Столичният общински съвет възложи на кмета да поиска от държавата преместване на Паметника на Съветската армия

376

Областният управител на София обаче не е длъжен да изпълни искането


Източник: Google Maps

Решение да се поиска от държавата паметникът да бъде преместен

С 41 гласа „за“, 13 „против“ и 1 „въздържал се“ Столичният общински съвет възложи на кмета да поиска от държавата да премести Паметника на Съветската армия като нейна собственост от общинския имот в Княжеската градина. Намерението е скулптурните фигури и барелефи да бъдат постоянно изложени в Музея за изкуството от периода на социализма или върху друг подходящ държавен терен извън централната градска част. Вносители на доклада са ГЕРБ/СДС и „Демократична България“. Припомняме, че преди дни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков (ДБ) предприе паралелна инициатива - внесе искане към областния управител за прехвърляне на паметника в собственост на Столична община.

По време на дебатите от ГЕРБ/СДС отново заявиха, че по статут паметникът не е войнишки, надписите са очевидна историческа неистина, а сегашната инициатива на ГЕРБ по отношение на дългогодишния казус неминуемо е свързана и с последните действия на Русия в Украйна. Според групата, паметникът рано или късно ще бъде премахнат, защото е „срам и позор“ и не олицетворява победата над фашизма, а е идеологически. Според част от общинските съветници на ВМРО времето за премахване на паметника (наричан от много хора МОЧА - Монумент на окупационната червена армия) е дошло, защото напомня за подчинение, а не за освобождение.

Според общинския съветник Димитър Антов от ВМРО обаче именно по тази причина паметникът трябва да остане – за да ни напомня за 45 години сервилност. Антов е на мнение, че тъй като монументът има художествена стойност предвид екипа известни скулптори, художници и архитекти, работили по него, той не бива да бъде местен, защото това е технически невъзможно и ще се наложи да бъде разрушен. „Не е почтено да премахваме знаци на историята, които напомнят за грешките ни. Самото разрушаване е вид сервилност, но към нови сили“, коментира той и предложи монументът да остане, но да бъде преобразен с ново послание.

Във връзка с днешното решение на СОС от областния управител на София Митко Михайлов се „изисква“ да предприеме действия за преместване на паметника. Искането обаче не е със задължителен характер, т.е. Общината не може законово да го принуди да вземе това решение. От друга страна областният управител не би трябвало да се противопоставя на волята на СОС, ако тя е законосъобразна.

Именно в тази връзка вероятно ще възникнат проблеми и днешното решение на СОС почти сигурно ще бъде оспорено – на заседанието групата на БСП коментира, че ако областният управител не задейства искането и това се обжалва от Общината, жалбите ще бъдат върнати с мотива, че Общината не е с пряко засегнат интерес. Беше изтъкнато и че това е групов паметник недвижима културна ценност, като всъщност ще бъде разрушен, а не демонтиран, а паметниците са за това, за да помним. От БСП попитаха също какво се случва с авторските права на хората, които са го проектирали. Според Карлос Контрера от ВМРО така написан, докладът няма да има никакъв ефект. Подобни коментари провокираха в доклада да бъде добавено уточнението, предложено от Малина Едрева (ГЕРБ/СДС), че искането от областния управител трябва да стане при спазване на всички съгласувателни процедури.

Със сигурност евентуално преместване на паметника ще предизвика протести, тъй като организации и част от гражданите са против по различни причини. Недоволни се събраха тази сутрин пред паметника, като заявиха, че няма да позволят той да бъде съборен или преместен, а след това се отправиха към сградата на Столичната община, където хвърляха яйца и боя по фасадата.

Днес премиерът Гълъб Донев уклончиво коментира пред медии, че в разгара на предизборната кампания политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а трябва да търсят съвместни решения, така че е по-разумно темата за Паметника на Съветската армия да остане за след изборите, за да се вземе „най-правилното и най-точното решение“.

Междувременно стана ясно, че в открито писмо до СОС и МК от 27 февруари проф. Вили Лилков и адв. Петър Славов заявяват, че доказват с документи (писмо до Тодор Живков от членове на ЦК на БКП и извлечение от протокол № 315А на ЦК на БКП от 24.08.1954г.), че решението за поставяне на надписа на монумента е взето от Българската комунистическа партия (БКП), а не от държавен орган, и че за самия монумент липсва документация за промяна на проекта – увеличаване на първоначалната височина от около 18 метра на сегашните над 37 метра, което е основание за премахване на незаконен строеж.

