Пет сгради на ZOOM Studio се превърнаха в бижута

3207

Бижутата в проекта ZOOM IN са създадени от детайли на реализирани архитектурни проекти.


Галерията
В края на юни 2014 софийската галерия Sabai навърши една година и реши да отпразнува повода, като "подари" пространството на магазина за по една седмица на хората, които са й помогнали да го създадат. Поканени са двама бижутери, един дизайнер и архитектите от ZOOM studio, автори на интериора на галерията.
 

Архитектите
ZOOM Studio решават да покажат своята архитектура по различен от стандартния начин. Не като чертежи и макети, а като я намалят до размера на украшение и направят съвсем реална колекция бижута, вдъхновена от 5 от сградите, които представят работата им най-добре.
 

Бижутерът
Колекцията ZOOM In има нужда от истински майстор-бижутер и тогава в проекта влиза Полина Димитрова. Тя се концентрира върху детайла и успява да изведе характерните елементи от всяка сграда и чрез тях да конструира новия обект - бижу.
 

Резултатът
Пет серии бижута, обединени в колекцията ZOOM In, в които се комбинират архитектурно формообразуване, семпъл дизайн и експериментални материали. 

 

Обeци и брошка. Това е първата еднофамилна къща на ZOOM Studio, завършена през 2004 година в кв. Бояна, София. Тук пропорциите на реалната сграда са най-точно спазени. Брошката е абсолютно точен макет на къщата, базиран на техническите архитектурни чертежи. Материали: сребро, фурнир.

 

Kолие. Черната фабрика (2006) е производствена база за тестени изделия в Шумен. Един от най-характерните елементи на фабриката – товаро-разтоварните рампи от видим бетон, тук са пресъздадени чрез авторска версия на бетона на базата на епоксидна смола, смесена с цимент и пясък. Материали: сребро, епоксидна смола, гипс, цимент, акрилна смола, пясък, метална рибарска корда. Обеци. Материали: сребро, епоксидна смола, гипс, акрилна смола, пясък.

 

Колие. Тази еднофамилна къща в Банкя е проектирана в продължение на няколко години (2005-2009) като постепенно към основната сграда са присъединявани нови пространства. За това и най-характерното в бижутата от тази серия е, че се състоят от отделни елементи, които изглеждат слепени един с друг – самостоятелни, но заедно, в една равнина. Материали: месинг, сребро, метална рибарска корда. Обeци. Материали: месинг, сребро.

 

Колие и обеци. Каменната къща (2008-2012) е еднофамилна сграда, която се намира в софийското село Локорско. Бижутата са конструирани като е проследена линията на бетонния куб, основа на сградата. Каменната зидария е интерпретирана в текстурата на материалите. 

 

Колие. Фабриката за лампи (2009-2012) се намира в софийския квартал Бусманци. Това е най-архитектурната серия бижута. Изграждането им е най-близко до изграждането на сграда. Бижутата съчетават най-много различни материали и съответно най-много техники в изработката си. Материали: мед, месинг, сребро, епоксидна смола, метална рибарска корда. Обeци. Материали: мед, сребро, епоксидна смола.

 

Редактор: Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Той ще покаже възможностите, които бетонът предоставя извън строителството на сгради

В Банско откриха атрактивен Музей на планината

В Банско откриха атрактивен Музей на планината

Голям макет на Пирин се намира под стъклен под, а интерактивни преживявания предлагат виртуална разходка в историята, географията и изкуството

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Предвидено е арт осветление и облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на града, съобщи кметът Ерол Мюмюн

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Екипът съдейства с интериорен проект и реализация на новата експозиционна зала в Историческия музей в Исперих и постоянната експозиция в Художествената галерия към него

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”