С тържествена церемония беше отбелязан конкурсът "Фасада на годината 2022-2023"

310

Близо 500 гости и участници присъстваха на събитието на „Баумит България“, посветено на устойчивата архитектура и строителство


С церемония в зала 3 на НДК на 19 октомври беше отбелязан 18-тият конкурс „Фасада на годината“, който потърси най-красивите изпълнения с продукти на „Баумит България“. „Тази вечер отново в светлината на прожекторите са нашите партньори, които ежедневно доказват своя професионализъм. Акцентираме върху устойчивостта, защото тя ще съпътства все повече нашата и вашата дейност в бъдеще. Потреблението на това, което създаваме с вас, трябва да позволява на всички да живеят добре в дългосрочен план“, каза Николай Бъчваров – управител на „Баумит България“ ЕООД.

Журито на конкурса „Фасада на годината“ беше с председател арх. Радомир Серафимов и членове арх. Владимир Попов, арх. Цветелин Цоневски, арх. Стефан Цонев, арх. Пламен Тодоров, проф. д-р арх. Орлин Давчев и Николай Бъчваров. В конкурса участваха 101 обекта в шест категории: „Еднофамилни къщи“, „Жилищни сгради“, „Нежилищни сгради“, „Термично саниране“, „Реновиране на исторически сгради“ и „Вдъхновени от структурата“. Във всяка категория бяха определени носителите на почетните статуетки „Златна“, „Сребърна“ и „Бронзова фасада“.

Наградите в категория „Еднофамилни къщи“ връчи арх. Цветелин Цоневски. Статуетката „Бронзова фасада“ и почетна грамота спечели обект: „Две къщи Джентъл Хаус 4 в София“. Наградата отиде при арх. Таня Митакева и арх. Андрей Арнаудов  от ''Проектта Студио'' и инвеститора на обекта Христо Стефанов.

„Сребърна фасада“ и почетна грамота в категория „Еднофамилни къщи“ отиде при обект „Джентъл парк в София“ с проектант арх. Атанас Панов и инвеститор на обекта Евгения Златанова. Арх. Атанас Панов е редовен участник в конкурса, печелил е много награди с елегантната си архитектура, бил е член на международното жури на интернационалния конкурс Baumit Life Challenge и негова фасада е била сред номинираните на финала на международния конкурс в категория „Еднофамилни къщи“.

Наградата „Златна фасада“  и почетна грамота в категория „Еднофамилни къщи“ спечели обект: „Къща „Плочата“ в Плевен“. Проектантът арх. Стефан Шекеров и управителят на фирмата-изпълнител „Ем енд Джи 17“ ООД Васил Генчев отнесоха отличието.

Арх. Петър Диков – председател на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България, връчи наградите в категория „Нежилищни сгради“. Трето място или „Бронзова фасада“ в тази  категория спечели Новият корпус за МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Призовете отидоха при арх. Цветан Петров, арх. Даниела Ангелова и арх. Ангел Христов от „Иво Петров - Архитекти“ и инвеститора д-р Даниел Илиев, управител на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД.

„Сребърна фасада“ в категория „Нежилищни сгради“ получиха създателите на Комплекс „Чукара“ в Трявна. Призът бе предназначен за арх. Едвард Христов от „Проарх“ ЕООД, за проджект мениджъра на комплекса Иван Халачев от фирма „Проект БГ“ ЕООД и за управителя на фирмата-изпълнител „Скай Строй“ ООД Стоян Стоянов.

Статуетката „Златна фасада“ бе спечелена от „Бонония Естейт Уайнъри енд ризорт“ в село Кошава. Наградата бе получена от арх. Росица Николова за проектанта арх. Юри Николов от фирма „Комфорт“ ЕООД и от инвеститора Ивайло Йотов, управител на фирма „Бонония Естейт“ ООД.

В категория „Термично саниране“ наградите бяха връчени от проф. д-р арх. Орлин Давчев – член на журито и декан на Архитектурния факултет при УАСГ. Административната сграда на „Хидроенергийна компания“ АД в с. Покровник спечели статуетката „Бронзова фасада“. Призът получи Петър Петров от компанията инвеститор и изпълнител на обекта.

Статуетката „Сребърна фасада“ и почетна грамота в категория „Термично саниране“ спечели Корпус 1 на СУ "Максим Райкович'' в гр. Лясковец. Наградите отидоха при проектанта арх. Никола Димов от „Астеди 2009“ ЕООД, кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова и изпълнителя Цветан Калчев от „Емили Строй“ ЕООД.

Статуетката „Златна фасада“ и почетна грамота в категория „Термично саниране“ беше връчена на проектанта арх. Данчо Русчев от „Гравити Дизайн“ ООД, заместник-кметът на Община Павликени Анастасия Вачева и на Иван Минев от фирма „Еко Традекс Груп“ АД – изпълнител на обекта, които санираха Народно читалище ''Братство - 1884'' в Павликени.

