Вижте лекторите на форума SHARE Sofia 2021

186

Програмата предлага дискусии и лекции на професионалисти от сферата на архитектурата и инженерството от Испания, Великобритания, Франция, Иран, Румъния, Унгария и България


Всяка година форумът SHARE Sofia се превръща в сцена за постиженията на архитектурата, на която се представят впечатляващи проекти, реализирани през предходната година, както и международни лидери в иновациите и строителните технологии. Това е препоръчително събитие за българските професионалисти в сферата на строителството и архитектурата, тъй като предлага актуална информация и знания, възможност за създаване на професионална мрежа от контакти. Както и в предишни години, SHARE Sofia се организира в партньорство с Камарата на архитектите в България. В рамките на събитието от 18.00 часа ще се проведе и церемонията по награждаването в конкурса „Български архитектурни награди 2021“, организиран от КАБ.

В организационния комитет на форума са арх. Владимир Милков, председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България, Флорин Миндиригиу, основател на SHARE Architects и Мартин Христов, заместник-председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България.

Модератори на форума ще бъдат арх. Весела Вълчева-Макгий и арх. Орлин Давчев. Всички международни презентации ще бъдат на английски език, а националните - на български.  Ето и лекторите:

ВИСЕНТЕ ГУАЛАРТ (Испания)

Основател на Guallart Architects и бивш главен архитект на Барселона

Висенте Гуаларт е главен архитект (2011-2015) на градския съвет на Барселона. Той е съосновател на Института за модерна архитектура на Каталуния (2001-2011), където ръководи проекти като Media House Project, HyperCatalunya или Fab Lab House. Студиото Guallart Architects е разработило известни проекти като пристанищата на Fugee и Keelung в Тайван или квартал Sociopolis във Валенсия и сега работи в проекти по целия свят. Висенте Гуаларт е автор на книги и съавтор на Metapolis dictionary of Advanced Architecture and Hypercatalonia. Той е един от световните експерти по екологично градско развитие и дигитални градове.

Снимка: Guallart Architects. Keelung port, Tайван

ХРИСТОС ПАСАС (Великобритания)

Директор в Zaha Hadid Architects-UK и член на журито на „Български архитектурни награди 2021“

Христос Пасас (роден в Кипър) е директор в Zaha Hadid Architects (ZHA). Той е водещ проектант и дизайнер на множество отличени проекти, сред които научният център Phaeno Wolfsburg с номинация за наградата Sterling и номиниран от Guardian като една от 50-те най-добри сгради на 20 век.  Пасас участва в проектирането на моста Sheik Zayed в Абу Даби (1998), дизайна на Националния център за съвременни изкуства MAXXI в Рим (2000), Центъра за съвременни изкуства „Розентал“ в Синсинати (2003), както и в мащабни градоустройствени проекти като генералния план на Истанбул за Картал-Пендик (2006). В момента Христос Пасас е директор на проекта на наскоро завършения Opus в Дубай, на концертната зала на Свердловската филхармония в Екатеринбург и на технопарка Sberbank в Москва.

Снимка: Zaha Hadid Architects. Opus Dubai

БРЕНДЪН МАКФАРЛАН (Франция)

Съосновател на Jakob+MacFarlance и член на журито на „Български архитектурни награди 2021“

Брендън Макфарлан е преподавал в Архитектурното училище на Бартлет в Лондон, Архитектурната асоциация в Лондон, Специалното училище по архитектура в Париж, Архитектурния институт на Южна Калифорния в Лос Анджелис (2006 и 2018) и Висшето училище по дизайн. Проектите на студиото са представяни в музеи по целия свят и имат участия в биеналета. Още с първите Jakob+MacFarlane се налагат като експериментална лаборатория в архитектурата, фокусирана върху интегрирането на околната среда и дигиталната култура. Интересът на агенцията към градски социални иновации се забелязва в проекти като Orange Cube в Лион и Frac Center в Орлеан. Студиото изследва техническите характеристики и материалността на всеки проект, за да установи точната им обвързаност и местоположение. Най-новите негови проекти са 50-метрова мултифункционална кула със социални жилища Community House в центъра на град Knokke Heist в Белгия; училище по архитектура и урбанизъм (FA+U) в Mons, Белгия; киносалони в Pont-Audemer; сгради в La Rochelle и Montpellier; FRAC arthothèque du Limousin в Лимож и дигиталният център за изкуства и култура Trinum в Lomme Lille, Франция.

