В Плевен откриха модернизираната пречиствателна станция

133

Въведена в експлоатация преди 32 години, сега тя е приведена в съответствие със стандартите на Европейския съюз


С официална церемония на 31 май беше открита рехабилитираната пречиствателна станция край Плевен, която е финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Обновяването й е част от проекта за интегриран воден цикъл на общините Плевен и Долна Митрополия. Към нея ще се включат още четири населени места – Долна Митрополия, Тръстеник, Ясен и Буковлък. По този начин допълнителни 130 000 екв. ж. в област Плевен са с достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води.

В изпълнението на Пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) – Плевен са вложени съвременни стъклопластови тръбопроводи, извършена е реконструкция на водната линия и на тази за третиране на утайките, доставени са машини и съоръжения, изградени са нови сгради и система за управление, контрол и събиране на данни. Вложените средства са в размер на 27,8 млн. лв. без ДДС.

Рехабилитацията на ПСОВ – Плевен започна през 2017 г. като част от проекта „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия” на стойност 116 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ е 87 млн. лв., осигурени по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Кохезионния фонд на ЕС.

В рамките на проекта европейските средства са вложени и в изграждане на общо над 130 км водопроводна и канализационна мрежа в агломерациите на Долна Митрополия, Тръстеник, Ясен и Буковлък. От по-качественото водоснабдяване се ползват близо 13 000 души, намалени са загубите на вода. Извършена е рехабилитация на водопроводни клонове и сградни отклонения към мрежите, изградени са нова дъждовна канализация, канализационна помпена станция и канализационен колектор в Тръстеник и с. Ясен.

Рехабилитираната пречиствателна станция в Плевен е една от 15-те, изградени или модернизирани до момента по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

ОЩЕ НОВИНИ

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Инвестицията в размер 600 хиляди лева ще реализират Община Свищов и „ВиК Йовковци“ – Велико Търново, като 350 хиляди лева от средствата се предоставят от актуализацията на държавния бюджет към общините