С културна програма отваря сградата с фасада от патинирана стомана до Женския пазар в столицата

1101

DOT Sofia е запомняща се комбинация от архитектура, дизайн и артистичен дух, която предлага настаняване, кулинария и събития


Източник: DOT Sofia

През 2021 година строящата се още сграда на Женския пазар в София беше представена за първи път с изложбата Under Deconstruction, заявявайки присъствие не само като инвестиционен и архитектурен, но и като арт проект. Наскоро, между 15 и 17 септември, се състоя предварителното откриване на DOT Sofia – обектът на ул. "Братя Миладинови" 46 даде възможност за посещения в рамките на фестивала "КвАРТал", предлагайки разходка из общите части, кулинарно преживяване и разглеждане на арт-колекция и изложба. След получения Акт 16 сградата ще посрещне гости на 29 и 30 септември със специална програма, комбинираща изложба, архитектурна и арт обиколка, дискусия, кулинария и пешеходен тур с екскурзовод на Женския пазар.

 
Източник: I/O architects

Възложител на обекта е д-р Панчо Георгиев („Урбан Стей“ ООД). „Идеята за DOT Sofia възникна от желанието да споделим страстите си към архитектурата, дизайна, изкуството и страхотната храна. След като сами изпитахме красотата на автентичното местно гостоприемство, докато пътувахме по света, решихме да създадем свое собствено. С DOT Sofia споделяме нашата интерпретация на страхотно градско изживяване“, казва той.

Източник: I/O architects

Изборът на място до Женския пазар се определя от това, че тази историческа част на столицата е дом на търговия и пазари от векове. „Пренебрегван през последните десетилетия, сега той се превръща в мултикултурна смесица. Наред с много други, DOT Sofia има за цел да допринесе за преоткриването и еволюцията на това все още скрито бижу“, казва още инвеститорът.

Източник: I/O architects

„Харесваме това, което виждаме сега - емблематичната архитектура на DOT Sofia е контекстуализирана към историята на квартала“, коментира още д-р Георгиев.

 
Източник: I/O architects

Проектанти на сградата са I/O architects. „Когато се срещнахме с Георги и Вяра от I/O architects, знаехме, че трябва да са те. Имаше моментално взаимно разбиране и визия за проекта“, казва инвеститорът. Самите проектанти коментират проекта така: „Разположена в сложния контекст на най-големия уличен пазар в София, простата двуобемна структура на сградата на DOT Sofia проявява неочаквано различни лица и мащаби от възможните гледни точки. Хибридната функция от преплетени пространства за съвременно изкуство и събития, ресторант за авторска кухня и бутикови апартаменти e инжектиранa в по-скоро занемареното историческо сърце на града с ясната амбиция да дадат нова посока на неизбежната му трансформация.“

Източник: I/O architects

Сградата едновременно се отличава и се вписва в средата. „Патинираната стоманена фасада консервира характерната вехта материалност на района, а динамиката на едроразмерните капаци следва ритъма на пазара и интерпретира павилионите и щандовете на Женския пазар“, казват още проектантите.  

Източник: I/O architects

I/O architects са скромни по отношение на присъствието си в българското медийното пространство, подхождайки с деликатна пестеливост към информацията за всеки един обект. В гилдията у нас и в чужбина обаче студиото има силно присъствие - с мислена естетска архитектура и дизайн, както и с отношението си към изкуството. I/O architects са едни от най-награждаваните в България и имат 10 номинации за Наградата за съвременна архитектура на Европейския съюз „Mies van der Rohe“. Тази година арх. Георги Кътов беше член на журито в конкурса за кураторска концепция на българския павилион във Венецианското архитектурно биенале 2023, а в момента е член на журито в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023.   

 
Източник: I/O architects. Артистична „закачка“ в проекта е „подгънатият“ ъгъл на калкана.

Интериорът в сградата е изцяло на I/O architects, казаха за Citybuild.bg от DOT Sofia. В него преобладава бетонът, комбиниран с дървени плоскости на вратите и мебелите и гладки варови мазилки по стените.

