Столичната община предлага средствата за облагородяване на историческата част на Борисовата градина да бъдат насочени към междублокови пространства

103

Има риск проектът да не бъде изпълнен, тъй като две сдружения обжалват решението на РИОСВ София, че той не подлежи на ОВОС


Средствата, предвидени по проект „Ремонт и обновяване на парк "Борисова градина", да бъдат насочени за изграждане на междублокови зелени споделени пространства в шест столични района, попадащи в зоните за въздействие, включени в ИПГВР, предлага зам.- кметът Десислава Билева. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ и са в размер на 10 324 080 лева. От тях 8 999 584 са БФП, а собственото участие възлиза на 1 324 496 лв.

„За мое голямо съжаление ремонтът и обновяването на историческата част на Борисовата градина, който бяхме договорили, се спира от две сдружения – „Гражданска инициатива за обществен релсов транспорт“ и Граждански комитет „Спасение 2000“, които обжалват решението на РИОСВ София, че проектът не подлежи на ОВОС. Това от своя страна поставя проекта във физическа невъзможност за изпълнение, предвид забавянето му вече година и половина и неяснотата по приключването на съдебните дела", каза Билева и припомни, че въпреки решението на АССГ от 16 юни миналата година, което беше в полза на общината и отхвърли жалбите срещу решението на РИОСВ, за същото са постъпили касационни жалби и делото е изпратено на ВАС.  

"Обжалването поставя пред огромен риск реализирането на проекта в предвидените срокове (октомври 2023 година) и има риск европейските средства да бъдат загубени. В тази връзка след проведени срещи и разменена кореспонденция с УО на ОПРР Столичната община предлага пренасочване на тези средства в 6 столични района, благодарение на което ще бъдат изградени споделени зелени пространства със спортни и детски площадки", каза още Билева.

Предстои предложението на замяната на обектите да бъде обсъдено и гласувано от Столичния общински съвет. Председателят на СОС Георги Георгиев изрази увереност, че съветниците ще подкрепят доклада и по този начин ще бъдат спасени безвъзмездно предоставените средствата, които ще са за облагородяване на 48 междублокови пространства, като на 26 от тях ще бъдат изградени и детски площадки.

Припомняме, че поръчката за ремонт на историческата част на Борисовата градина в София беше обявена през юли миналата година. В първи етап тя включва обновяване на настилки, парково осветление, работа по водопровод и канализация, възстановяване на знакови места в парка, обновяване на парковата мебел, подготвителни, възстановителни и озеленителни дейности, обновяване на видеонаблюдението.

ОЩЕ НОВИНИ

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея

Стартира дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич

Стартира дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич

В тази връзка от Общината дадоха информация за премахването и засаждането на дървета в зоната, заради което имаше протести

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Българският проект стана подгласник в направление "Нов европейски Баухаус за шампиони" на категория "Възстановяване на чувството за принадлежност" с проекта си "Паркът" (Concrete to Culture)

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на своята осветителна система

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на своята осветителна система

Започва обновяване на осветлението в „Сарафово“ и „Крайморие“, следват още няколко квартала