UNAS Studio (България-Германия) спечели първото място в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

264

На второ и трето място се класираха Vaal Studio (Великобритания) и студио Sooda+Architecture to MORE (България)


Държавният куклен театър в Стара Загора и Министерството на културата с подкрепата на Община Стара Загора проведоха Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство. В него участваха архитекти от над 30 страни от всички континенти.

Международно жури в състав от девет редовни членове от Румъния, България, Швейцария, Полша и Унгария, както и трима резервни от нашата страна, избра трите най-добри проекта. Победителят получава 10 000 лв. и ще бъде поканен да изработи технически и работен инвестиционен проект, както и да извърши авторски надзор за изграждане на новата сграда. Това е UNAS Studio (България-Германия): Биляна Асенова, Saša Ciabatti, Ignacio Bóscolo, Clemens Gerritzen. По проект на студиото, отново спечелил първо място в международен конкурс, беше изградена и новата сграда на Карин дом във Варна.

Откъм ул. "Генерал Гурко"

Новият експериментален център за куклено изкуство в Стара Загора е проектиран като съвременно пространство в пряка връзка със съществуващия театър, създавайки хармоничен ансамбъл.

Новата сграда служи като инкубатор на театрални представления, място за срещи на креативни хора и възможност за артистите да изразяват и развиват кукленото изкуство. Новата сграда е проектирана като компактен обем с проста и функционална организация на пространствата, което позволява лесна и рентабилна поддръжка във времето. Основната зала за представления е проектирана във вътрешността на обем с височина 11 и дължина 26 метра по протежение на улица "Цар Иван Асен II", следвайки ориентацията на съществуващата театрална зала.

Организацията на новия обем позволява да се създаде голямо и привлекателно фоайе като нов главен вход на театъра, както и голям вътрешен двор между новата и съществуващата сграда, създавайки смела идентичност благодарение на яснотата в пропорциите и избора на съвременна закачлива фасада. Новият театър не пренебрегва и не скрива съществуващата сграда, а се разполага леко до нея, като уважава съществуващите исторически пластове.

Посетителите се посрещат в голямо и приветливо фоайе, в което се намират билетната каса, кафенето и което е в пряка визуална и функционална връзка с градината и фоайето на съществуващия театър и основната зала. Зоната е проектирана като гъвкаво пространство, предназначено да се използва по различни творчески начини и с потенциал да се трансформира в съответствие с нуждите на потребителите. Основната зала е проектирана според принципите на Black Box Theatre. Пропорциите на помещението позволяват различни конфигурации и възможности за подреждане на сцената и позицията на публиката.

Достъпът до помощните помещения е откъм "Цар Иван Асен II". Голям асансьор свързва приземния етаж с подземния, където се намират складовите помещения и репетиционното пространство.

На първия етаж е организиран административният блок, а на втория етаж са апартаментите за гости.

Дворът е сърцето на сградата. Той може да побере до 100 души за събития на открито и да се отвори изцяло към фоайето благодарение на сгъваемите прозорци. Сцената за представленията може да бъде разположена на различни места в зависимост от нуждите на артистите.

В новата сграда ще се прилагат най-иновативните технологии, за да се създаде много устойчива сграда: на покрива ще бъдат монтирани фотоволтаични панели, част от покрива ще бъде оформен като зелен, дебел изолационен слой и вентилируема фасада ще позволят минимално разсейване на топлината от сградата, а дъждовната вода ще се събира и преизползва.

Озеленена площ: 470 кв. м
Общ обем на сградата: 8 800 м3
Общ надземен обем: 5 850 m3
Общ обем под земята: 2 950 m3

На второ място се класираха Vaal Studio (Великобритания).

На трето място се класираха студио sooda+Architecture to MORE (България).

Вижте всички проекти в сайта на конкурса.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница