Връчиха 11 отличия в конкурса АРХ ИНОВА

5543

Церемонията по награждаването в годишните архитектурни награди се проведе в сряда вечерта.


 

Водеща на церемонията в Sofia Event Center отново беше Ива Дойчинова, а залата събра много гости и приятели.

 

 

В шестото издание на „Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА" са включени всички категории, обединяващи темите на конкурса през изминалите 5 години. АРХ ИНОВА стартира с 14 категории, които след подаването на 108 проекта бяха обединени в 11 категории, от които бяха излъчени 26 номинации. Досега във всяка от категориите бяха определяни първо, второ и трето място. Тази година се присъжда само по един приз в категория предвид техния общ обем.

 

 

Радостно е, че архитектурата продължава да вдъхновява младите хора да творят, защото тя е вечна професия и винаги ще има място за нови лица в нея. Поздравявам организаторите на конкурса, който се утвърждава със своето архитектурно ниво. За разлика от други конкурси, които бързо девалвират, АРХ ИНОВА има своето бъдеще - затова ще продължим да подкрепяме конкурса, а Съюзът на архитектите ще продължава да се развива и да утвърждава позициите на нашата архитектура в обществото", каза проф. д-р арх. Тодор Булев - председател на Съюза на архитектите в България - партньор на конкурса.

 

 

АРХ ИНОВА е качествен конкурс, защото същността на архитектурата е да създава бъдещото пространство и да го променя. Затова иновативността е много важна и помага за локалната идентичност във всеобщото архитектурно множество", каза арх. Николай Баровски, заместник-председател и временно изпълняващ длъжността председател на Камарата на архитектите в България - също партньор на конкурса.

 

 

Тази година журито се състои от 11 архитекти, работещи в България: доц. д-р арх. Александрина Ненкова, арх. Атанас Динев, арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Николов, арх. Георги Цикалов, арх. Ивайло Мишев, арх. Йоши Ямазаки, арх. Милена Крачанова, арх. Румен Йотов, арх. Тодор Обрешков и арх. Христо Хаджиганчев.

 

 

Конкурсът АРХ ИНОВА се утвърди и стана традиционен. Той носи своето послание и нека следващото издание бъде с още по-високо качество и да търси иновативната архитектура", каза председателят на журито арх. Атанас Динев - член на УС на КАБ.

 

 

В категория БИЗНЕС И АДМИНИСТРАТИВНИ СГРАДИ участваха 15 проекта и са номинирани 4. Наградата получи проект „Надстрояване на съществуваща постройка - администрация" с проектант „ПОТС Студио" ООД - арх. Християн Александров.

 

 

Удоволствие е за нас да присъстваме на церемонията, защото виждаме, че архитектите ни се сблъскват с доста предизвикателства, но се справят с тях и проектите им са иновативни и функционални", каза при връчването на наградата инж. Анна Стайкова - архитектурен консултант в REYNAERS ALUMINIUM - генерален партньор на конкурса. Наградата от името на арх. Християн Александров прие Дияна Кинова - издател на списания „Още за къщата" и The Building и организатор на конкурса (на снимката долу вдясно). Арх. Александров пристигна на церемонията по-късно и успя да се включи в общата снимка на победителите.

 

 

В категорията ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ участваха 9 проекта, като номинирани са 4. Наградата получи проект Църква Стълба към небето", Пулпит Рок, Норвегия, с проектант „НП Архитекти": арх. Пламен Русев и арх. Невена Русева.

 

 

 

За мен е чест да ви поздравя с вълнуващите проекти, които представяте, пожелавам ви успех и да сме близо до вас при осъществяването на творбите, които създавате", каза при връчването на наградата Неделин Василев, мениджър продажби в TECHNOPANEL - сребърен спонсор на конкурса. „Изненадани сме от наградата, защото в конкурса участват страхотни професионалисти. Благодарим на организаторите, на спонсорите и на журито", каза арх. Пламен Русев.

 

 

В категорията ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ журито присъди и една поощрителна награда. Тя е за проект Храм на Мира - Нор-Па-Де-Кале, Франция, с проектант Simple.Architecture - арх. Александър Йончев. За проекта може да прочетете в CityBuild.bg и тук.

 

 

Наградата връчи инж. Васил Попов, търговски директор и прокурист на SEMMELROCK STEIN+DESIGN - сребърен спонсор на конкурса. „Благодаря на организаторите и на журито, че е оценило нашия проект, както и на всички колеги тук и във Франция, с които работим и ще продължаваме да работим", каза арх. Александър Йончев.       

