Връчиха три сертификата клас А

40

Те са за дигитализиране на производство във фабрика, разширяване на производство на керамични изделия и за изграждане на база в Бургас за производство на кабели


В петък министърът на икономиката връчи три сертификата клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на обща стойност 36 870 000 лв., които предвиждат разкриването на нови 125 работни места.

Проектът на „Нестле България“ АД е за инвестиция в дигитализиране на  производствения процес във фабриката в София и разширяване на портфолиото от произвежданите продукти с втора световна търговска марка Smarties. Размерът на инвестицията възлиза на 20 420 000 лв. и ще се финансира със собствени средства, като предвижда разкриването на 30 нови работни места.

Един от глобалните лидери в производството на керамични продукти „ДЮРА-ТАЙЛС БГ“ АД разширява съществуващата дейност на дружеството за производство на керамички изделия в гр. Нови пазар. Проектът е на обща стойност 8 450 000 лв., като ще бъдат разкрити 70 нови работни места.

Инвестицията на „ВЕМУС ИНВЕСТ“ ЕООД и „М КАБЕЛ“ ООД е за разширяване на производствената им база в  Бургас, чрез което ще постигнат както увеличение на капацитета на производството на вече утвърдената си гама продукти, така и разгръщане на портфолиото на компанията. Размерът на инвестицията възлиза на 8 000 000,00 лв. и предвижда разкриването на 25 нови работни места.

С тези три нови проекта само за последните 6 месеца по ЗНИ са сертифицирани инвестиции за близо половин милиард лева. За този период  са сертифицирани общо 14 проекта, които се очаква да създадат над 1500 нови работни места. Проектите са предимно извън столицата, в това число няколко в общини с безработица над средната за страната.

Икономическият министър коментира, че по мярката, свързана с реализацията на инвестиционните намерения в Плана за възстановяване, за развитие на индустриални паркове и подобряване на инфраструктурната им, с бюджет от 416,5 млн.лв., ще се подпомага изграждането на довеждащата, техническа и социална инфраструктура. „Идеята на всички мерки, които са през Плана за възстановяване, е да се намали дисбалансът в регионалното развитие на страната и да бъдат реализирани на конкурентен и пазарен принцип, изтъкна тя. Везиева подчерта, че целта на министерството е чрез тази мярка да бъде направен преход към кръгова икономика, като това ще зависи от визията на самите населени места, които регистрират своите индустриални паркове, както и от ресурсите, с които разполагат, така че да направят индустриалния парк достатъчно примамлив за инвестиционни намерения.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев допълни, че България може да "скъси веригата на доставките" и че в последните няколко месеца в страната ни се работи по няколко големи проекта, свързани с автомобилната индустрия. „В момента в процес на сертификация са нови 28 нови инвестиционни намерения на обща стойност 800 млн. лева, уточни Янев.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на близо 28 км от пътя Асеновград - Дълбок Извор

Започва ремонтът на близо 28 км от пътя Асеновград - Дълбок Извор

Отсечката преминава през селата Козаново, Патриарх Евтимово и Дълбок извор

Представиха проект за Стандарт за настилки в пешеходните пространства в София

Представиха проект за Стандарт за настилки в пешеходните пространства в София

Проектът е към Наредбата за градската среда, която беше приета през 2020 година от Столичния общински съвет

Започна ремонт на изхода на Гълъбово в посока Симеоновград

Започна ремонт на изхода на Гълъбово в посока Симеоновград

Настилката е в недобро състояние и се нуждае от обновяване

Гроздан Караджов: Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

Гроздан Караджов: Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

На заседанието на парламентарната Комисия по регионална политика депутатите приеха промените в Закона за обществените поръчки, с които се разрешава договорите да бъдат индексирани

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

По първоначални заявки работните места, които ще открият, са над 600