Визуализация: Jakob+MacFarlance. Community House, Knokke Heist, Белгия

АЛИРЕЗА ТАГАБОНИ (Иран)

Основател на Nextoffice и член на журито на „Български архитектурни награди 2021“

Кралската академия на изкуствата определи иранския архитект Алиреза Тагабони за носител на наградата Dorfman, създадена да отличи таланта, който представя бъдещето на архитектурата. След като в продължение на 8 години трупа опит в различни архитектурни бюра, Алиреза започва собствена практика през 2004 г. и създава Nextoffice през 2009 година. Освен това той е художник и има докторска степен по архитектура. Чест сътрудник на списания и периодични издания за иранска архитектура и урбанизъм, той е преподавател и партньор в Центъра за съвременна архитектура – частна институция в Техеран, която предлага алтернативна програма за архитектурно образование.  NextOffice, базиран в Техеран, има за цел да предостави съвременна алтернатива на традиционната иранска архитектура, отговаряща на климатичните условия, икономическия, социално-политическия и културния контекст на всеки проект. Работата на студиото обхваща от еднофамилни къщи до жилищни, търговски и смесени мащабни комплекси, както и градски устройствени планове. През последното десетилетие NextOffice спечели няколко награди Memar – престижно национално отличие за архитектура в Иран, което се присъжда ежегодно. Това превърна архитектурното студио в една от най-търсените в страната. До момента екипът на NextOffice е проектирал над 60 проекта и е получил множество архитектурни награди.

Снимка: Nextoffice. Mashhad C.E.O. Headquarter

АНДРИАН СОАРЕ (Румъния)

Съосновател на CUMULUS и член на журито на „Български архитектурни награди 2021“

В продължение на 4 години Адриан Соаре е вицепрезидент на Камарата на архитектите в Румъния. Бил е асистент в Архитектурния университет в рамките на 5 години. Основава първото си студио през 2001 г. и след това съосновава SYAA през 2006 година. Сега е съосновател на CUMULUS. Адриан е влюбен в добре изградената среда, но също и в природата и търси простотата и смисъла във всеки творчески жест. Като концептуален архитект, винаги когато се включва в проект, той отива до неговата сърцевина, изучавайки манталитета, културния, природния и исторически контекст. За него CUMULUS олицетворява възможността да даде принос за развитието на румънското общество, но също така и обещанието да експортира румънската архитектура към света. Работата и идеите му намират признание в многобройни национални и международни награди за проекти като сграда на Министерството на отбраната в Ербил, Ирак; реконструкция на Piața Amzei в Букурещ; Природонаучeн музей в Констанца и много други. 

Снимка: CUMULUS. MARe - Museum of Recent Art, Букурещ, Румъния

АДАМ ХАТВАНИ (Унгария)

Партньор и водещ дизайнер на Spora Architects и член на журито на „Български архитектурни награди 2021“

Spora Architects работят в Будапеща, развивайки платформа за творчество на специалисти в сферите на архитектурата, градското развитие и изследванията. Сред ключовите проекти на студиото е архитектурният дизайн на метростанциите Szent Gellért tér и Fővám tér, които са част от четвъртия метродиаметър на Будапеща. След като натрупва опит в няколко архитектурни студия, през 2002 г. Адам Хатвани, архитект и график, става партньор и водещ дизайнер на Spora Architects. Носител е на наградата „Архитект на годината“ в Унгария.  От 2005 г. той е съосновател и член на борда на KÉK – Унгарски център за съвременна архитектура – първият унгарски международно признат архитектурен институт. Проектите на Spora Architects са представяни в редица международни и унгарски медии. Сред ключовите им разработки е един от най-големите проекти в Унгария – метродиаметър 4 в Будапеща.

