Сграда до Женския пазар в София с фасада от патинираща стомана

1471

Паралелно със своите смесени функции сградата ще бъде и място за прояви на галерия Sariev


Снимка: FB Строителство София

Още в началото на строежа, през 2019г., инвеститорът, който е българин, живеещ в чужбина, се свързва с Веселина Сариева, която е от Пловдив, но живее и в скулптурно ателие на Женския пазар в столицата от почти десет години. От 2004 г. Сариева работи за създаването и развитието на новаторски модели и практики за подпомагане на съвременната българска култура и изкуство. За тази цел през годините съвместно с Катрин Сариева тя основава галерия Sariev, фондация „Отворени изкуства“ и общностен център Аrtnewscafe.

Снимка: sarieva.org

Проектанти на сградата са I/O architects. Възложител е „Урбан Стей“ ООД, а строител е компания City Euro. Фасадата е „обшита“ с материала Corten. Патиниращата стомана е позната на архитектите от 60-те години на миналия век. Преди това тя е била използвана за производство на железопътни вагони, които не е можело да бъдат третирани с антикорозионни покрития. Архитектите, създали този материал за фасада, се опитват да използват неговия постепенно променящ се цвят, за да подчертаят контраста на цветовете и материалите.

 
Снимки: FB Строителство София

Според изпълнителя City Euro фасадата от кортен стомана на бъдещия апарт хотел, разположен в центъра на стара София на ул. “Братя Миладинови”, няма аналог в България, а 5-етажната сграда е надхвърлила очакванията на взискателния чуждестранен инвеститор и е „модерна и необикновена като замисъл и функция“. В сградата ще има геотермална система за отопление, охлаждане и вентилация, системи smart home за автоматизиране на сигурността, известяването, контрола на достъпа и други. Според City Euro интериорът е „нова страница във вътрешния дизайн на пространствата и прецизното изпълнение на интериорните детайли“. „Апартхотелът притежава изключително качество на изработка, висок клас материали и оборудване и идеята „малкото означава повече“ в нейното най-изтънчено изпълнение“, казват още изпълнителите. 

Снимка: City Euro

Още преди завършването на сградата, през октомври миналата година тя приюти двудневна изложба с куратор Веселина Сариева. Заимствайки името си от творбата на Стефан Николаев „Under Deconstruction“, изложбата на FUTURE UNFORGETTABLE - Фаза III беше представена именно в място в развитие.

Снимки: City Euro

Вижте още снимки от изложбата тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

В началото на годината кметът обеща градинката до сградата да бъде върната на гражданите

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции