Ще обявят конкурс за изграждане на етажен паркинг в р. „Студентски“ в София

133

Идеята за реализацията с публично-частно партньорство беше одобрена на сесията на СОС


Снимка: Столична община

Ще бъде обявен конкурс за изграждане на нов етажен паркинг в район „Студентски“. Началната конкурсна цена е 1 471 800 лв. без ДДС, а срокът за учредяване на правото на строеж е до 30 години. Строителството трябва да се извърши в срок до 24 месеца.  

Изискванията към участниците в конкурса са: да притежават доказан опит в проектирането (минимум 5 многофункционални сгради през последните 3 години); да имат опит в строителството на многофункционални сгради за последните 5 години, с обща разгъната застроена площ не по-малко от 50 000 кв. м; да разполагат с необходимия екип от проектанти; да разполагат с екип отговорници по строителството; да са реализирали минимален общ оборот в размер не по-малък от 3 000 000 лв. за последните 3 приключили финансови години.  

Основните критерии за избор ще са въз основа на предлагания брой паркоместа, който не може да бъде под 280, по-кратък срок на изпълнение, възможност за зареждане на електрически автомобили, най-ефективно използване на площта, както и допълнителни услуги – социална инфраструктура. По отношение на финансовите изисквания предлагано парично обезщетение трябва да е минимум 1 471 800 лв., както и да има предлаган брой безплатни паркоместа по Програмата „Паркирай и пътувай“ – за ползващите градски транспорт.  Предвиждат се редица обезпечения, гаранции и ипотека в полза на Столична община при неизпълнение на договора, казват от администрацията.

Изискванията на общината са паркингът да работи денонощно, да има видеонаблюдение и охрана, осветление и др. "Това е пилотен модел, към който се надяваме да има интерес. Подготвяме процедури за конкурси за още два такива паркинга, които ще стартират през следващата година. С трите паркинга предвиждаме да осигурим близо 1000 паркоместа в кварталите", обясни председателят на СОС.

В понеделник от „Спаси София“ дадоха пример с Прага, където за една седмица са открили голям паркинг до метрото за 900 места и са започнали строителството на нов за 400 коли. Следващата година е предвидено да започне изграждането на още 8 етажни паркинга. Всички те са около терминали на градския транспорт и насърчават хората да оставят колите си и да използват градски пранспорт. „Монтажните паркинги се изграждат бързо и евтино, многократно увеличават капацитета за паркиране и изглеждат добре. Ние предложихме да бъдат изградени 10 гаража в „Младост“, „Люлин“ и „Овча купел“, но от ГЕРБ отхвърлиха идеята ни без аргументи и продължават да игнорират огромния проблем с паркирането - в кварталите и около метрото. Докато колите нарастват и проблемът се игнорира, градът се превърна в калище без тротоари и зеленина. Настояваме през 2022 г. да започне проектиране и изграждане на общински етажни паркинги в кварталите, както и завършване поне на полуизградения подземен паркинг под метростанция Сливница, отлаган вече 20 години“, казват от „Спаси София“.

Снимка: Спаси София

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Пътната артерия е една от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница северно от него