Снимка: Spora Architects. Fővám square station, Будапеща

ДЕСИСЛАВА СТОЯНОВА и МАРИАНА СЪРБОВА (България)

Мариана Сърбова и Десислава Стоянова работят като екип от 2007 г. в архитектурно студио Motto, споделяйки общи интереси и виждания в областта на обществените пространства и сгради, реконструкциите и детската среда. Освен архитектурните проекти, те работят по инициативи, развиващи културна промяна, социални иновации и образование. По проекта за  реконструкция на сградата на Културен дом на нефтохимика в Бургас Мариана Сърбова и Десислава Стоянова работят в екип и с арх. Габриела Илиева-Нунева. Реконструкцията получи специална награда в конкурса ARCHINOVA 2021 и голямата награда на „Архимория 2021". Проектът има и две номинации - номинация  за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура Mies van der Rohe и номинация  в „Български архитектурни награди 2021" - и двата конкурса с предстоящо обявяване на наградите.

Снимка: Архитектурно студио Motto, реконструкция на сградата на Културен дом на нефтохимика в Бургас

ДИМЧО ТИЛЕВ (България)

Основател на Tilev Architects

Димчо Тилев е съосновател и водещ архитект на Tilev Architects - българска архитектурна проектантска фирма с изключителен опит в проектирането на големи обществени, промишлени и жилищни сгради, повторно използване на сгради и интериорен дизайн. Във фирмата работи екип от висококвалифицирани професионалисти, които капацитета и опита, за да поемат сложни проекти от всякакъв мащаб. Всички проекти, създадени от Тилев Архитекти, се отличават с иновативна архитектура и дизайн, използване на най-новите строителни технологии, икономическа и енергийна ефективност.  Те успешно интегрират различни инженерни системи и сложни конструктивни решения. Много от проектите се радват на широко обществено признание, архитектурни и конкурсни награди и много публикации. Всички проекти, създадени от „Тилев Архитекти“, се отличават с иновативна архитектура и дизайн, използване на най-нови строителни технологии и енергийна ефективност.

Визуализация: Tilev Architects. Офис сграда на Софарма АД, София

Освен в изложба, иновативни продукти и технологии ще бъдат представени по време на форума от Виктор Керчев, ръководител проекти в Şişecam Flat Glass, Козмин Патрою, главен изпълнителен директор на TeraSteel, Тодор Рачев, районен мениджър продажби Zumtobel, Георги Бельов, мениджър на сегмент Сгради и инфраструктура“ в АББ България и инж. Бойко Пенев, продуктов мениджър на Xella България.

Темата на това издание на SHARE Sofia е „Модерни строителни проекти и иновативни архитектурни технологии“. Форумът ще включва и дебат на тема „Устойчив дизайн. Бъдещето на градския живот”. В рамките на събитието ще бъде връчена и наградата Opera OMNIA Award.  

Събитието ще се проведе в присъствен формат в София Хотел Балкан, при спазване на всички разпоредби на Министерството на здравеопазването. Присъствието на SHARE Sofia 2021 ще бъде възможно със зелен COVID сертификат или с отрицателен бърз антигенен тест.

Повече информация за програмата на събитието може да откриете тук.
Регистрациите са достъпни
тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Над 300 световни и регионални брандове ще бъдат представени на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Над 300 световни и регионални брандове ще бъдат представени на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

От 23 до 26 април международният формат превръща София в стратегическа точка на мебелното производство и дървообработването

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

Форматът в Интер Експо Център в София приема ключовите събития ARCHINOVA 2023 и Бранд на България

Архитекти от Франция, Румъния, Молдова, Украйна и България се събират в Балчик

Архитекти от Франция, Румъния, Молдова, Украйна и България се събират в Балчик

Поводът е първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство от 26 до 29 март

КАБ организира "Дни на европейската регулирана професия архитект"

КАБ организира "Дни на европейската регулирана професия архитект"

Събитията ще са в периода 22 март - 2 април в Централния дом на архитекта (ЦДА) в столицата