Ще представят новата книга на Юлий Славов "Помня Пловдив. Градът и околностите"

156

Книгата съдържа срещи с хора, случки и събития, променили облика на града, както и впечатления от околностите на Пловдив


Издателска къща „Хермес“, Община Пловдив и Културен център „Тракарт“ канят пловдивчани и гости на града на премиерата на новата книга на Юлий Славов „Помня Пловдив. Градът и околностите“. Представянето и обсъждането ще се състоят на 16 февруари, четвъртък, от 17.30 часа в Културен център „Тракарт“, подлез Археологически. Книгата ще представи Антон Баев. 

„Помня Пловдив. Градът и околностите“ е издание на ИК „Хермес“ ООД и се финансира от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“. „Причината да се заема с това задължаващо и отговорно занимание, да пиша книга със спомени, е само една – голямата привързаност към любимия Пловдив, към филибелиите.  Книгата съдържа лични преживявания през годините: срещи с хора, случки и събития, променили облика на града, който обичаме безмерно. Във втората част са споделени впечатления от околностите на Пловдив, местата по тези няколко лъча са наистина интересни и заслужаващи внимание. Книгата е заръка към младостта на днешен Пловдив никога да не забравя привилегията да си пловдивчанин и да милее за величествения и любим град“, споделя авторът. 

Юлий Славов е роден на 1 юли 1939 г. в Пловдив, в семейство на потомствени пловдивчани. Баща му е юрист, завършил Сорбоната, а майка му е с диплома от Музикалната Академия-София. Средното си образование е завършил във Второ единно училище – Пловдив през 1957 г. , но не е допуснат до кандидатстване във ВУЗ по необявени, но повече от ясни причини. Успява да преодолее режимните мерки и три години по-късно е студент в МЕИ „Ленин”, където се дипломира като машинен инженер през 1966 г. и е разпределен в ДИП „Балкан” – Пловдив, където работи повече от 25 години.

Славов е бил на работа и в „Комуна” Смолян, ”Автоелектроника”- Пловдив, „Норекс” Пловдив, Район Централен. Съветник и председател е на Районен съвет „Централен“, член и председател на Клуб 40 на СДС- Пловдив. „Потомствен” народен представител е в 38-то Народно събрание, в парламентарната група на ОДС. Автор е на книгата „Помня Пловдив“, издадена 2014 г. от ИК „Хермес“. 

Съдбата му е определила живот с вълнуващи превъплъщения. На 6 години прекрачва портите на Софийския централен затвор за свиждане с баща си, осъден от Втори състав на Народния съд. На 18 години, след забрана да кандидатства за висше образование, започва работа като носач (хамалин) в „Елпром“ – Пловдив, на ул. „Кавала“. На 60 години е поканен и участва в Молитвената закуска във Вашингтон с президента Бил Клинтън. На 62 години се пенсионира като народен представител от 38-ото Народно събрание. 

Днес на 84-годишна възраст, Юлий Славов продължава да ни радва като автор на книги, посветени на паметта на любимия Пловдив, разказани по увлекателен начин, с обич и с бащински завет към следващите поколения.

ОЩЕ НОВИНИ

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Дейностите са във връзка с изпълнението на проекта „Естетизиране на облика на общинския пазар в гр. Троян и инфраструктура – етапно строителство“

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Тя е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив”, и 18 април – Международния ден за опазване на културното наследство

Уебинар на "Винербергер" разглежда актуалната тема за правилното отвеждане на водите в градска среда

Уебинар на "Винербергер" разглежда актуалната тема за правилното отвеждане на водите в градска среда

На събитието ще бъде представен новия продукт в портфолиото на Semmelrock - система линейни отводнители SemDrain