Търсенето на имоти в страните от ЦИЕ-6 ще остане стабилно в дългосрочен план

141

Адаптивността продължава да е ценна характеристика на всеки участник на пазара на недвижими имоти през тази година поради геополитическата и икономическата несигурност


Доминика Йедрак, директор пазарни проучвания за Полша и ЦИЕ в Colliers, коментира: "Важно е да се отбележи, че ръстът на БВП в страните от Централна и Източна Европа ще намалее наполовина през 2023 г., но се очаква да се ускори през 2024 г. Въпреки това икономиките на страните от региона остават едни от най-динамичните в тази част на света, което свидетелства за това, че инвестициите, създаването на работни места и ръстът на заплатите продължават да бъдат факт. Съответно търсенето на недвижими имоти би трябвало да остане стабилно в дългосрочен план, въпреки че 2023 г. най-вероятно ще е малко по-предизвикателна от стандартното. Трудно е да се прогнозират икономически сценарии за пазарите на имоти, тъй като геополитическата обстановка е несигурна, но се надяваме, че нашите 10 водещи прогнози ще дадат насока за това, което можем да очакваме през годината".

Геополитиката ще остане в центъра на вниманието

ЦИЕ ще придобие много по-голямо значение в световен мащаб. На фона на войната в Украйна центърът на тежестта в Европа се измества на североизток. Силвиу Поп, директор пазарни проучвания за Румъния и ЦИЕ в Colliers, споделя: "Случващото се е от много по-голямо значение за Полша и балтийските държави. Предполагаме, че неговата релевантност ще се разпространява все повече и в по-централните и южните части на региона. Засиленото внимание на Запада към ЦИЕ води до укрепване на демокрациите и икономиките в ЦИЕ, тъй като западният капитал ще се насочи повече към страни, които предлагат стабилен фон за инвестиции на много по-ниска цена от тази в развитите икономики. "Friend-shoring" беше по-скоро модерна дума през 2022 г., а през 2023 г. ще стане реалност."

Регистрира се забавяне, не рецесия

Прогнозите за страните от ЦИЕ-6  през 2023 г. са по-скоро положителни. МВФ очаква забавяне на експанзията за региона до 1,5%, което е по-малко от половината от темпа, наблюдаван през 2022 г. (3,7%). Това е най-ниското ниво от почти десетилетие насам, ако изключим пандемичната 2020 г. Във всяка страна съществуват специфични предизвикателства - от политическия фон, през геополитически въпроси до конкретни макроикономически проблеми, но рецептата за растеж все още е налице и дългосрочните прогнози показват, че ЦИЕ-6 расте два пъти по-бързо от еврозоната.

Зелените сгради са във фокуса на вниманието

Наемането на зелена и енергийно ефективна сграда се превърна в нещо повече от обикновена отметка, която компаниите и инвеститорите включват в докладите си за акционерите - тя може да донесе реални финансови ползи. Следователно във всички страни от групата на ЦИЕ-6 се очаква по-голяма диференциация на наема/стойността на сградата в зависимост от това колко зелена/енергийно ефективна е тя. Това би трябвало да се отнася за всички сектори на недвижимите имоти, но най-вече за офисите и индустриалните площи.

Начинът на работа на хората все още се променя

Компаниите ще запазят по-голямата част от офисните си площи, независимо от това колко дни в седмицата служителите работят дистанционно. Това, което ще променят, са офисните пространства - в стремежа си да насърчават креативността и екипния дух. Дискусията за начина, по който служителите работят, ще бъде много по-дълбока. Вече са налице първите примери в региона, където някои компании са въвели 4-дневна работна седмица. В Румъния е внесен проектозакон, който позволява четири 10-часови работни дни седмично.

Последици от инфлацията

Високата инфлация и рязкото увеличение на разходите за строителство, които наблюдавахме през последните няколко години, ще продължат да преследват пазарите на недвижими имоти в региона на ЦИЕ. Индексирането на наемите спрямо инфлацията ще означава рязко увеличение на настоящите наеми (въпреки че много наематели ще преговарят с наемодателите и е възможно да получат отстъпки). По-високите разходи за строителство ще означават, че ще има по-малко доставки от стандартното. Това ще доведе до продължаващо засилване на натиска върху наемите в средносрочен план, при условие, че на пазарите на недвижими имоти продължи да се наблюдава стабилно търсене.

Възстановяване на търсенето на офиси

Според данните на Colliers търсенето на офиси за наем в региона се е възстановило, но все още не е достигнало напълно равнището отпреди пандемията. Въпреки това се забелязва все по-голям дял на предоговарянията на наеми, но не и на релокации. Наемателите на качествени офиси предпочитат да удължат договорите си за наем, вместо да се преместят, поради редица фактори - от нарастващите разходи за обзавеждане до по-високите цени на наемите. Същевременно компании с офиси в по-стари сгради предпочитат релокация в по-ефективни сгради независимо от разхода за това, тъй като на сметките им започват да се натрупват други финансови тежести, свързани с по-ниското качество на средата. Тази пропаст между различните класове сгради е тема за всички страни в ЦИЕ-6 и се отнася и за другите сегменти на имотния пазар.

Индустриалните имоти - все още на високи обороти

Развитието на пазара на индустриални и логистичните площи не показва признаци на съществено забавяне и в определени случаи ще остане на нивото си от предходните години, които бяха рекордни за някои страни. На база на глава от населението наличието на съвременни индустриални и логистични имоти в страните от ЦИЕ-6 остава доста под нивата на държавите от Западна Европа, така че все още има много възможности за растеж в средносрочен план.

Жилищният сектор ще претърпи промени

Независимо че сегментът на жилищните имоти във всяка от страните в ЦИЕ-6 се намира на различен етап, моделите на ЕЦБ показват, че цените са на приемливи нива в повечето държави с изключение на Чехия, където се наблюдава нещо, което наподобява балон. Това навежда на мисълта, че ако през следващите няколко години икономическите условия не се влошат съществено, цените не би трябвало да спаднат твърде много, дори когато по-високите лихвени проценти водят до спад в броя на потенциалните купувачи.

Физическите магазини и електронна търговия - от конкуренция към синергия

През 2022 г. ръстът на електронните продажби се забавя или направо се намалява след много години на стабилно развитие. Въпреки това границата между физическите и онлайн магазините се размива, тъй като все повече търговци интегрират и двете в своите бизнес модели, като много от тях се опитват да оптимизират потребителското изживяване чрез омниченъл подход.

Забавяне на инвестициите

Стойността на недвижимите имоти ще намалява, предстои да се види дали и доколко това може да бъде компенсирано от нарастването на приходите от наеми. Colliers очаква доходността да продължи да се движи на север, поне малко в някои подпазари, тъй като основните централни банки все още не са приключили със затягането на мерките. Вследствие на това през 2023 г. вероятно ще станем свидетели на значително намаляване на оборотите на инвестиционния пазар и на по-опортюнистичен подход при сключването на сделки.

ОЩЕ НОВИНИ

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

Събитието ще се проведе в международния ден за опазване паметниците на културата - 18 април

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Парцелите са с площ от около 1 000 кв. м всеки и са разположени по улиците „Юрий Гагарин“, „Георги Бошнаков“ и „Васил Левски“

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Тя разполага със занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, площадки за всяка група, спортна площадка на открито и плувен басейн

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея