С още една стъпка напред се придвижи реализирането на първия участък от ЗЕЛЕНИЯ РИНГ НА СОФИЯ

109

Столичният общински съвет одобри Общината да придобие собствеността върху имоти в районите „Изгрев“ и „Слатина“ в  рамките на бъдещия проект


Проектът ЗЕЛЕНИЯ РИНГ НА СОФИЯ (чиято подробно канцепция беше представена официално на 15 ноември) цели създаването на 30-километров линеен парк в София, който ще свърже повече от 30 квартала с велосипеден и пешеходен маршрут и ще създаде връзка между много паркове в града, както и спортни, културни, бизнес и развлекателни съоръжения за повишаване пешеходната и велосипедната им достъпност. Рингът ще се използва за алтернативен вид транспорт, разходки, почивки и туризъм, както и за културни, спортни и образователни мероприятия.

Проектът предвижда линейният парк да премине през жилищни квартали („Разсадника“, „Красна поляна“, „Лозенец“, „Изток“, „Гео Милев“, „Сухата река“, „Левски“, „Орландовци“, „Надежда“, „Света Троица“ и други), бивши производствени зони (НПЗ „Захарна фабрика“, НПЗ „Орион“, НПЗ „Средец“ и НПЗ „Хаджи Димитър“), производствени зони (Задгаров комплекс - ТЕЦ София, Военна рампа), гарови комплекси и паркове. Първият участък от ЗЕЛЕНИЯ РИНГ ще свързва районите „Слатина“ и „Изгрев“, а след завършването му развитието на проекта ще продължи към район „Лозенец“.

За първия участък от ринга през 2020 г. е приет Подробен устройствен план. Имотите, попадащи в участъка, са  част от трасето на бившата жп линия. Днес Столичният общински съвет одобри Столична община да придобие от държавата безвъзмездно правото на собственост върху имоти в район „Изгрев“ и район „Слатина“ с обща площ от 62 205 кв.м, с предоставени права на управление на Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ към Министерство на транспорта и съобщенията. Придобитите от СО имоти са:

За район „Изгрев“:

Имот с номер 2140 на бул. „Самоков“ с моментно предназначение за линии на релсов транспорт и площ 22 774 кв. м.

По протежението на булеварда Столична община придобива и следващите имоти: 3980 с площ 1019 кв. м, 3979 с площ 1754 кв. м, 3977 с площ 1220 кв. м и 3976 с площ 4280 кв. м.

Следва имот 3954 при гара Пионер с моментно предназначение за железопътна гара и спирка с площ 656 кв. м, заедно с имотите под него: 3931 с площ 7299 кв. м и 3932 с площ 2193 кв. м.

За район „Слатина“:

Столична община ще придобие терен 1518 с моментно предназначение за движение и транспорт с площ 8457 кв. м, който стига до бул. „Асен Йорданов“.  

Придобитите имоти продължават след пресичането на бул. „Асен Йорданов“: 611 при Комплекс на БАН при IV км с моментно предназначение за движение и транспорт с площ 2772 кв. м, успоредният на него имот 453 с площ 5546 кв. м и имотът покрай Спортна зала „Арена София“ с номер 452 с площ 6589 кв. м.

За част от имотите са изработени проекти за изменение на кадастралната карата и регистри. След решение на Министерския съвет кметът на Столична община трябва да сключи договор с Областния управител за безвъзмездно придобиване на правото на собственост на имотите, а кметовете на районите „Изгрев“ и „Слатина“ - да съставят актове за публична общинска собственост. Целта е веднага след това да започне процедурата за избор на изпълнител, като се очаква изпълнението на първата отсечка от ЗЕЛЕНИЯ РИНГ НА СОФИЯ да стартира през пролетта.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Парк "Св. Св. Петър и Павел" в квартал "Разсадника" в столицата вече е с ново осветление

Парк "Св. Св. Петър и Павел" в квартал "Разсадника" в столицата вече е с ново осветление

По предварителни разчети между 40-60% ще бъде икономията на енергия, въпреки че около два пъти е увеличен броят на осветителните стълбове

Засега ремонтът на ул. "Шишман" в София приключва до дни в участъка от "Паренсов" до "Гурко"

Засега ремонтът на ул. "Шишман" в София приключва до дни в участъка от "Паренсов" до "Гурко"

След януари до март догодина трябва да е готов оставащият участък от "Гурко" до паметника на Цар Освободител

Очаква се реконструкцията на приемното здание на жп гара Нова Загора да стартира през февруари-март

Очаква се реконструкцията на приемното здание на жп гара Нова Загора да стартира през февруари-март

В началото на ноември сградата беше обявена за паметник на културата и ще бъде консервирана, адаптирана и социализирана

До 15 януари се провежда традиционната кампания ДА УКРАСИМ СОФИЯ ЗА КОЛЕДА

До 15 януари се провежда традиционната кампания ДА УКРАСИМ СОФИЯ ЗА КОЛЕДА

Конкурсът е за външна празнична украса на сграда, балкон, двор и междублоково пространство и други на територията на Столична община