Източник: I/O architects

Според изпълнителя апартхотелът е „нова страница във вътрешния дизайн на пространствата и прецизното изпълнение на интериорните детайли“.

 
Източник: I/O architects

Конструктор в проекта е инж. Петър Чернев, а строител - компания City Euro. Фасадата, „обшита“ със стомана Corten, която променя цвета си с времето под въздействието на атмосферните условия, създава интересни нюанси. Според изпълнителя този вид фасада, която няма аналог в България, не само допринася за разпознаваемата визия на сградата, но е дала и ценен опит на екипа в работата с интересния материал.

Източник: DOT Sofia

Апартхотелът е с високо качество на изработка, материали и оборудване, а в сградата са изградени геотермална система за отопление, охлаждане и вентилация, системи smart home за автоматизиране на сигурността, известяването, контрола на достъпа и други. Чрез автоматично управление на капаците по фасадата се намалява прекомерното ослънчаване, а перфорацията по тях придава интересен щрих, създава визуална връзка между вътрешните пространства и външната среда, а освен това слънчевите петна под формата на точки кореспондират с името на сградата - DOT.

 
Източник: DOT Sofia

DOT Sofia Urban Residence. Сградата разполага с десет дизайнерски апартамента и панорамен пентхаус с две спални и кабинет на горния етаж, всекидневна, трапезария, работна и кухненска зона, две частни тераси и външна кухня на покрива. Според създателите на пентхаусът разполага с „най-голямата частна руфтоп тераса в центъра на София“. DOT Sofia предлага още паркинг, места за събития и зали за срещи. За настаняването отговаря Лидия Буранова.

Източник: DOT Sofia

Източник: DOT Sofia

Източник: I/O architects

Източник: DOT Sofia

 
Източник: DOT Sofia

DOT Sofia KOMAT Restaurant. Пространството с градина в задния двор е със семпла елегантност и съчетава бетон с ниши с видими тухли от фасадата на съседната къща. Топлина и артистичност добавят дървените елементи, килимите, осветлението и произведенията на изкуството, които присъстват и тук. Кухнята е вдъхновена от разнообразието от местни продукти на Женския пазар, подправките в околните ориенталски магазини и най-важното - от спомените от детството и рецептите на нашите баби. След години във водещи европейски кулинарни институции австро-българският готвач Александър Гоцев създава своя интерпретация на местната кухня.

 
Източник: I/O architects

Източник: DOT Sofia

Източник: DOT Sofia

 
Източник: DOT Sofia

DOT Sofia Art and Culture. Сградата е необикновена като замисъл и функция и заради това, че в нея може да видите някои от най-емблематичните творби на българското съвременно изкуство - в общите части, в апартаментите и по време на редовните изложби и културни събития. Днес колекцията включва над 200 произведения на утвърдени и изгряващи съвременни български художници, включително много ключови творби от края на 80-те години до днес. Колекцията и културните събития се курират от Веселина Сариева - Sarieva Gallery.

 
Източник: DOT Sofia

Сграда DOT Sofia е номинирана в конкурса „Български архитектурни награди 2023“ на Камарата на архитектите в България. Тази вечер на церемония от 19.30 часа в края на Международния архитектурен форум SHARE България 2023 предстои да разберем дали ще бъде отличена. Международното жури определя една голяма награда и 4 специални. Наградените в конкурса проекти се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Mies van der Rohe”.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Екипът съдейства с интериорен проект и реализация на новата експозиционна зала в Историческия музей в Исперих и постоянната експозиция в Художествената галерия към него

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Напредъкът по изграждането на комплекса беше представен вчера, 16 месеца след първата копка на строежа

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Генералният секретар по „Градоустройство, жилищно строителство и архитектура“ в Министерството на жилищното строителство и градоустройството в Испания арх. Иняки Карнисеро представи закона на кръгла маса, организирана от КАБ

Камарата на архитектите въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите въвежда електронни административни услуги до края на годината

Информацията беше оповестена на заседание на Управителния съвет на 26 април