 


В категория БИЗНЕС ХОТЕЛИ участваха 3 проекта, а журито номинира и награди „Проект за градски хотел на бул. „Христо Ботев" в София" с проектант „А-проект Архитекти": арх. Александър Димов и арх. Зорница Нинова.  

 

 

Радвам се, че връчваме награда точно в тази категория, защото именно в сектора на бизнес хотелите архитектурния продукт, който бива реализиран, е голям бонус за бъдещото развитие на добър бизнес модел" каза арх. Александър Бояджиев, експерт дизайнерска програма в IDEAL STANDARD - златен спонсор на конкурса. „В този проект всичко е под земята, разкрива се археология, а средата е групов паметник на културата", каза арх. Александър Димов. „Преди 6 години съседите бяха против, сега вече са с нас и очакваме да видим реализиран този малък, но сложен проект", добави той.

 

 

Категорията ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА събра 4 проекта, като номинирани са 2. Наградата отиде при проект Еко селище "Дива бука" с проектанти „Фимера Дизайн" и арх. Петя Танъмова.

 

 

Радвам се, че съм на такъв престижен форум и се гордея с българския архитект, защото резултатите от неговия труд са на световно ниво", каза при връчването на наградата Славчо Янев - мениджър продажби в ROSSIMA - сребърен спонсор на конкурса. „Благодарим на журито, на екипа ни и на организаторите, защото това е един от най-честните конкурси с идеална цел. Благодарим и на възложителите, че ни позволиха да направим това, което искахме", каза Иван Гроздев от „Фимера Дизайн".

 

 

В категорията АТРАКЦИОНИ, СПА И УЕЛНЕС ЦЕНТРОВЕ бяха получени 3 проекта. Номиниран и награден е само един проект и това е СПА център на хотел "Кемпински Гранд Арена", с проектант „М1К3 Проект" ООД: арх. Славин Байлов, арх. Маргарита Божинова, арх. Георги Костов.

 

 

Всички проекти са прекрасни, а тази категория е моята страст и моята работа, затова много се радвам, че връчвам именно тази награда", каза Деница Киркова, управител на CRYSTAL SPA & WELLNESS - сребърен спонсор на конкурса (на снимката долу вляво). „Много стойностен конкурс, в който участваме за първи път, защото нямахме достатъчно добър проект за него. Този за спа център на хотел „Кемпински Гранд Арена" е малък проект, правен с много любов, и благодарим както на инвеститора, така и на всички участници в процеса", каза арх. Славин Байлов.

 

 

В категория МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ състезаващите се проекти са 24, а номинираните - 3. Журито присъди две равностойни награди. Едната е за K Residence с проектант STARH - арх. Светослав Станиславов. Прочетете в CityBuild.bg и тук.

 

 

Изключително ни е приятно да присъстваме на конкурса за красота, защото този конкурс е точно това. Дори само да връчваме награда, чувството е неописуемо", каза Иван Димитров, представител на VEKA BULGARIA - златен спонсор на конкурса. „Развълнуван съм при толкова много и добри проекти да бъдем наградени, затова благодаря на журито за високата оценка и наградата. Благодаря на колегите от STARH за чудесната работа, на арх. Димитър Кацаров, с който работихме активно, на инвеститора за доверието, на изпълнителя за брилянтната реализация и прецизна изработка. Поздравявам и организаторите на АРХ ИНОВА, че за поредна година ни събират да отпразнуваме добрата българска архитектура", каза арх. Светослав Станиславов.

 

 

Другият награден проект в категорията е Garden Vision Residence с проектант „Арх Инженеринг": арх. Гергана Саралиева и арх. Блага Кирова.

 

 

Благодарим на организаторите и на всички, които с вашия творчески подход успявате да подобрите качеството на живот и да го направите по-цветен", каза при връчването на наградата Десислава Конова, финансов мениджър на PHIVEX PROJECT - сребърен спонсор на конкурса (на снимката долу вдясно). „Благодарим на организаторите и респект към всички участници - има много добри проекти и затова сме два пъти по-благодарни за наградата за този проект, който сме работили с много любов и труд", каза арх. Гергана Саралиева.  

 

 

В категорията ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ се включиха 7 проекта. От тях бяха номинирани 2 и наградата получи „Джентъл парк" - комплекс от 13 къщи с допълващо застрояване" с проектант „ЛП Арх" ООД: арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова, арх. Ивайло Игнатов и арх. Грета Атиа.

