Стефан Аспарухов: Окрупняваме категориите строежи и въвеждаме регистрационен режим за обектите с ниска категория

172

Заместник-министърът на регионалното развитие коментира още промените на текстове от ЗУТ, обявени за противоконституционни, предвидената промяна ателиетата да се считат за жилища, както и необходимостта от електронизация на услугите


Снимка: МРРБ

Законът за устройство на територията трябва да се промени и това е записано в коалиционното споразумение. Една от задачите на работната група е да определи под каква форма ще стане това – нов закон, разделяне на настоящия или кодекс. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Стефан Аспарухов за Nova News.

В момента има 6 категории строежи и различни принципи за категоризация. Налице са случаи, в които държавата, общината, главният архитект или консултантът не могат да определят категорията. „Неяснотата е голяма и затова е необходимо да направим окрупняване на категориите и изясняване на това кои обекти коя категория са“, поясни регионалният заместник-министър. Това ще даде по-голяма яснота кой какво контролира, одобрява и въвежда в експлоатация. „Крайната ни цел, особено за нискокатегорийните обекти като например къщи и огради, е да преминем от разрешителни към регистрационни режими“, подчерта той.  

Необходимо е да се променят текстове от ЗУТ, обявени за противоконституционни, каза заместник-министър Аспарухов. И като пример посочи проблема с обезщетяването на собствениците на реституираните имоти. За Столична община площта на имоти, които подлежат на възстановяване, е 50 кв. км. „Ще се опитаме да повдигнем разговора с други ведомства като Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, защото исканията на собствениците са да могат да реализират инвестиционните си намерения“, поясни той.   

През юли се очаква изменение в Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, с което ателиетата да се считат за жилища, когато се определя предназначението на сградата. Към момента човек, притежаващ ателие, не може да се регистрира и да получи адрес. „Правим всичко възможно да променим това“, увери регионалният заместник-министър.  

Важна задача на едни от предстоящите изменения в ЗУТ е да се ускори проектирането и реализирането на всички обекти на техническата инфраструктура, като един от механизмите е електронизацията, т.е. възможността за електронното извършване на услугите и паралелно съгласуване.  

Заместник-министър Аспарухов обясни, че на първо време ще бъдат приети измененията в ЗУТ, чието обществено обсъждане приключи. С тях се дава възможността ДНСК да проверява както сроковете за изпълнение на одобряващия орган за издаването на разрешение за строеж или отказ, така и предписанията от държавата към местната власт за проверки по незаконни строежи. Тези промени ще бъдат депозирани през юни в Народното събрание.

ОЩЕ НОВИНИ

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Инвестицията в размер 600 хиляди лева ще реализират Община Свищов и „ВиК Йовковци“ – Велико Търново, като 350 хиляди лева от средствата се предоставят от актуализацията на държавния бюджет към общините