Второто издание на РЕКИТЕ НА ГРАДА - РУСЕ стартира тази вечер с музика, спорт и танци

47

Както и миналата година, архитектурната намеса под Вития мост променя облика на Кея и създава условия русенци да прекарват повече време там с разнообразни занимания


Второто издание на фестивала "Реките на града - Русе" ще бъде открито на Кея на р. Дунав точно под Вития мост на 27-29 май. Тази година фестивалът включва участие на нашумели музиканти от Русе и страната, спортни събития, уроци по танци, както и специални възможности за творците в Русе да развият дейността си.

Младежи от 7 русенски гимназии променят града си

Както и миналата година, архитектурната намеса под Вития мост променя облика на Кея и създава условия русенци да прекарват повече време там с разнообразни занимания. Тя е създадена по идеи на ученици от 7 русенски гимназии. Основните партньори на инициативата са ПГО “Недка Иван Лазарова”, ПГДВА “Йосиф Вондрак”, ПГСАГ “Пеньо Пенев” и НУИ “Проф. Веселин Стоянов”, като тази година се присъединиха ученици и от ПГРКК - Русе, МГ “Баба Тонка” и ПГИУ “Елиас Канети”.

Докато разработваха идеите си, учениците получиха съвети от кмета Русе Пенчо Милков и местни лидери от сферата на бизнеса, културата и гражданските организации. Младежите са активни и в построяването на намесата заедно с членовете на "Колективът", които организират цялата инициатива. В процеса на работа по дизайна и изпълнението учениците научават как могат да променят града си към по-добро и да осъществяват идеите си.

Дизайнът включва кътове за отдих, озеленяване и сянка. Осигурени са места за сядане и за групови занимания. Особено приятно е мястото вечер, когато слънцето залязва зад гората на отсрещния бряг. Намесата се осъществява от естествени материали, които се използват повторно всяка година. Сега и посетителите на предстоящия фестивал ще могат да споделят и своите идеи за това как да се развива речният бряг в Русе чрез интерактивна скулптура на място.

Акценти от програмата

Тази вечер фестивалът ще открие местната рок група "Послепис" в 18:30 часа. След това от 19:30ч. DJ Groovy George ще води парти от популярната серия So 90s Alternative. Музиката ще е съпроводена с огнено шоу от 20:30ч. През целия ден гостите на фестивала имат на разположение библиотека на открито, хамаци, освежаващи напитки и приятна атмосфера край реката.

Програмата утре започва с открит урок по степ аеробика в 11:00 часа. По-късно, в 19:00 ч., отново започва музиката, а в 20:30 ч. е голямото събитие от програмата: концерт на Керана и Космонавтите, които гостуват за първи път в града.

В неделя, 29 май, ентусиастите от “Арената - предел на възможностите” ще предизвикат гостите на фестивала да пробват силите и съобразителността си в игри, познати от риалити предавания. А от 19:30 ч. започва открит урок по суинг танци за всички желаещи. Всички събития са с вход свободен.

Възможности за развитие за местните творци

На фестивала “Реките на града - Русе” е предвидена специална програма за местни творци, която да подпомогне развитието им. За два дни ще гостуват представители на "Бюро Творческа Европа - България". Днес те ще провеждат неформални срещи на Кея. А на 28 май в "Дом Канети" ще има презентация на програмата "Творческа Европа" и индивидуални консултации. Творци от всички жанрове са добре дошли, а повече информация за записване има на страницата на събитието.

Фестивалът продължава през целия сезон

Архитектурната намеса на "Колективът" и местните ученици ще остане на Кея до 30 септември, като продължаваща програма от културни и спортни събития ще се състои през цялото лято. Очаквайте лятно кино, театър, DJ сетове и концерти и обучения за младежи. Събитията ще продължават да са със свободен достъп.

*Пълната програма за 27-29 май вижте на страницата на фестивала. След това следете за акцентите от лятната програма.

ОЩЕ НОВИНИ

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

Тя се намира в подлез „Археологически“ и е част от обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Той има за цел да съчетае иновативни решения, устойчивост и гражданско участие за зелена трансформация в Евро-Средиземноморския регион

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

За новата дестинация за проучване на архитектурното и културно наследство се търсят доброволци

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Третото издание ще се проведе в рамките на четири вечери - между 9 и 12 май от 21:00 до 00:00 часа

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова

Община Горна Оряховица обяви поръчка за изработване на технически проекти за реконструкция и модернизация на два парка в града

Община Горна Оряховица обяви поръчка за изработване на технически проекти за реконструкция и модернизация на два парка в града

След предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране във връзка с предстоящия ремонт на парковете "Христо Ботев" и "Николай Панайотов"