 

 

 Снимка: Минко Минев

 

За поредна година връчвам награда в конкурса АРХ ИНОВА - събитие, което много ми харесва, защото награждава наистина хубави творения. Проектите изискват много „човешко вложение" и благодаря на всички, че имаме възможност да ги видим", каза при връчването на наградата инж. Тодор Димитров, ръководител „Технически отдел" в ALUKÖNIGSTAHL - сребърен спонсор на конкурса. „Благодарности от името на арх. Атанас Панов и целия екип на „ЛП Арх" за присъдената ни награда. За нас е огромна чест и удоволствие да участваме в този конкурс",  каза арх. Николай Велчев.

 

 

 

В категория ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ участват най-много проекти - 25. От тях са номинирани 5. Журито отличи „Джентъл Хаус 3" - Четири жилищни сгради с допълващо застрояване" с проектант „ЛП Арх" ООД: арх. Атанас Панов и арх. Лорита Панова.

 

 

Снимка: Минко Минев

 

Един такъв конкурс, освен приятната церемония, е и голяма отговорност, защото, давайки оценка и награди, изразяваш себе си и своите възгледи. Радостно е, че тази вечер виждаме много и силни проекти. Всеки ден, срещайки се с проектантите и с хората, които искат да имат своя най-добър дом, виждаме колко трудно е да се реализира една къща - някой път изискванията са странни или сложни. Затова поздравявам всички, които имат куража и смелостта да покажат своите проекти", каза при връчването на наградата инж. Петър Петров, мениджър продажби и продукти във WIENERBERGER - златен спонсор на конкурса. „Благодаря на колегите за силната конкуренция, защото без нея няма конкурс. Другото е благодарение на екипа", каза при повторното си излизане на сцената арх. Николай Велчев.

 

 

Журито присъди и една поощрителна награда в тази категория. Тя е за проект Еднофамилна жилищна сграда "Sunny place" с проектант Архитектурно студио "MI-A": арх. Марина Игнатова, арх. Ана Дядкова, к.арх. Мариела Иванова.

 

 


За поредна година участваме в това чудесно събитие, има прекрасни проекти", каза при връчването на наградата Румен Иванов - търговски мениджър на HÖRMANN BULGARIA - сребърен спонсор на конкурса. „Изненадани сме и благодарим на журито, както и на инвеститорите, които ни позволиха да реализираме нашата идея. Надяваме се да продължаваме все така", каза арх. Марина Игнатова.

 

 

В категория ВАКАНЦИОННИ ХОТЕЛИ в надпреварата се включиха 11 проекта. Журито номинира 2 проекта и не присъди награда. В категория ТЪРГОВСКИ СГРАДИ участваха 4 проекта. Журито номинира 1 проект и не присъди награда. В категория ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ участваха 3 проекта. Журито не номинира и не присъди награда.

 

 

 

 

Благодарение на генералния партньор „Рейнърс Алуминиум" специален гост на събитието беше арх. Фредерик Якобс, един от основателите на световно известното архитектурно ателие Conix RDBM Architects. Той говори за тенденциите в архитектурата и разказа за проектите на студиото (очаквайте подробности).

 

 

Щастливи сме, че АРХ ИНОВА расте и се развива, всяка година предлагаме нещо ново и различно и с огромен интерес и удоволствие бихме се вслушали във всички съвети на жури, архитекти, партньори и колеги, за да бъде конкурсът догодина още по-добър и интересен", каза Дияна Кинова - издател на списания „Още за къщата" и The Building и организатор на конкурса. „Благодаря на всички вас, че сте тук на тази специална вечер и се надявам да бъдем заедно и догодина, за да можем да популяризираме стойностната българска архитектура", каза и Нели Найденова - издател на CityBuuld.bg и организатор на конкурса (на снимката долу вляво).

 

 

Гостите имаха възможност за неформални разговори по време на коктейла и разгледаха изложба на проектите във фоайето на Sofia Event Center.

 

 

 

 

 

 

 

Номинирани в категория БИЗНЕС И АДМИНИСТРАТИВНИ СГРАДИ бяха още:

 

„GARITAGE PARK" - Комплекс със смесена функция                       

Проектант:  Stephen George International

арх. Тихомир Казаков, арх. Александър Доу, арх. Стоимен Демерджиев, арх. Антон Антонов, арх. Ралица Лазарова, арх. Явор Димитров, арх. Йордан Начев, арх. Трифон Пеев, арх. Мария Мишинева, художник  Росен Дамянов

Може да прочетете за проекта в CityBuild.bg и тук.

 

 

BGA корпоративна офис сграда                             

Проектант:  STARH

арх. Светослав Станиславов

 

 

Бизнес Парк София Сграда 15

Проектант:  „А и А Архитекти"

арх. Ангел Захариев, арх. Асен Милев, арх. Георги Беширов

Може да прочетете за проекта в CityBuild.bg и тук.

