Семпъл и изчистен съвременен стил, създаващ усещане за простор и светлина

273

Проектът за интериор на DA architects овладява отворените пространства и показва единство и изчистеност в обзавеждането в комбинация с балансирана палитра от меки тонове и естествени материали


Разположен в затворен комплекс Гора, GO! apartment с проектанти  арх. Здравка Нисторова, арх. Юри Танов и арх. Мартин Ряшев е заобиколен от зеленина, граничи с река от запад и богато озеленен имот от юг, отреден за бъдещ парк. Използвайки това изложение и прилежащи гледки, от студиото решават пространствата по начин, по който те да бъдат максимално отворени към заобикалящата зеленина и гледката към планината, с плавно преливане между вътрешни и външни пространства и функционални зони. Интериорът е създаден за семейство с две деца и изразено отношение към изкуството и качествения дизайн.     

Обширната дневна съчетава три зони, които се допълват една друга. Просторният кът с меката мебел е разположен до широките витрини и „отваря“ дневната към заобикалящата гора и силуета на Витоша, като по зеленината отвън допълва палитрата от светли тонове и естествени материали, които доминират в интериора.

Шестметровата кухня, заемаща широчината на помещението, интегрира всички необходими електроуреди, както и климатичната система, като по този начин се осигурява светла височина от над три метра в цялото пространство.

Кухненският остров предоставя допълнителна работна площ, а от вътрешната му страна са интегрирани хладилините витрини за вино. По страните му са оформени плитки ниши за кулинарни книги и аксесоари.

На терасата е разположена  маса с конструкция от алуминий и плот от технически камък, която е устойчива на метеорологичните условия и осигурява възможност за хранене на цялото семейство на открито.

Родителската спалня е сепарирана от общия коридор към детските стаи с преддверие, оформено като гардеробно помещение. В тази зона доминират светлосивите повърхности на мебелите по стените и тавана, които балансират топлината от дървени настилки и ламперии с характерната си бетонова визия.

Близо до прозореца е разработена трансформираща се мебел, позволяваща ползването ѝ като работен кът, място за съхранение на бижута и зона за гримиране. Тя също е част от линейна мебелна композиция по цялата дължина на стената, която освен за съхранение, има и галерийна функция, подходяща за аранжиране на дизайн елементи и картини.

Дрешникът е разделен на две отделни зони – за него и за нея, подчертаващи индивидуалния облик с употребата на различната структура на материалите – структурата на бетона и фините бели плоскости, като две допълващи се части от едно цяло.    

Детските стаи са с различно излъчване. Съчетанието на множество изненади и скрити функционалности в мебелите, редуването на различни височини и материи създават пространства, които да развиват приключенския дух и въображение. Играта с комбинация от форми и цветове осигурява индивидуален характер на всяка стая, а мебелите са съобразени с функционалните нужди на различната възраст на децата. В едната стая има просторен нар, обърнат към остъкляването и близката гора, развит в каскада от две легла, разминати във височина.

В другата стая пространството е решено по-единно, с цялостен гардероб по дължината на спалнята, разчупен от разминати ниши, в динамиката на които изскачат детските легла, надвиснали над пода.   

Стилистиката на баните е естествено продължение на стаите. Излъчването на родителската баня е единно, осветлението е по-меко, а душ зоната е подчертана с триметров „светлинен кладенец“.

Втората баня пренася играта с форми от детските стаи в интересните разчупвания в структурата на окачения таван, което добавя усещане за динамика в помещението.   

Снимки: Минко Минев

Добрият баланс между индивидуализирани решения за всяка стая и всеки член от семейството, в съчетание със съвременен дизайн, постигат цялостно и единно излъчване на апартамента и го превръщат в един завършен дом, излъчващ хармония, светлина и спокойствие, казват още от студиото.

Видео: Тодор Aтанасов + Минко Минев   

ОЩЕ НОВИНИ

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Отличията за интериорен и продуктов дизайн са авторитетна оценка за професионализъм и талант

Детският обучителен център към Регионалния етнографски музей на открито "Етър" приема най-малките си посетители в нова сграда

Детският обучителен център към Регионалния етнографски музей на открито "Етър" приема най-малките си посетители в нова сграда

Тя е изградена на мястото на старата дървена сглобяема къщичка (38 кв. м), където от 2013 година децата се запознаваха с различни занаяти и домашни дейности

Идейният проект на бъдещата метростанция "Тракия" е с мотиви на Казанлъшката гробница

Идейният проект на бъдещата метростанция "Тракия" е с мотиви на Казанлъшката гробница

Метростанцията е втората от разширението на третата метролиния до “Левски Г”  

Индустриален стил за жилищни помещения от Hörmann - плъзгащи се врати с лофт дизайн от стомана и стъкло

Индустриален стил за жилищни помещения от Hörmann - плъзгащи се врати с лофт дизайн от стомана и стъкло

Групата предлага елегантно висококачествено решение за съвременно разпределение на помещенията

Отличиха победителите в DIBLA DESIGN AWARDS 2023

Отличиха победителите в DIBLA DESIGN AWARDS 2023

Осмите годишни награди за интериорен дизайн се проведоха на 13 март