Споровете около обновяването на пл. „Бдинци” във Видин продължават

5934
Според Камарата на архитектите оригиналната настилка може да се запази. Общината настоява за цялостна реконструкция. /обновена на 2016-08-31/ 

 

Вчерашната среща в залата на Общинския съвет във Видин беше поискана от КАБ във връзка с молба от Регионалната колегия на Камарата на архитектите в града, след сигнали от арх. Иван Никифоров /автор на проекта за пешеходната зона и площада от началото на 80-те/, арх. Славян Бурулянов /участвал в екипа на проф. Никифоров/, както и след обществена подписка за запазване на централната зона на града. Спорът възниква, докато проектът е в процес на оценка.

 

 

Смея да твърдя, че това, което имате, е шедьовър на градското изкуство. Материалите са солидни и вечни и ако бъдат поддържани, няма причини да стареят, каза председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов. Той и колегите му смятат, че настилката с оригиналната й шарка може да бъде запазена, да бъдат ремонтирани само компрометираните участъци, като бъде прокарана подземната инфраструктура. Цялостното заменяне на настилката означава, че голяма част от материалите ще бъдат изхвърлени, защото дебелите мраморни плочи са лепени, а не са положени върху пясък. Така ще бъдат направени и огромни разходи, смята арх. Игнатов. "Направихме предварителен оглед на място и по измервания на колегите се потвърди, че от 25000 м2 само около 350 м2 имат нужда от поправка", каза той. 

 

 

Като тотално унищожение на една ценност и „много голяма далавера" определи ситуацията проф. Иван Никифоров. Той заяви, че през последните няколко години многократно е сигнализирал общината заради лоша поддръжка на площада и нерегламентирани промени по отношение градския дизайн. Проф. Никифоров заяви, че никой не го е потърсил във връзка с авторските права и промяната на неговото произведение.

 

Заместник-председателят на КАБ арх. Петкана Бакалова представи техническите и правните възможности за запазване на площада, без да се загуби финансирането, като то се пренасочи към по-широк периметър.  

 

 

При възникване на идеята за нов проект Видинската архитектурна колегия застана зад реализирания през 1983 г. проект, каза по-рано арх. Славян Бурулянов /"Декор Дизайн - Архитекти Бурулянови", които наскоро бяха отличени със сребърна Европейска награда в категорията INTERNATIONAL - EUROPE на Green Apple Awards/.

 

В сегашния вариант на проекта липсва конкурсното начало, каквото е имало през 1981 г. Тогава идейният проект е бил разгледан и приет от Държавната комисия по синтез на архитектурата с монументалните изкуства, за разлика от сегашният вариант, приет на ниво ЕСУТ на Видин. Освен това първият проект е изготвен от утвърдени проектанти и преподаватели, а колегите, изготвили новия проект, са без професионален опит в реализацията на пешеходни зони, нямат и консултанти от местните колеги.  Новият проект може да се „пригоди" за всеки град, смята той. 

 

 

Кратък списък на някои от достойнствата на стария проект и последвалата реализация /според арх. Бурулянов/:

 

Цялостен ансамбъл между партер / настилки / и сгради. 

 

Страхотно решение на централния площад - при съществуването на наскоро построения партиен дом /сега съдебна палата/ и няколко години преди това на сградата на Окръжния съвет. Последната е стояла изкуствено на стария павиран площад, а с новото решение на рисунъка на площада и най-вече с терасовидните зелени площи бе приобщена към него.  

 

Новопостроеният партиен дом /сега съдебна палата/, с личното участие на автора му в екипа, също „печели" от решението - терасираните зелени тераси са изградени точно с общото решение на площада и са допринесли монументалната сграда да се впише по-добре в площадното пространство. 

 

Появява се модерен фонтан с цветни бетони - худ. Живко Тишев, един от първите експериментатори на тези тогава още непроучени материали, станал символ на града. 

 

На петте кьошета се появява авангарден за времето си друг фонтан на същия автор, заменен по-късно неудачно. 

 

Експлоатационно - въпреки небрежната или липса на подръжка от Общината през годините и използването на тежка техника за почистване, площадът и зоната са в много добро състояние. Вероятно около 5 % от общата площ се нуждаят от ремонт, а не дори подмяна на материалите.

 

Пешеходната зона и централния площад във Видин са изпълнени по проект със силна индивидуалност, станал символ на града през годините.  

 

 

 

 

 

 

 

Целта не е да унищожаваме нещо, което действително има стойност, а защото технологично се налага. Няма нито една сграда по цялото протежение на пешеходната зона, която да не е с наводнен сутерен, с некомпрометирани ВиК връзки. Пешеходната зона не отговаря и на съвременните изисквания за противопожарна защита", каза от своя страна главният архитект на Община Видин Ангел Недялков. „Голяма част от сградите, разположени в зоната, са паметници на културата. Всички те са застрашени от влагата. На много места има сериозни пропадания", каза още той и подчерта, че за да се направи цялата инфраструктура така, както трябва, на парче не става. „Това означава повече от 50 % разкритие на повърхността на пешеходната зона. Настилката трябва да се смени, не само защото ще подменяме инфраструктурата, а защото е компрометирана и като повърхност", бе категоричен арх. Недялков.

 

Той допълни, че проектът обхваща територията от Художествената галерия, включва зелените площи между нея и читалище „Цвят" и стига до ул. „Райнина", както и пространството (бивш паркинг) пред музей „Конака", продължава до Спортната зала и завършва при сградата на полицията. „Това означава, че обхватът е значително по-голям и с новия проект искаме да унифицираме и настилката, и да променим абсолютно всичко, което е под земята съобразно съвременните изисквания, да направим също и видеонаблюдение", допълни той.    

 

 

 

 

 

 

 

Според общината проектът за реконструкция трябва да бъде осъществен в този си вид, защото иначе нямало да бъде усвоено финансирането. Което не е точно така, съдейки по случая с проекта в Силистра, където след протести на граждани беше направен нов анализ с цел запазване на дърветата, а КАБ се ангажира да изготви задание за преработка на проекта за градска среда и становище за промяна в частта за ландшафтно оформление.

 

В края на дискусията кметът каза, че ако може да запази площада, без да загуби средствата, би го направил, и се оттегли на оперативка с проектантите. Очаква се тяхното решение.  

 

Снимки: арх. Борислав Игнатов, община Видин

Ема Димитрова