Внасят в Народното събрание законопроект за електронно предаване на проектите

60

Инициативата е на група депутати, а Камарата на архитектите в България (КАБ) съдейства в процеса по разработване на предложенията, който стартира през юни 2023 година


Предстои в Народното събрание да бъдат внесени прeдложения за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които да направят възможно електронното предаване на инвестиционните проекти. Запознайте се със законопроекта тук. Мнения, коментари и препоръки може да изпращате на имейл: kab_strategy@abv.bg.

Промените въвеждат понятията „електронен подпис” и „електронен носител” в ЗУТ, което ще позволи изработването на система за електронно предаване в общините. КАБ ще настоява за достатъчно дълъг буферен период, през който по-малките общини да се подготвят технически за предстоящите промени.

Камарата на архитектите в България провежда инициативи за електронно предаване на проектите от години. България значително изостава с дигитализирането на архитектурно-строителния сектор. В Северна Македония например електронното предаване на инвестиционните проекти отдавна е фактор за по-голяма прозрачност и привличане на инвестиции.

Електронното предаване няма да промени съдържанието и вида на чертежите, които се изискват, но вместо на хартиен носител те ще бъдат предавани под формата на pdf файл, подписан с електронен подпис. Целта на реформата е възложители и проектанти да могат да получат изходните материали електронно и да следят движението на проектите си в общината. Забележките към проекта също ще бъдат писмени, с което ще се намали рискът от корупция.

Предстои предложенията да бъдат разгледани от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към Народното събрание. При проведените до момента официални срещи всички политически партии са заявили пред КАБ принципно съгласие за въвеждане на електронното предаване на проектите.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране