Възражения има срещу два проекта за сгради до Народния театър

130

Единият терен е в двора на ресторант „Синият лъв“ на ул. "Иван Вазов" 6, а другият – на ул. "Кузман Шапкарев" 3


ПРОЕКТЪТ НА УЛ. „ИВАН ВАЗОВ“

Сградата на заведението с история „Синият лъв“ е на Столична община и се стопанисва от район „Средец“, а земята под нея и дворът принадлежат на компанията „А-Трейд-3000“ и "Краси-С", сдружение от групата на „Титан интернешънъл холдинг“. Сградата е с най-ниската категория по Закона за културно наследство, а дворът попада в зона на историческо наследство със статут групов паметник на културата.

Частният собственик придвижи идея за изграждане на 6-етажна офисна сграда и подземен гараж на 3 нива в двора. "Предоставили сме терена на Пощенска банка да построи техни офиси. Строежът може би ще започне след две-три години, защото има процедури в общината, а и още няма проект за сградата", казват инвеститорите за „Дневник“ в средата на миналия месец. Вчера за bTV те съобщиха, че нямали декларирани процедури и капиталови планове към сегашния момент.

Миналата година собственикът е подал заявление за изработване на проект за Подробен устройствен план за многофункционална офис сграда. Получено е разрешение и главният архитект на столицата е разпоредил в район "Средец" да се проведе процедура по уведомяване на заинтересованите лица за възражения и предложения. През юли тази година планът за застрояване е съгласуван с Министерството на културата, в чието становище се изисква провеждане на предварително спасително археологическо проучване на имота, защото попада в археологическия резерват "Сердика-Средец".  

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков заяви по-рано в своята Фейсбук страница, че доста теоретична е идеята заведението да се превърне в детска градина, каквито идеи имаше. Тъй като за нея се изисква двор, „по-реалистичният вариант към момента е сградата да бъде преустроена в общински детски клуб за почасови занимания и с това намерение сме кандидатствали за финансиране по програма "Културно наследство" на СО“, обяснява той.

Становища и възражения към този момент против инвестиционното намерение на „А-Трейд-3000“ са подали именно районната администрация, Министерството на културата и Информационният център на Министерството на отбраната, който се намира на ъгъла до „Синия лъв“. По думите на главния архитект на София до две седмици Експертният съвет към Столична община трябва да се произнесе по инвестиционното намерение.

ПРОЕКТЪТ НА УЛ. „КУЗМАН ШАПКАРЕВ“

Освен срещу този проект, директорът на Информационния център към Министерството на отбраната възразява и срещу още един. На метри от "Синият лъв", на съседната пряка - ул. "Кузман Шапкарев" 3, се предвижда построяване на 8-етажна сграда с подземен паркинг на мястото на стара триетажна къща, чийто статут на културна ценност е свален. През 2019 г. от Столична община предложили да се върне статутът на къщата, но Министерството на културата не откликнало на идеята. Имотът е собственост на фирма "Тулекс" на Пламен Илиев, бивш общински съветник от времето на Стефан Софиянски. Против нова сграда на мястото се обяви още през 2019г. тогавашният кмет на р. "Средец" Мария Ачкова. След приключване на процедурата за възражения по проекта за застрояване, той трябва да бъде одобрен в Столичния общински съвет.  

ПРЕДВИДЕНИ ЗА ПРЕМАХВАНЕ СА НАД 30 ДЪРВЕТА

В карето, където се предвиждат двете нови сгради, се очаква да бъдат изсечени 35 дървета, пише "Дневник". През 2018г. общинската комисия по околна среда одобрява премахването им. "Повечето самонастанили се дървета не са в много добро естетическо и физиологично състояние, а 11 са в лошо състояние", е записано в становището, подписано от Лорита Радева от ГЕРБ, председател на комисията. На същото заседание през 2018г. общинарите са предложили като компенсация да бъдат засадени три пъти повече нова растителност, но не става ясно къде е възможно да стане това.  

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на близо 28 км от пътя Асеновград - Дълбок Извор

Започва ремонтът на близо 28 км от пътя Асеновград - Дълбок Извор

Отсечката преминава през селата Козаново, Патриарх Евтимово и Дълбок извор

Представиха проект за Стандарт за настилки в пешеходните пространства в София

Представиха проект за Стандарт за настилки в пешеходните пространства в София

Проектът е към Наредбата за градската среда, която беше приета през 2020 година от Столичния общински съвет

Започна ремонт на изхода на Гълъбово в посока Симеоновград

Започна ремонт на изхода на Гълъбово в посока Симеоновград

Настилката е в недобро състояние и се нуждае от обновяване

Гроздан Караджов: Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

Гроздан Караджов: Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

На заседанието на парламентарната Комисия по регионална политика депутатите приеха промените в Закона за обществените поръчки, с които се разрешава договорите да бъдат индексирани

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

По първоначални заявки работните места, които ще открият, са над 600

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Одобреният доклад на кмета дава ход на основното грантово финансиране за изграждане на болницата в интегрирания проект на Югоизточна България по регионално развитие