Председателят на журито арх. Радомир Серафимов връчи статуетки и почетни грамоти в категория „Реновиране на исторически сгради“. Арх. Серафимов ще бъде член и на международното жури в конкурса Baumit Life Challenge в Словения през май 2024г.

На трето място в категорията журито класира къща „Тракия“ в Пловдив с проектант арх. Тодор Абаджиев и изпълнител фирма „БАУСИСТЕМ“ ООД с управител Хрони Абаджиев.

Второто място беше присъдено на фасада, по която са работили арх. Иван Щерев от „Архитектурно-Дизайнерско Студио“ ЕООД, Борис Алексиев от фирма „Комихрис“ ООД и Елена Спасова от „Ейприл Строй“ ЕООД. Обектът се нарича Вила „Флавия“ и се намира в Пловдив.

Статуетката „Златна фасада“ и почетна грамота в категория „Реновиране на исторически сгради“ спечели фасадата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София. Проектантският екип е съставен от арх. Милена Крачанова - ръководител на екипа, изготвил проекта за Консервация и реставрация на фасадата на Централната сграда на БАН, реставратор Аглика Икономова от Център за реставрация на художествени ценности и инж. Росен Йовчев - фирма „Лайт Фактор“ ООД. Изпълнението е на инж. Емил Митев и инж. Иван Иванов  от Сдружение "ЕМ Билдинг 2020". Академик Юлиан Ревалски - председател на Българската академия на науките, изрази задоволството си като инвеститор за свършената работа за възстановяването на тази емблематична сграда.

Арх. Стефан Цонев награди печелившите обекти в една от най-оспорваните категории - „Жилищни сгради“. Статуетката „Бронзова фасада“ и почетна грамота спечели софийският обект „Береника“. Наградата получиха проектантите арх. Мая Йовчева, арх. Кристина Бужева и арх. Радосвета Едрева от фирма „Проарх“ АД - София, инвеститорът Красимира Атанасова и Петя Иванова - представител на изпълнителя „Хидрострой“ АД.

Луксозната жилищна сграда „Джентъл хаус резидънс“ в София беше класирана на второ място. Проектантът арх. Андрей Арнаудов и Юлиян Димитров – инвеститор и изпълнител на обекта, получиха сребърни статуетки и почетни грамоти.

На първо място се класира жилищна сграда „Каменна“ в София по проект на арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов от I/O architects. Фирмата изпълнител е „Булкарп“ ООД, а инвеститор - „Структо Инженеринг“ ООД.

Управителят на „Баумит България“ Николай Бъчваров обяви победителите в последната категория – „Вдъхновени от структурата“, отличаваща се от всички останали с това, че в нея са включени само фасади на обекти, върху които е нанесена оригиналната моделираща мазилка на Баумит – КреативТоп. С нея се постигат редица креативни структури, като визия дърво, бетон, корк, варовик и още много други.

Второ място в категорията „Вдъхновени от структурата“ зае HD House в София. Сребърни статуетки и грамоти получиха проектантът арх. Николет Дишкова от „Топ Арх“ ЕООД и инж. Данаил Паскалев – инвеститор и изпълнител.

Еднофамилна жилищна сграда на ул. „Паисий Хилендарски“ 4 в Ямбол е първенецът в категория „Вдъхновени от структурата“. На сцената излезе Радостин Паунов  - управителят на фирмата изпълнител „Силма 60“ ООД, за да получи статуетката „Златна фасада“ и почетна грамота.

Заедно с номинираните журито класира общо 28 фасади, които ще продължат да се състезават в международния конкурс Baumit Life Challenge през май 2024 г. в Любляна, Словения. Ако някоя от тях се класира за финала, „Баумит България“ ще заведе на галавечерта архитекта, строителя и инвеститора на фасадата.

Снимки: Боряна Пандова и Иван Дончев

Вижте повече за спечелилите и номинирани обекти тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Напредъкът по изграждането на комплекса беше представен вчера, 16 месеца след първата копка на строежа

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Генералният секретар по „Градоустройство, жилищно строителство и архитектура“ в Министерството на жилищното строителство и градоустройството в Испания арх. Иняки Карнисеро представи закона на кръгла маса, организирана от КАБ

Студентите в конкурса "Зелени покриви" в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура получиха своите награди

Студентите в конкурса "Зелени покриви" в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура получиха своите награди

Първо място за концепция за интензивно и екстензивно озеленяване върху подземна инфраструктура и тераси на обект Мона 4 на компания BLD спечели Цветан Тасев

Весела Славева спечели конкурса "Ландшафтен архитект на годината 2023" в категорията "Студенти"

Весела Славева спечели конкурса "Ландшафтен архитект на годината 2023" в категорията "Студенти"

Тя участва в конкурса на Съюза на ландшафтните архитекти с дипломната си разработка за Учебно-опитно поле „Драгалевци“ към СУ със сектор за градско градинарство