"Ти си ключът. Отвори Бузлуджа" е мотото на фестивала OPEN BUZLUDZHA 2022

173

P.I.F., Керана и космонавтите, Уикеда и Старозагорската опера са част от музикантите, които ще подкрепят каузата на фестивала на 19-21 август за отваряне на монумента за посетители  


Фестивалът OPEN BUZLUDZHA се провежда на 19, 20 и 21 август на поляната при хижа Бузлуджа в подкрепа на опазването на монумента и това е за втора поредна година. Организатори са фондация „Проект Бузлуджа", Община Казанлък и Bar Dak.

Целта на фестивала тази година е обезопасяването на монумент Бузлуджа и отварянето му за посетители в актуалния му вид. В OPEN BUZLUDZHA 2022 ще участват P.I.F., Керана и космонавтите, Уикеда, както и много рок, пънк и джаз групи, сред които Cool Den, The Lefties, Спални места, Lucky Number Nick, Nana & The Gang, Bad Cast. За любителите на електронната музика ще има и втора електро сцена с DJ сетове до сутринта. Третият фестивален ден е в стил джаз със специалното участие на Държавна опера Стара Загора и спектакъла "Джазоспекция".    

В дневната програма посетителите ще могат да научат повече за културно-историческото наследство, за региона и за Бузлуджа чрез лекции и интерактивни игри. Освен това ще могат да участват в работилници, туристически обиколки, фотоконкурс, спортни занимания, театър и много други забавления за цялото семейство. Барове с храна и напитки, палатков лагер и шатъл бус от Казанлък са предвидени от организаторите.   

Само до средата на май или до изчерпване на количествата може да вземете своя промоционален Early Bird билет на специалната цена от 29 лева в мрежата на Eventim или на касите на EasyPay. Цената на тридневен фестивален билет, закупен на място, ще бъде 49 лева.  

Миналата година фестивалът се проведе под мотото „Музика за мозайка", като целта беше опазването на мозайките от външния кръг на паметника Бузлуджа. Благодарение на събитието, както и на дарители и осиновители на мозайки, тази цел беше постигната успешно. Вече всички стенни мозайки в паметника са защитени и спасени от разруха.  

През 2021 година паметникът е посетен от 50 000 човека, които искат, но не могат да влязат. Осигуряването на достъп в сградата е важна стъпка за осведомеността и устойчивото развитие на проекта. Първата неотменна мярка е обезопасяването на покрива с обща площ 2500 кв.м, за което са необходими 75 лв. на квадратен метър. Приходите от фестивала ще бъдат използвани за дейностите по обезопасяване и социализиране на паметника Бузлуджа. Усетете настроението с промо видеото на събитието:    

Актуална информация за събитието може да намерите на страницата на фестивала  и във Facebook събитието.

ОЩЕ НОВИНИ

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

От 23 до 26 април международният формат превръща София в пресечна точка за Източна Европа на мебелната и дървообработващата промишленост

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Първоначалният проект включва и възстановяване на старата беседка, проектиране на павилион от оранжериен тип и изграждане на лапидариум, като вероятно те ще бъдат изградени на следващ етап

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

Тя се намира в подлез „Археологически“ и е част от обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

За новата дестинация за проучване на архитектурното и културно наследство се търсят доброволци

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Третото издание ще се проведе в рамките на четири вечери - между 9 и 12 май от 21:00 до 00:00 часа