Вижте годишните награди от конкурса "Златен отвес"

252

Голямото отличие през 2021 г. получи строителна фирма "ИСС Инженеринг" ООД за консервация и реставрация на главни фасади на Hotel Royal във Варна


Камарата на строителите в България - Областно представителство-Варна, връчи за 20-ти път годишните си награди от конкурса "Златен отвес". Юбилейната официална церемония се състоя на 25 октомври в „Гранд Мол" - Варна. По традиция събитието се проведе по повод професионалния празник на бранша Димитровден и постави началото на „Строителна изложба - Варна“.

Право за участие в конкурса „Златен отвес“ имаха строителни фирми, които са завършили своите проекти на територията на България в периода до 30 септември 2020 г. Сред критериите за оценка са качеството на СМР, прецизността при спазване на технологиите и детайлите на сградите, съответствието с проекта, както и функционалната пригодност, индивидуалността на архитектурния проект и възстановяването и усъвършенстването на градската среда.

Комисиятата беше с председател Руси Русев, член на Контролния съвет на ОП на КСБ Варна, и членове инж. Красимир Даскалов, член на ОблС на ОП на КСБ - Варна, арх. Виктор Бузев, главен архитект на община Варна, арх. Николай Рачински, председател на варненската структура на Съюза на архитектите в България, арх. Марин Велчев, председател на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, и инж. Снежина Милева, председател на Камарата на инженерите в РК Варна.

Голямото отличие „Златен отвес“ спечели „ИСС Инженеринг“ ООД за консервация и реставрация на главни фасади на Hotel Royal 1905 на ул. „Хан Омуртаг“ 11 и ул. „Охрид“ 26 във Варна. Собственици са "Ганеви Груп" ООД.


 
Преди 115 години започва историята на бележитият хотел „Роял“. Самата сграда е построена от тогавашният й собственик Али Хаджи Рашидов, с цел създаването на луксозен и аристократичен хотел, който да привлича гости от цял свят със стилно ренесансово обзавеждане. Сградата е построена в стил френски сецесион по проект на архитекта Никола Лазаров – един от най-прочутите български архитекти по онова време. Проектът е успешен и малко над век внушителната аристократична сграда продължава да се извисява на площад „Буров“ в старата част на Варна. Наскоро паметникът на културата беше цялостно реставриран отвън и отвътре, като запази своят автентичен облик от 1905 година. За това допринасят и продуктите за възстановяване на стари сгради на RÖFIX Bulgaria.


 
Вътре цялостното обзавеждане е в стил барок, с луксозни старинни френски мебели. Хотелът е богато осветен с кристални полилеи, окачени над рецепцията, конферентната зала, коридорите и луксозните стаи за гости. Стените разказват история с помощта на богата колекция от картини.


 
До стилната и приветлива рецепция се намира кафе-сладкарница „Буров“. Хотелът разполага с релакс зона със сауна, джакузи, парна баня и масажни и козметични процедури. За провеждането на бизнес срещи е предвидена конферентна зала.


 
Снимки: Hotel Royal 1905

В отделните шест категории наградите са:

Първа награда в категория „Сгради със смесено предназначение“ получи „Планекс” ЕООД за изграждането на „Панорама Парк - комплекс жилищни сгради“ на ул. „Петър Скорчев“ 4 във Варна.

„Вида Груп“ ООД спечели първото място в категория „Многофамилни жилищни сгради“ за изпълнението на обект на ул. „Неофит Бозвели“ 9 във Варна.

„Планекс Проджект Мениджмънт“ ЕООД взе първа награда в категория „Хотели и ваканционни комплекси“ за реализацията на „Хотел и басейн - първи и втори етап - Романс Фемили Суитс” в кк „Свети Константин и Елена“.

В категория „Административни, офис, промишлени и търговски сгради“ първото място е за „Експрес гаранцион" ООД за изграждането на предприятие за производство на материали и опаковки от хартия и картон по плана на с. Тополи, община Варна.

В „Спортни и развлекателни обекти, обекти в социалната сфера, образованието и здравеопазването“ отличие взе „Строител СВ" ООД за изграждането на център за грижа за лица с различни форми на деменция, подпорни стени и ограда в жк „Владислав Варненчик“ във Варна.

Най-добър в категорията „Реставрация на обекти - недвижими паметници на културното наследство“ бе „Камо Билд Груп“ ООД за консервация, реставрация и експониране на Епископската базилика на Филипопол в Пловдив и изграждане на защитно покритие.

Връчени бяха и две специални награди. Първата бе от главния архитект на Варна арх. Виктор Бузев за „Планекс Проджект Мениджмънт“ ЕООД, а втората - от ОП на КС6 - Варна, като призът получи „Камо билд Груп“ ОДД за екипност при запазването на архитектурно-историческото наследство.

Източник: vestnikstroitel.bg

ОЩЕ НОВИНИ

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Отличията за интериорен и продуктов дизайн са авторитетна оценка за професионализъм и талант

Отличиха победителите в DIBLA DESIGN AWARDS 2023

Отличиха победителите в DIBLA DESIGN AWARDS 2023

Осмите годишни награди за интериорен дизайн се проведоха на 13 март

29 награди бяха раздадени в конкурса „Българска мебел на годината“

29 награди бяха раздадени в конкурса „Българска мебел на годината“

Голямото отличие е за Тable X8 по дизайн на Илиан Милинов с производител "Мебели Драги"

Заповядайте на бляскавата церемония по връчване на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023

Заповядайте на бляскавата церемония по връчване на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023

Десетите поред годишни награди ще бъдат раздадени на 4 април в Зала 5 на Inter Expo Center в столицата  

"Колективът" отново е финалист на престижните награди на New European Bauhaus

"Колективът" отново е финалист на престижните награди на New European Bauhaus

За трета поредна година международно жури от експерти в сферата на изкуството, архитектурата и градския дизайн избира фондацията измежду стотици други кандидатури от цяла Европа