Столична община дава 30 хиляди лева за довършването на храм "Свети Пимен Зографски" в район "Изгрев"

108

Още 160 хиляди лева се отпускат за ремонт и поддръжка на други храмове на територията на София


Снимка: mitropolia-sofia.org

Идеята за построяване на храма „Свети Пимен Зографски“ съществува от дълго време, но до момента тя не е осъществена. С решение от  2017 г. Столичният общински съвет дава съгласие за безвъзмездно и безсрочно учредяване право на строеж на Българската православна църква, представлявана от Църковното настоятелство при храм „Свети Пимен Зографски“. То получава разрешение за строеж на храма (ЗП = 198,99 кв.м.) в "Дианабад-Изток". Успешно е завършен етап „груб строеж“.

Още 160 хиляди лева се отпускат за ремонт и поддръжка на други храмове на територията на София:

Храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. Славовци в район „Нови Искър“ ще използва 50 000 лв. за основен ремонт на фасадата на храма. Църквата е изградена през 1922 г. върху открит олтар, разположен сред руините на стар храм. Съдействие за строителството оказва и Министерството на вътрешните работи, което позволява разгръщане на дарителска кампания в цялата страна. Църквата е завършена и изписана през пролетта на 1926 г. и е осветена в последния четвъртък преди Спасовден. Иконостасът е дело на дебърски майстори от рода Филипови. Иконите също са оригинални. Църквата „Св. Николай Чудотворец“ е храм-паметник на загиналите във войните за национално освобождение от 1912 до 1918 година.

Курилският манастир „Свети Иван Рилски“ в район „Нови Искър“ ще получи 30 000 лв. за реставрация на стенописи по северната, южната и западната стени, както и мазилки в целия наос, включително и по свода на храма. През 2013 г., след съгласуване със Софийска митрополия и НИНКН, започва поетапна реставрация на храма и са изградени музейна част, библиотека, архондарик и камбанария. Извършено е цялостно обновяване на облика на дворното пространство.

Арменската апостолическа православна църква „Света Богородица” в район „Красно село” ще използва 18 000 лв. за озеленяване на градината около храма. Единственият в София арменски православен храм, започнат в края на 2006 г. по проект на архитект Агоп Каракашян, е разположен в предната част на Дебърската градина между булевард „Македония“ и улица „Лайош Кошут“.

Храм „Света Троица“ в кв. Драгалевци“ в район „Витоша“ получава 50 000 лв. за реставрационни дейности по иконостаса и иконите на храма, а храм "Св. Николай Чудотворец" в с. Желява в район „Кремиковци“ ще реставрира стенописите с 12 000 лв.

ОЩЕ НОВИНИ

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Дейностите са във връзка с изпълнението на проекта „Естетизиране на облика на общинския пазар в гр. Троян и инфраструктура – етапно строителство“

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Това в вторият проект, който община "Родопи" реализира със средства от Министерството на младежта и спорта

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

Пробивът заедно с този на бул. „Тодор Каблешков“ ще осигури връзката между бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Тя е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив”, и 18 април – Международния ден за опазване на културното наследство