Източник: Shutterstock

Решение за премахване на надписа и поставяне на нов

СОС одобри още в едномесечен срок (до 9 април) да бъде поставена обществена информационна табела в района на монумента, на която да бъде указано, че Паметникът на Съветската армия символизира чужда сила, обявила война на България, и окупирала страната. Подробният текст на табелата се предвижда да бъде изготвен от Катедра „Нова и съвременна история" към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и от Института за исторически изследвания на Българската академия на науките, както и да бъде съгласуван с Експертно-художествения съвет към Столична община. Текстът на табелата ще бъде и на английски език със сьщото съдържание. Междувременно Общината щяла да задейства премахването на плочите, една от които беше разбита наскоро от гражданин в знак на протест срещу руската агресия в Украйна.

В тази връзка по време на заседанието общинският съветник Милка Христова от БСП заяви, че ако се сложи табела с нов надпис, тя лично ще отиде при нея с лозарска ножица. 

Източник: Генадий Маринов

Решение за промяна на пространството около монумента

Днешният одобрен доклад възлага още на главния архитект на Столична община да се организира конкурс за проект на подробен паркоустройствен план за зоната около паметника, както и да се отредят за широко обществено ползване два имота (в момента паркинги) - покрай бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ от страната на Княжеска градина (срещу езерото „Ариана“).  

Карлос Контрера от ВМРО предложи ако паметникът бъде демонтиран, на негово място да бъде изграден мемориал на създателите на българската държава, защото такъв в столицата нямало, но предложението му не беше прието. Борис Бонев от „Спаси София“ поиска в доклада да бъде включено организиране на международен архитектурен конкурс за пространството. Според него тази инициатива допълва промяната на ПУП за мястото и би дала идеи какво може да има там. И неговото предложение не беше прието.  

Припомняме, че през 2011г. темата за пространството излезе на дневен ред за пореден път. През 2012г. беше направен опит за организиране на конкурс за архитектурно доизграждане и развитие на Княжеската градина. Впоследствие в годините темата за паметника и за облагородяване на парка е повдигана нееднократно и е била основа и на студентски конкурси. Мястото отдавна е любимо за млади хора и скейтъри, за провеждане на арт събития и акции. По тази причина се търсеха възможности за изграждане на спортна площадка на мястото на красивото, но изоставено корито на езерото до заведението близо до ул. "Ген. Гурко", както и за обновяване на детските пространства.

До 1878г. градината е била известна под името "Стамболова ливада". След възкачването на престола на княз Александър Първи Батенберг, пространството от 35 дка е било обособено в три градини – ботаническа (от 1887г.), зоологическа (от 1893г.) и детска (от 1936г.). През 1953г. на мястото на ботаническата и детската градини е издигнат паметникът на Съветската армия, а през 1987г. оттам е изместена и зоологическата.

Вижте още по казуса тук.

Нашумелият отново проблем с Паметника на Съветската армия припомни и друг – за Паметника на съветския воин - костница (или Братската могила) в градината по бул. „Черни връх“ между ул. „Йоан Екзарх" и ул. „Червена стена" в квартал „Лозенец“. Както за самата градина, така и за паметника има поредните неосъществени идеи. 

Снимки: Citybuild.bg, 2022г.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

В експозицията в Централния дом на архитекта в София той се е спрял на необичаен ракурс – показва проектни идеи и предложения, които са останали нереализирани

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

По време на първия си парламентарен контрол Димитър Главчев обяви, че ще възложи тази задача на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора

НИНКН уточнява за пореден път: Оградата на Небет тепе в Пловдив не е съгласувана и е недопустима

НИНКН уточнява за пореден път: Оградата на Небет тепе в Пловдив не е съгласувана и е недопустима

Изпълнени са строителни работи без чертежи и без одобрение, а металното съоръжение нарушава архитектурния контекст на стария град и съществуващите там масивни каменни огради  

Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София

Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София

Няма вариант стадионът да не бъде построен, работим по избора на изпълнители и търсим най-добрата оферта, каза Даниел Димов, член на управителния съвет на „Спортни имоти Българска армия“

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Първоначалният проект включва и възстановяване на старата беседка, проектиране на павилион от оранжериен тип и изграждане на лапидариум, като вероятно те ще бъдат изградени на следващ етап

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Инвестиционният проект е съгласуван с НИНКН, а номинацията му в конкурса ARCHINOVA 2023 ще е като препоръка при кандидатстването за осигуряване на средства, каза за Citybuild.bg кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев