Собственикът на къпалня МАРИЯ ЛУИЗА в Борисовата градина в София смята да я възстанови в реалните й граници и без надстрояване

173

Утре ще бъде подадено заявление за виза за проектиране в имота, в който е открит и минерален извор


Столична община е миноритарен собственик на къпалнята през "Парк Мария Луиза" АД, в която общинската фирма "Софийски имоти" държи 41.96%. Останалите 58.04% си поделят "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД. Днес от акционерното дружество представиха пред журналисти инвестиционните си намерения и за първи път допуснаха официално да се снима сегашното състояние на къпалнята. Арх. Невена Русева от студио „Десет архитекти“ (DESET architects) съобщи, че утре в НАГ ще бъде внесено заявление за издаване на виза за проектиране. Предвижда се комплексът да бъде възстановен по проекта на арх. Борис Далчев от 1938г. Няма да има високо строителство, жилища, офиси, търговски център и нови паркинги. Басейните ще се запазят и реконструират, най-вероятно ще има нови елементи, а стари опасни и амортизирани съоръжения ще бъдат премахнати. Добре е да има покрит басейн за целогодишно ползване, както и по-хубав спортен център, а къпалнята да се насити с повече обществени, развлекателни и спортни функции, каза Русева. Открит е и минерален извор в границата на имота, като собствениците се надяват той да може да се използва за минерален басейн.

Къпалнята "Мария Луиза" ще бъде възстановена в реалните си граници - такава, каквато е била, заяви Тодор Тодоров - директор "Проекти“ на акционерното дружество. "В процеса на възстановяване на документите установихме, че оградата трябва да бъде преместена, за да отговаря на реалните граници (12 декара са в активите на общинското дружество "Софийски имоти" - бел. ред.). Ще направим това на 21 юни и ще очакваме визата за проектиране. Оттук нататък всички институции ще кажат своето мнение и което ни разрешат да се проектира, ще се проектира. Нашето желание е да се запази реалното, което беше досега, и да не се надстроява". Според Тодоров причина за забавянето за възстановяване на комплекса е липсваща документация и необходимост от нови геодезически заснемания.

Снимки: dir.bg. Още снимки за състоянието на къпалнята в момента вижте тук.

Къпалнята ”Мария Луиза“ отваря през 1938г. и е била най-големият градски плувен комплекс на Балканите за своето време. В оригиналния си вид оцелява до 1982г. Заради амбициите на държавата в комплекса да се проведе Европейско първенство по плувни спортове, за което България е била избрана за домакин през 1983 г., къпалнята е разрушена и се появяват плувните басейни, които съществуват и до днес. Европейското първенство обаче се провежда в комплекс 'Червено знаме“ и това води до оставянето на комплекса „Мария Луиза“ в незавършен вид. Той е окончателно затворен през 2005г. и е част от проблемите с частната собственост в Борисовата градина, за която се очаква одобрение на Подробен устройствен план. През последните години имаше няколко искания да се строи в къпалнята. През 2018г. проект на студиото „Десет архитекти" беше внесен от собствениците при главния архитект на София Здравко Здравков.

Идеен проект от 2016г. на DESET architects

Идеята е комплексът да стане по-достъпен за гражданите, да има по-малко огради и стълби, за да може да бъде посещаван от повече семейства с деца и хора с увреждания. В подземните две нива на къпалнята се предвиждат спа център, съблекални и други развлекателни центрове. Ще има кафенета и ресторант, но в сегашната си площ. Парковата част ще бъде отворена към Борисовата градина и ще има алеи и детски площадки, фонтани и чешми. Комплексът ще може да се ползва и от професионални спортисти и за провеждане на състезания.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино