Устойчиво развитие и управление при бедствия – във фокуса на тазгодишното издание на Световния ГИС ден

160

На онлайн конференция ще бъдат демонстрирани на живо най-значимите ГИС системи и последни технологични ГИС иновации за нуждите на различни индустрии


На 16 ноември от 9:00 часа България ще отбележи Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) с онлайн конференция под надслов „С ГИС градим устойчиво бъдеще заедно“. Най-голямото събитие в областта у нас се организира за 23-та година от Есри България в партньорство с повече от 40 организации.

В рамките на форума водещи международни и български експерти ще представят новите разработки, решения и добри практики в геопространствените технологии и тяхното приложение за нуждите на различни отрасли – от геодезия и инженерна инфраструктура, през околна среда, превенция и управление при извънредни ситуации, до интелигентни градове, транспортна безопасност, сигурност и много други.

Основен акцент в програмата на конференцията е прилагането на ГИС за околна среда и управление при бедствия, където Рахим Добария, програмен директор Геопространствена информация на Агенцията за опазване на местообитанията (AKAH), ще сподели международния опит на организацията в използването на ГИС за превенция на извънредни ситуации посредством оценка на рисковете и уязвимостите. Ще бъдат демонстрирани на живо и развитите през изминалата година Единна информационна система за защитените зони от екологична мрежа „НАТУРА 2000“ и Информационна система за управление на риска от наводнения на Министерството на околната среда и водите.

Няколко значими ГИС системи и проекти ще бъдат на фокус в панела за инфраструктура. Сашо Дончев, изпълнителен директор на най-голямата частна газоразпределителна компания у нас – Овергаз, ще представи ползите и значението на внедрената в предприятието корпоративна ГИС система, която тази година беше отличена с най-престижното международно отличие в сектора – Special Achievements in GIS Award 2022. Системата ще бъде демонстрирана на живо, а след нея ще бъдат представени Географската информационна система на ВиК Силистра и проектът Европейски цифров иновационен хъб в строителството.

Друг основен акцент в програмата е прилагането на ГИС за транспортна безопасност, където ще бъдат показани ГИС приложения на Министерството на вътрешните работи за анализ на пътната безопасност, както и Географска информационна система за повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Дунав чрез подобряване реакцията при бедствени ситуации на Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Участие във форума ще вземат още Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) с ГИС приложения за градски цифрови близнаци, Националният университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“ към Софийски университет с представяне на приложението на ГИС в картирането и оценката на климатичните и природните рискове и други. Ще можете да видите и ГИС проектите, създадени от ученици от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, част от програмата „ГИС в училище“.

„В продължение на повече от 20 години ние от Есри България съвместно с нашите партньори развиваме и утвърждаваме Световния ГИС ден у нас. Събитието, на което всички ние, заедно с експерти от различни сфери, споделяме опит, добри практики и идеи как ефективно да се справяме с предизвикателствата и с все по-богатите възможности на ГИС да градим устойчиво бъдеще заедно“, коментира Евгения Караджова, управител на Есри България.

Участието в събитието е безплатно. За повече информация и регистрация вижте тук.

Есри България е лидер в сферата на Географските информационни системи (ГИС) с повече от 25 години опит на българския пазар. Създадена през 1995г, компанията е изключителен представител на Esri за страната. Есри България реализира стратегически ГИС проекти от национален мащаб в различни сфери на икономиката, включително кадастър, околна среда, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване, селско стопанство, образование и др. Компанията е официален организатор на Световния ГИС Ден в страната. ЕСРИ България е партньор на българските университети и член на авторитетни български и международни организации.

ОЩЕ НОВИНИ

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

Тя се намира в подлез „Археологически“ и е част от обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Той има за цел да съчетае иновативни решения, устойчивост и гражданско участие за зелена трансформация в Евро-Средиземноморския регион

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

За новата дестинация за проучване на архитектурното и културно наследство се търсят доброволци

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Третото издание ще се проведе в рамките на четири вечери - между 9 и 12 май от 21:00 до 00:00 часа

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е алтернативно за преминаващите през проходите „Приморски“ (път I-9 Слънчев бряг – Обзор) и „Айтоски“ (път ІІІ-208 Дъскотна – Айтос) между двете области