Сграда DOT Sofia е победителят в конкурса "Български архитектурни награди" 2023

514

Международното жури определи и пет отличия за проектите: Think Education Forward, експозиция „Врачански съкровища“, “100 стола на покрива”, Hotel Lotus и “Education Is the Movement From Darkness to Light” (с който България участва във Венецианско архитектурно биенале)


Източник: Български архитектурни награди. Церемонията се проведе под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Новата сграда DOT Sofia по проект на I/O архитекти (Вяра Желязкова и Георги Кътов) получи голямата награда в петото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран ежегодно от Камарата на архитектите в България (КАБ). Награждаването се състоя вчера вечерта в „София Балкан Палас“.

 
Снимка: Citybuild.bg. Наградените.

DOT Sofia е разположена в сложния контекст на Женския пазар в София с ясната амбиция да даде нова посока на неизбежната му трансформация. Сградата съчетава съвременна архитектура, арт колекция, луксозно настаняване, кулинария, изложби и събития в сърцето на стара София. Атрактивната фасада от патинирана стомана се вписва естествено в колоритния пейзаж на района. Динамиката на едроразмерните капаци пред прозорците следва ритъма на пазара с неговите павилиони и сергии. Сградата има силно присъствие, но и уважително отношение към спецификите на мястото. Според председателя на КАБ арх. Владимир Милков DOT Sofia е безапелационен победител в конкурса. Вижте подробности за сградата тук.

Източник: I/O architects

Източник: Български архитектурни награди. Министър Цеков връчи голямата награда на арх. Георги Кътов и арх. Вяра Желязкова за DOT Sofia.

Още 4 проекта получиха специалните награди на международното жури:

Think Education Forward е концепция за архитектурно трансформиране на българско училище. Тя включва 8 проекта, които трябва да бъдат реализирани в период от 8 години. До момента са изпълнени 6 проекта за модернизация, като два са в процес на реализация.  Финансирана от делегираните бюджети на училищата, стратегията е пример за социална иновация, инициирана от училищно ръководство и архитекти. Автор на проекта е екипът на Think Forward. Вижте повече тук.

 
Източник: Think Forward

Източник: Български архитектурни награди. Екипът на Think Forward (вдясно) получава специалната награда за проект за архитектурно трансформиране на българското училище.

Експозиция „Врачански съкровища“ по проект на Atelier 3. Основната цел на проекта e да преосмисли остарялото музейно пространство и да представи съкровищата по вълнуващ и запомнящ се начин. В основата на архитектурния подход стои идеята, че съкровищата са извън времето и пространството. Залата е тъмна, за да се загуби изцяло усещането за пространство. Всички артефакти са окачени на специално проектирани елементи и изглеждат сякаш левитират във витрините.

Източник: Atelier 3

Източник: Български архитектурни награди. Ателие 3 (вдясно) получава специалната награда за експозиция "Врачански съкровища".

Проектът “100 стола на покрива / Проект "Паркът” е първа стъпка от по-голяма инициатива за трансформация на Бизнес Парк София. Целта е да се създаде достъпно за всички, живо градско пространство, отговарящо на нуждите на обитателите на квартал “Младост 4”. “100 стола на покрива” е ситуиран върху последното ниво на паркинг сграда в рамките на комплекса, от което се открива гледка към Витоша и Люлин планина. Намесата отключва скрития потенциал на една локация, която до момента се е използвала единствено от автомобили. Автори са екипът на „Колективът“. Вижте още тук.

Източник: Бизнес парк София

Източник: Български архитектурни награди. Екипът на "Колективът" (вдясно) получава специалната награда за проекта "100 стола на покрива".
 
Hotel Lotus на Arhis Project е изграден на скатен терен с панорамна гледка към Варненския залив. Сградата е интегрирана в ската и представлява визуален акцент над пътя. Изборът на архитектурна форма, белите фасади, стъклени парапети и декинг на терасите цели усещане за морска атмосфера. Hotel Lotus се отличава с острите си бели платна и все пак дискретно присъствие зад зеления склон. Вижте още тук.

Източник: Arhis Project

Източник: Български архитектурни награди. Екипътт на Arhis Project (вдясно) получава специалната награда за Hotel Lotus.

Специална награда за социален принос и успешно представяне на Венецианското архитектурно биенале 2023 получи екипът на POV architects за проекта на Българския павилион - “Education Is the Movement From Darkness to Light”, с който България участва в световния форум. Вижте още тук.

Източник: Bulgarian Pavilion

Източник: Български архитектурни награди. Заместник-председателят на КАБ арх. Мартин Христов връчва специалната награда на POV architects.

По традиция в рамките на „Български архитектурни награди“ бе връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Отличието бе присъдено на арх. Стефан Стайнов, който има над 45-годишна професионална дейност в областта на териториалното устройство и градоустройството.

Източник: Български архитектурни награди. Наградата на КАБ за цялостно творчество за арх. Стефан Стайнов прие синът му Петко Стайнов.

Близо 30 проекта участваха в петото издание на „Български архитектурни награди 2023“. Тази година председател на международно жури от архитекти със забележителни сгради и постижения в портфолиото си беше Франсоа Валентини, основател на VALENTINY hvp architects в Люксембург. Отличените проекти се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”.

Източник: Български архитектурни награди. Наградените с членове на журито.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница