Събитието DESIGN FACTORY събира експерти в градското обзавеждане и осветление в сградата на Сточна гара днес

50

Програмата включва представяне на стандартите за градска среда в София, добри примери от Варна, Бургас и Враца и отворена дискусия с експерти в архитектурата и дизайна 


 

Днес предстои първото събитие от поредицата DESIGN FACTORY на ГРАДОСКОП на тема ГРАДСКО ОСВЕТЛЕНИЕ И ОБЗАВЕЖДАНЕ, което ще се проведе в красивата стара сграда на Сточна гара на ул. „Владайска река“ 2. Програмата започва в 17 часа с представяне на наредбата за градска среда от главния архитект на Столична община Здравко Здравков и презентация на проекта за стандарт на обзавеждане в пешеходните зони на София от Силвия Чакърова от Place.Make. 

 

 

В панел Градско осветление участва проф. д-р арх. Давчев, декан на Архитектурния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), който ще представи концепцията, процеса и предизвикателствата, които среща с екипа на неговото студио MIODESIGN в работа по проектирането и изпълнението на проекта за Централна пешеходна зона във Враца. По темата Градско осветление ще направят презентация и Росен Йовчев, управител на една от водещите компании в професионалното обзавеждане от висок клас в България Light Factor, и Лальо Пенев — директор на софийския клон на една от водещите европейски компании в сектора LICHTKOMPETENZ. 

В панел Градско обзавеждане, модериран от Пламен Мартинов, управител на City Design Development, ще бъдат представени два отличителни примера за градски намеси от Варна и Бургас. Кътът за наблюдение на "Алея Първа" в морската столица на ArchisProject печели множество награди от престижни конкурси с внимателното си позициониране в градската среда и ще бъде представен от своя проектант Георги Бачев от ArchisProject. Проектът Healthy Spaces на студиото Think Forward от Бургас пък успешно комбинира природа и дизайн в създаването на здравословни градски пространства. Той ще бъде представен на живо от арх. Галина Милкова и арх. Моника Маринова от Think Forward.

Събитието ще завърши с отворена дискусия за стандартите и процесите в градското обзавеждане и осветление с потвърдили участници: Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България; Мартин Христов, заместник-председател на Камара на Архитектите в България; Силвия Чакърова, член на Съюз на урбанистите в България; проф. д-р арх. Орлин Давчев, Декан на Архитектурен факултет при УАСГ; Явор Панев от Optimistas, организатор на международен архитектурен конкурс за центъра на Добрич; Пламен Мартинов, управител на CDD и модератор Павел Янчев oт екипа на ГРАДОСКОП. 

 

 

За финал организаторите планират коктейли и специален DJ сет от Лорънс ван дер Крусен — партньор на ГРАДОСКОП от Брюксел, който работи с екипа по експерименталната методология за работата със заинтересованите страни в инициативата Зеленият преход на гарите, събитията от която продължават в сградата на Сточна гара в следващите дни. 

Специално за събитието сградата на Сточна гара е преобразена с инсталации на съвременно осветление и обзавеждане от експертите в сферата — CDD, Light Factor и LICHTKOMPETENZ — водени от идеята, че са нужни знание и отношение, за да представяме и развиваме културното ни наследство и публичните сгради и пространства по най-добрия начин.

 

 

Организатор на форума е екипът на ГРАДОСКОП с подкрепата на CDD, Light Factor и LICHTKOMPETENZ. Поредицата DESIGN FACTORY се реализира в партньорство с Национално сдружение на общините в България, Камара на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България (СУБ), PlaceMake и Градът медиа груп. 

Събитието е с вход свободен и безплатен стрийминг за професионалисти и студенти в цялата страна на https://www.facebook.com/events/463826302296847 

Участието изисква предварителна регистрация на линка: https://www.eventbrite.com/.../design-factory-01-tickets...

 

 


 

ОЩЕ НОВИНИ

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

От 23 до 26 април международният формат превръща София в пресечна точка за Източна Европа на мебелната и дървообработващата промишленост

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Първоначалният проект включва и възстановяване на старата беседка, проектиране на павилион от оранжериен тип и изграждане на лапидариум, като вероятно те ще бъдат изградени на следващ етап

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

Тя се намира в подлез „Археологически“ и е част от обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

За новата дестинация за проучване на архитектурното и културно наследство се търсят доброволци

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Третото издание ще се проведе в рамките на четири вечери - между 9 и 12 май от 21:00 до 00:00 часа