Скоро се очаква реализацията на парка около най-високата сграда у нас

1578

Пространството от 5 500 квадратни метра, в което ще има и езеро, е част комплекса на „Цариградско шосе“, който включва изграждащата се Sky Fort с височина 126 метра 


Sofia Capital City Park на мястото на съществуващ паркинг ще е връщане на природата и биоразнообразието на терена, с места за отдих и социални контакти. Център на озеленените алеи ще е езеро, а в периферията на зоната ще бъде изграден изолационен растителен пояс като прахова и шумозащитна бариера от булеварда. В мястото с обществен достъп ще бъдат използвани настилки от естествени пропускливи материали, за да се ограничи запечатването на почвата. Растителността ще е основно от местни видове, но ще има и адаптирани, като ще се наблегне на храстовата растителност, която да привлича птици и насекоми и да служи за дом на различни бозайници.

Очаква се проектът да стартира съвсем скоро, като в момента се подготвя проектната документация и ако изпълнител бъде избран в близките месеци, новият парк може да е готов още тази година, каза днес проектантът ланд. арх. Добромира Лулчева по време на форум "Градска среда. Проектиране и трансформация в отговор на климатичните промени" – събитие, организирано от BAU Academy.

Комплексът Sofia Capital City на инвеститора „Капитал Форт“ АД е мащабен проект за изграждане на ново „бизнес сити” с високи сгради в София. Проектът е на терен от 57 000 кв. м на една от ключовите локации в града – източният вход на София срещу Интер Експо Център на „Цариградско шосе“. Етап 1 включва 3 сгради - Capital Fort (изградена), East Fort (предстоящо изграждане) и Sky Fort (изграждаща се в момента), както и централно парково пространство с езеро - Sofia Capital City Park. То е проектирано от LANDSCAPE DESIGN STUDIO съвместно с A&A Architects.

Повече за проекта Sofia Capital City Park

Вдъхновението за дизайна на цялостната композиция идва от преплитането на два древни символа – драконът уроборос и птицата феникс. Драконът се възприема като отражение на безкрайния цикъл на природата: смъртта и раждането, разрушението и сътворението, трансформацията и превъплъщението, а фениксът е символ на безсмъртието и възкресението и означава висша добродетел и изящество, сила и просперитет.

Sofia Capital City Park е разработен като пейзажно парково пространство със зони за отдих, организирани около езеро. Алейната мрежа наподобява растителната клетъчна система с навлизащи от всички страни пътеки към сърцевината. Алеите с паркова мебел и кътчета за отдих ще осигуряват достъп до централната зона и транзитно преминаване от единия до другият край на парка. Ще бъде оформен изолационен растителен пояс по периферията.

Предвидени са две зони с амфитеатрално сядане към езерото и полуострови с растителност. Използваният материал за оформянето на стъпалата за сядане и площадното пространство ще е от гранит. Парковата мебел ще е в синхрон с цялостната концепция на Sofia Capital City.

Езерото е проектирано на база естествената денивелация на терена. То ще е с естествено дъно, като допълнително ще бъде изградена зона на преход между двете нива, в която ще бъдат натрупани камъни. Така водата ще пада между тях и шумът й ще допринася за атмосферата в парка.

Кръгово около езерото ще бъдат разположени озеленени площи за отдих с тревна растителност към центъра и висока дървесна растителност по периферията.

Ще бъдат оформени поляни с поставени на места големи камъни, които да създават усещане за естествена природна среда.

Теренът в зелените площи ще се моделира с използване на почвените маси от изкопа на езерото, образувайки геопластики и хълмове с различна височина. Чрез тях парковата среда ще се отдели функционално, визуално и акустично от уличните комуникации и бул. „Цариградско шосе“. Едновременно с това ще се придаде динамика при възприемането на образуваните пространства.

Обемно-пространствената композиция е изградена на основата на дървесно-храстови групи от растителни видове, с различни хабитус и декоративни качества, създавайки динамичност и колорит на средата. Търсените линии и образуваните пространства са продукт на плавни преходи и леещи се неправилни форми. Проектираната декоративна растителност прелива през всяка от зелените площи, обединявайки отделните петна, придавайки чувство за флуидност и свързаност.

Гръбнакът на растителността ще са предимно местни видове, които се срещат по склоновете на Витоша - дъб, габър, явор, ясен, бреза, обикновен смърч, бял бор и др. Адаптирани видове с отличителни декоративни качества ще бъдат използвани на места като акценти за подсилване на декоративния ефект.

Цветна река от колоритни растения, символизираща опашката на феникса, ще обгръща ядрото на композицията и ще обединява отделните зелени площи в хармонично единство. Растителността ще се характеризира с разнообразие от декоративни храсти, перенни и треви, разположени в микс бордери с асиметрични форми, създаващи динамичен и колоритен ландшафт. Около езерото е предвидена влаголюбива, блатна, плитководна и водна растителност, съобразена с нивото на водния стълб в съответната заливна зона.

Типологията на затревените площи е два вида – поляни за усилено натоварване и активности, изискващи регулярна интензивна поддръжка, и зони с по-диви треви с намалена интензивност на поддръжката.

Предвидено е засаждане на повече от 150 дървета, над 5 000 декоративни храсти, треви и перенни и около 1 000 влаголюбиви. Видовото разнообразие е голямо - повече от 30 дървесни вида, над 45 вида декоративни храсти, треви и перенни и около 40 вида влаголюбиви видове. Повече от 70% от растителните видове ще предоставят дом и храна за птици, пеперуди и пчели. Предвидено е и монтиране на хранилки за птици.

Декоративно парково осветление – алейно, акцентно и амбиентно, е предвидено във всички зони на парка. Поливните нужди на растителността ще са обезпечени от автоматизирана поливна система. Осигурена ще е висока технологична връзка за автоматизиране на осветлението, поливната система, както и добра безжична интернет връзка в целия парк.

Проектът е участник в конкурса Archinova Architecture Awards 2023.

Снимки: Citybuild.bg

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Предвидено е арт осветление и облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на града, съобщи кметът Ерол Мюмюн

Студентите в конкурса "Зелени покриви" в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура получиха своите награди

Студентите в конкурса "Зелени покриви" в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура получиха своите награди

Първо място за концепция за интензивно и екстензивно озеленяване върху подземна инфраструктура и тераси на обект Мона 4 на компания BLD спечели Цветан Тасев

Весела Славева спечели конкурса "Ландшафтен архитект на годината 2023" в категорията "Студенти"

Весела Славева спечели конкурса "Ландшафтен архитект на годината 2023" в категорията "Студенти"

Тя участва в конкурса на Съюза на ландшафтните архитекти с дипломната си разработка за Учебно-опитно поле „Драгалевци“ към СУ със сектор за градско градинарство

Форум представи 150 идеи на 55 водещи експерти за зелено развитие на София

Форум представи 150 идеи на 55 водещи експерти за зелено развитие на София

В събитието участваха кметът на София Васил Терзиев, представители на основните партии в Столичния общински съвет и експерти от науката и бизнеса

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

Паркирането не се забранява, а се създават нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и се отваря нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места