VMV residence – терасиран модел за многофамилна жилищна сграда

323

Обемното решение е продиктувано от функционалните нужди на всяко отделно жилище, а конструктивното решение допълнително разбива сградата на по-малки обеми


Многофамилната жилищната сграда „VMV Residence“ се намира в квартал „Дианабад“ в ъглов имот на две улици – главната „Никола Габровски“ и „Свети Пимен Зографски“. Сградата е разделена на пет жилищни секции и разполага със 122 жилища. Предлаганите жилищни площи са разнообразни като формат – двустайни, тристайни, четиристайни и многостайни апартаменти, в някои от секциите последните етажи са решени като мезонети. Инвеститор е „Б.П. Строй“ ЕООД, проектанти са „Ситискейп Архитекти“, а изпълнител - „Аргогруп Екзакт“ ООД и „ММ Билд 9802” ЕООД. 

Обемното решение на обекта е продиктувано от функционалните нужди на всяко отделно жилище. Избран е терасиран модел за сградата, което прави всеки етаж уникален. Това позволява всички дневни помещения, разположени на юг и запад, да са изложени на богато слънцегреене, без да се засенчват от горните нива. Те са остъклени с френски прозорци, a терасите пред тях са превърнати в място за външна дневна.

Избраните фасадни материали са съобразени с цялостната динамика за сградата. Категоричните бели ленти, които следват всяка дневна, са изпълнени като окачена вентилируема фасада от композитен алуминиев материал. Тяхната лекота и игривост изпъкват на фона на строгите черни обеми, решени отново с вентилируема окачена фасада от керамика.

Мащабът на керамиката носи допълнително усещане за детайл и обем на фасадата. Терасираното конструктивно решение допълнително разбива сградата на по-малки обеми, съизмерими с човешкия мащаб, така че дългото 134 метра здание да не се възприема като „китайска стена“. Отделните правоъгълни обеми са изпълнени като кантактна фасада – топлоизолация с мазилка, с добавени декоративни дървени ламели в бяло.

Спецификата на конструиране на сградата и плавното отдръпване на всяко следващо ниво дават възможност терасите да са полупокрити и едновременно с това достатъчно отворени. Стъклените парапети олекотяват визуално сградата и допълнително разширяват обхвата на гледката от всяка дневна на юг към планината и към динамиката на града по ул. „Никола Габровски“. Повечето спални са обърнати на север и изток, обемите им са по-затворени, за да създадат у обитателите усещането за интимност.

Специфичното планово решение на сградата и желанието за максимално отваряне на дневните навън се допълва и от избраната система за прозорци – големи плъзгащи витрини и външни ъгли на прозорците, решени като стъклен ъгъл без никаква бариера за погледа. Така всяка дневна има поне една фасада, която е изцяло прозирна.

В унисон с фасадното оформление са решени и общите части на сградата. Всеки отделен вход има индивидулно излъчване и отличителен цвят, който е в хармония с общата концепция за чистота и комфорт на детайла. Важен акцент са визуалната комуникация с обитаващите, лесната ориентация, удобството на ползване, които създават усещането за индивидуалност и отличимост на всеки сегмент от жилищната сграда.

Партерното ниво откъм ул. „Никола Габрвоски“ предлага пространства с обществено предназначение – дрогерия и аптека. Сградата е разположена по контура на имота и затваря вътрешен озеленен южен двор с контролиран достъп само за живущите. Апартаментите на първия жилищен етаж са с непосредствен излаз към зеления двор.

Паркирането е обезпечено в рамките на две подземни гаражни нива с обособени паркоместа. На ниво терен, на директен достъп от ул. „ Свети Пимен Зографски“, са изградени и самостоятелни гаражи. На всяко ниво е осигурено и паркомясто за електрически автомобили.

Пешеходните пространства около сградата плавно преливат към тротоарите. Достъпът до всеки вход е широк и визуално подчертан със средствата на архитектурата и графичния дизайн. Общественият партер към ул. „Никола Габровски“ е достъпен по просторна алея, отделена от улицата посредством богато озеленяване.

Зданието е със застроена площ 2671.77 м², разгънатата застроена площ е 18 143.68 м², а общата архитектурна площ включва 22 127.80 м².

ОЩЕ НОВИНИ

Архитектурният съвет на Европа откри изложба в София

Архитектурният съвет на Европа откри изложба в София

Пътуващата експозиция е под надслов „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Споразуменията бяха подписани преди дни в Министерството на регионалното развитие

Правителството отпусна 3,5 млн. лв. за доизграждане на храм "Св. вмчк. Архидякон Стефан" и духовен комплекс към него в Южния парк в София

Правителството отпусна 3,5 млн. лв. за доизграждане на храм "Св. вмчк. Архидякон Стефан" и духовен комплекс към него в Южния парк в София

Решението на кабинета дори надхвърля размера на сумата, поискана от Софийската света митрополия, посочват от пресцентъра на МС

Подготвя се електронен формуляр, който  да улесни признаването на професионалната квалификация на архитектите в рамките на Европейския съюз

Подготвя се електронен формуляр, който да улесни признаването на професионалната квалификация на архитектите в рамките на Европейския съюз

Единен сертификат ще придружава документите на кандидатите за признаване на професионални квалификации, придобити в друга държава

Плувният басейн във факултета "Техника и технологии" към Тракийския университет в Ямбол ще бъде възстановен

Плувният басейн във факултета "Техника и технологии" към Тракийския университет в Ямбол ще бъде възстановен

Спортното съоръжение ще се използва както от студентите, така и от гражданите и гостите на града