 

 

Номинирани в категорията ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ бяха още:

 

Детска градина „Излез навън"                               

Проектант: Студио Лусио архитекти 

арх. Мария Стайнова, арх. Виолетка Славова, арх. Красимир Крумов, арх. Деница Динчева, арх. Захари Мерджанов, арх. Иванка Иванова, арх. Даниела Славова, арх. Анета Славова

 

 

Международен център за кариерно развитие -Международно висше бизнес училище

Проектант: „ЛП Арх" ООД

арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова,  арх. Ивайло Игнатов, арх. Жулиета Павлова  

 

Снимка: Минко Минев

 

Номиниран в категория ТЪРГОВСКИ СГРАДИ беше:

 

Идеен проект за нов център на Боровец

Проектанти: арх. Шабан Шабан и арх. Антон Димитров

 


Номиниран в категорията ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА беше още проектът:

 

Ваканционно селище близо до Геракини, Гърция                             

Проектант:  ПАМ Консулт

арх. Румен Първанов

 

 

Номинирани в категория ВАКАНЦИОННИ ХОТЕЛИ са:

 

WAVE resort

Проектант:  E-ARCH

арх. Мартин Христов, арх. Галина Балева, арх. Ина Динева, арх. Никола Малкочев

 

 

Семеен хотел за сезонно ползване

Проектант: ПАМ Консулт

арх. Румен Първанов

 

 

В категория МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ номиниран беше още:

 

АНИМА - Жилищна сграда с подземен гараж

Проектант:  „ЛП Арх" ООД

арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова, арх. Ивайло Игнатов, арх. Искрен Манев, арх. Николай Велчев, арх. Катерина Тончева

 

 

Снимка: Минко Минев

 

Общински модулни сгради в София

Проектант: ПАМ Консулт

Автор: арх. Румен Първанов

 

 

В категорията ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ бяха номинирани още:

 

Жилищна структура в кв. "Бояна", София

Проектант: СТУДИО 17,5-М

арх. Пламен Михайлов 

 

 

 

В категория ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ номинирани бяха още:

 

Еднофамилна къща

Проектант: „ПОТС Студио" ООД

арх. Християн Александров

 


 

Еднофамилна къща - Кап д'Ай, Франция

Проектант: Simple.Architecture

арх. Александър Йончев 

 


II 8 I - Три еднофамилни жилищни сгради

Проектант: „ЛП Арх" ООД

арх. Атанас Панов,  арх. Лорита Панова, арх. Катерина Тончева

Може да прочетете в CityBuild.bg и тук.

 

 

Снимка: Минко Минев

 

Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА" е некомерсиален конкурс, който поощрява и популяризира качествената архитектура и стойностните проекти на базата на четири основни критерия: иновативност на архитектурни решения и приложени технологии, устойчивост на архитектурата и хармонично вписване на сградите в околната среда, функционалност на сградите и естетика. Организатори на наградите са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн:  ka6tata.com, The-Building.eu, Citybuild.bg, Citybuildhome.bg.

 

 

АРХ ИНОВА се подкрепа и от спонсорите: ETEM, ATAMA, NOLINA, OLYMPUS, MENADA.

 

ОЩЕ НОВИНИ

Община град Добрич провежда ежегодния Конкурс за проект на междублоково пространство „Заедно можем“

Община град Добрич провежда ежегодния Конкурс за проект на междублоково пространство „Заедно можем“

Тази година тя е насочила вниманието си към терените, които още не са уредени, но от страна на гражданите има желание за тяхното благоустройство и поддръжка

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Семестърът е седмият в образователната програма Panda Labs на природозащитната организация и привлича млади хора с интереси към опазването на околната среда и предприемачеството

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Българският проект стана подгласник в направление "Нов европейски Баухаус за шампиони" на категория "Възстановяване на чувството за принадлежност" с проекта си "Паркът" (Concrete to Culture)

Предстои художествен конкурс за триизмерни информационни елементи, представящи археологията на Антична Сердика

Предстои художествен конкурс за триизмерни информационни елементи, представящи археологията на Антична Сердика

Предвижда се изработване на макети и прототип за тактилни маркери, предназначени за вграждане в тротоарните и пътни настилки

20 отличия бяха раздадени в Десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS

20 отличия бяха раздадени в Десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS

Журито на направление „Архитектура“ отличи два проекта с Цялостна награда за много високи качества, а на победителите беше връчен приз с нова визия

По пътя към успешна кариера със съдействието на АЛУКЬОНИГЩАЛ

По пътя към успешна кариера със съдействието на АЛУКЬОНИГЩАЛ

Компанията инвестира своите опит и знания в развитието на младите бъдещи архитекти