Сграда ГЪБАТА ще смени старата едноименна баня във Варна

3088

Инвеститорът създаде уеб и Фейсбук страница на новия проект, разработен от архитектите от STARH


Инвестиционната компания „СВП инвест“ ООД публикува право на отговор във връзка с недоволството на граждани и организации по повод разрушаването на старата сграда на баня ГЪБАТА във Варна, създадена по проект на арх. Косьо Христов в стил модернизъм. Припомняме, че протестите са свързани с разрушаването на емблематичната сграда и с височината на новата.

Според „СВП Инвест“ дружеството е създадено през 2019 г. и не носи лична вина за състоянието на банята. Ето изявлението на инвеститорите (с редакция):

Няма минерална вода на територията, където е построена ГЪБАТА, и никога не е имало. Източникът на минералната вода се намира в Морската градина до Кални бани и минералната вода е била доставяна от там по тръбно трасе с помощта на помпена станция. Към днешна дата помпената станция не съществува, а тръбният път е компроментиран от времето и водата.

Компанията няма собственост нито в тръбното трасе, нито в помпената станция, което прави невъзможно доставянето на минерална вода по някогашното трасе - което е доказано в годините и с изчезването на чешмичката с минерална вода на Шишковата градина.

Сградата е строена в края на 60-те години, но няма статут на паметник на културата, издаден от НИНКН. ПУП-РУП-ът, визата за проектиране и инвестиционният проект са съгласувани с институциите. Сградата е била емблематична за Варна в миналото и със сигурност има сантиментална стойност, но към днешна дата е лишена от функция и амортизирана до степен, която я прави опасна. Поради естеството на материалите и технологиите по времето на строителството, конструктивните елементи заемат огромна част от свободните пространства, което я прави несъответстваща на съвременните изисквания за комфорт и обитаване. Най-характерната част на сградата - покривът, наподобяващ купол, е подпрян от множество радиални греди и колони и не може да функционира като куполна конструкция.

Сградата се намира извън границите на архитектурния резерват, в т.нар. Охранителна зона. По времето на строителството й изкопният план е достигнал до минус 4-5 метра, а под тази дълбочина има мергел и подпочвени води. Въпреки това сме извършили предварителни археологически проучвателни дейности съвместно с РИМ и МК.

Проектът не предвижда премахване на дървета, а новата сграда ще е разположена изцяло в периметъра на съществуващата сграда. Предвижда се и хоризонтално, и вертикално озеленяване, което не е реализирано в почти нито една сграда във Варна. Инвестиционният проект е съгласуван по ОВОС.

По отношение височината на сградата - в съседство има между 5 и 8-етажни сгради, а позицията й в ниската част на терена ще я постави на височина до 5 етаж на хотел „Черно море“.

За изработването на инвестиционният проект са ангажирани множество проектанти със съответни специалности и всичките му части са съгласувани с отговорните за това институции.

Парцелът и сградата са апортирани в новосъздадено дружество, чиято собственост през 2019 г. е придобита от други две инвестиционни дружества и от 2019 г. Баня Гъбата не е собственост на бизнес групата, популярна като ТИМ. Представляваното от „СВП Инвест“ дружество не е от семейството на варненската бизнес група, а е закупило собствеността на пазарна цена. Мажоритарният дял в „СВП Инвест“ ООД е на холдинговото дружество „Еко Фураж“ ООД, което притажева собствеността в редица дружества, чиято дейност е съсредоточена в агросектора. Групата оперира повече от 20 години, като от 2016 г. започва дейност и в областта на недвижимите имоти като инвеститор в жилищни проекти във Варна. Реализирани са Varna Wave и „Сезони“, а в различен етап на реализация са проектите "Блок 166" и "Аква Виста Парк".

Поради очакването за висок обществен интерес инвестиционният проект е минал дълъг път на поправки, предписания и откази от всички отговорни по веригата институции в продължение на почти 3 години.

12-етажната сграда е проектирана от едно от най-реномираните архитектурни студиа в България (STARH – бел. ред.) с множество международни и национални награди и ще бъде реализирана от водеща строителни компания с над 30-годишен опит („Комфорт“ ООД – бел. ред.), което е с основна дейност в строителство и реконструкция на жилищни, обществени и промишлени сгради, хотели и търговски обекти.

Ето и описанието на архитектурния проект от STARH, проектирали и сградата Varna Wave:

Създадена да носи цялостно усещане за органичност - от концепцията и линията на дизайна, през симбиозата му с богатата растителност до порестата структура на белия видим бетон. ГЪБАТА е една от малкото сгради в съвременното строителство в България, чиято видима част от фасадите е изградена изцяло от бял видим бетон. Изключителното богатство на този материал с неговата непреходност се допълват по вълнуващ начин с меките линии и лекотата на стъклото. Зеленината от декоративни дървета по вертикала на фасадата добавя усещане за живот и поставя последния щрих в архитектурното произведение.

Сградата е дванадесет етажна със смесена функция, като всеки един етаж във височина е обиколен с 360-градусова тераса с панорамни гледки. Семпли линии по хоризонтала обединяват неправилната трапецовидна форма в план, резултат от формата на парцела. На първите три етажа над партера, които представляват апарт-хотел, са разположени зелени ивици от декоративни треви по цялата периферия. Озеленяването на сградата продължава във височина по етажите, където ритмично са разположени дървета от джел или самодивски чемшир, които отнемат терасите около тях. Оттам се получава и усещането за пореста структура на бетона, а това „изяждане“ от терасите функционално разделя апартаментите на всеки етаж и дава свобода на растеж на дърветата. Големите стъклени витрини добавят светлината към останалите качества на сградата и позволяват на обитателите да се насладят на красивите изгледи към морето и града.

1 – Пешеходна зона, 2. Шишкова градина, 3. Морска градина, 4. Плаж

Функционален тип: Жилищна сграда
Разгъната застроена площ: 10 938 кв.м
Година на проектиране: 2019

Повече визуализации и информация за бъдещата сграда може да видите на сайта gabata.bg.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета