Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

131

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората


Фондация Mies van der Rohe и Европейската комисия обявиха победителите за Наградата на Европийския съюз за съвременна архитектура. Победител в категория Architecture е Study Pavilion в кампуса на Technical University в Брауншвайг в Германия, а в категория Emerging Architecture - библиотеката Gabriel García Márquez в Барселона. Двата наградени проекта са избрани сред 362 номинирани творби за наградите EUmies за 2024 г. През януари беше обявен краткият списък с 40 проекта, като номинираните осем български отпаднаха от надпреварата, а през февруари станаха ясни седемте финалисти - 5 обекта в категория Architecture и 2 - в категория Emerging.

Study Pavilion в кампуса на Technical University в Брауншвайг в Германия е по проект на архитектите Gustav Düsing и Max Hacke, и двамата със студиа в Берлин. Клиент е Technische Universität Braunschweig. Новият учебен павилион е отворена концепция за студентски дейности. Концепцията следва принципа на суперструктура, която позволява на потребителя да променя и преконфигурира оформлението на сградата, за да отговори на непрекъснато променящите се изисквания в контекста на бързо развиващ се кампус.

Според журито учебният павилион е отличен заради способността си да оспорва ограниченията, създавайки гостоприемна среда за обучение, сътрудничество и събиране на общността чрез безкомпромисна и детайлна структура. Има ясна архитектурна идея и е повече от сграда - може да се разбира като многофункционална система. Авторите са най-младите победители в EUmies.

Gabriel García Márquez Library в Барселона е по проект на SUMA Arquitectura, основано от Elena Orte и Guillermo Sevillano в Мадрид. Клиент е Barcelona City Council – BIMSA. Формата на сградата напомня за подредени книги. Тя е разположена на повдигнат площад, който позволява пешеходно преминаване и се издига над откритата площ, създавайки място, което разширява културната ос на квартала, заграден от големи дървета.

Според журито библиотеката допринася за трансформацията на квартала чрез ново външно и вътрешно обществено пространство. С прецизно внимание към детайла тази дървена структура се разгръща като последователност от пространства, осигурявайки комфортна атмосфера за учене, работа в екип и ангажираност на общността. 

На 14 май церемонията по награждаването ще се проведе в павилиона на Mies van der Rohe в Барселона. Събитието ще включва лекции от авторите на спечелилите обекти и финалистите, дискусии с архитекти, клиенти, политици и членове на журито, както и изложба с всички обекти, участващи в наградите EUmies 2024.

Eма Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница