Xella чества 100 години автоклавен клетъчен бетон (ААС)

512

Историята на успеха започва от изобретение и успешно предприемачество, завършили с налагането на пазара на един от водещите световни строителни материали


Д-р арх. Йохан Аксел Ериксон: от преподавател до изобретател

Необходимостта винаги провокира креативност и изобретателност. В ситуацията на Аксел Ериксон това е било големият недостиг на електричество в Швеция през 1922г. след Първата Световна война. Правителството обявява тежки мерки за икономии. В резултат на настъпилите промени се увеличават и изискванията за жилищно строителство – от този момент нататък, за да се задържи топлината в жилището за по-дълго, трябва да се използва по-добра изолация.

По това време шведът Д-р Йохан Аксел Ериксон, в началото на 30-те си години, преподавал като доцент по строителни техники в ‘‘Кралския институт по технологиите‘‘ в Стокхолм. Той правел проучване върху голям брой различни проби от аериран бетон, знаейки, че сгради, направени от този материал, не само ще са идеални за по-бързо построяване отпреди, но и ще изолират интериора по-добре от дървото, което било често използван строителен материал по онова време.

Ериксон забързал процеса на сушене на порестата маса от изгорял шистов варовик, вода и алуминиево брашно, като ги сложил в опитен образец на лабораторен автоклав. Порестата маса оцеляла през нощта, като получената вулканизирана тухла притежавала значително увеличена сила и нов, по-силен кристализиран състав. В горещината и налягането от парната вулканизация кремъчните и варовите компоненти се слели във формата на кристализиран калциев силикат хидрат, подобен на вулканичен камък, познат в природата като тоберморит. Архитектът патентова своето изобретение през 1924 г. и открива търговеца Карл Огън Карлен, в чието лице вижда отличен потенциал, който да представи новия строителен материал на клиентите - първо в Швеция, после по целия свят. 

Йохан Аксел Ериксон (1888–1961) и Карл Огъст Карлен (1876–1960)

Карл Огъст Карлен: от фермерско момче до индустриалец

Бъдещият бизнес партньор научава от нулата как да реализира добра идея с търпение. Именно така Карл Огъст Карлен се превръща от фермерско момче в успешен индустриалец.
Роден през 1876 г. и син на дърводелец, малкият Карл Огъст живял с шестима братя и сестри във ферма далеч на запад от Стокхолм. Веднага след началното училище Карлен отива в земеделско. През 1896 г. той намира първата си работа като склададжия и отговорник по сметките на едно зърнохранилище. През 1903 г. се мести в Yxhults Stenhuggeri AB - варовична кариера с каменоделски бизнес близо до градчето Yxhult.

Карлен напуска компанията след скандал и се завръща през 1910 г. след молба от съвета да заеме длъжността на управител. През 1924 г. той най-сетне поема пълен финансов контрол и разширява шведската компания в това, което по-късно ще се превърне в световната Ytong Group.

1924 г. била също годината, в която търговецът се запознал с автоклавния клетъчен бетон на шведския архитект Аксел Ериксон. Карлен силно вярвал, че новият строителен материал ще бъде утвърден, тъй като комбинира предимствата на дървото с бърза и лесна  обработка.

Карлен се сдобива с производствения лиценз въпреки съпротивата на неговия контролен съвет. Година по-късно предприемачът стартира производството на първия  парно вулканизиран аериран бетон и това е началото на една история на успеха.

Бившето фермерско момче останало председател на борда на компанията-майка Ytong, докато не станал на 80 години. Той починал през 1960г., а неговият портрет в централното управление на Xella Group в Дуисбург продължава да напомня.

Централното управление на Xella Group в Дуисбург

Автоклавният клетъчен бетон – революция в строителната индустрия

През 2023 г. Xella чества стотната годишнина на автоклавния клетъчен бетон. От 1923 г. той е един от водещите световни строителни материали. Със своята отлична топлоизолация, звукоизолация, висока якост, дълготрайност и екологичните си качества автоклавният клетъчен бетон е водещ строителен материал в изграждането на съвременни и устойчиви проекти през последните десетилетия. 

Любопитна подробност е, че блоковете автоклавен клетъчен бетон Ytong са пакетирани в слънчево жълто, защото розите с този цвят са били любими на съпругата на Карл Огъст Карлен - Герда.

ОЩЕ НОВИНИ

Траур за старши партньор Томас Й. Хьорман

Траур за старши партньор Томас Й. Хьорман

Той беше трето поколение управител на семейната компания Hörmann, която под негово ръководство се разви до производител на врати от световен мащаб, при което запази здравите корени в Щайнхаген, Източна Вестфалия

Hörmann предлага врати на атрактивни промоционални цени в рамките на годишната Европейска акция 2024

Hörmann предлага врати на атрактивни промоционални цени в рамките на годишната Европейска акция 2024

Продуктите в акцията са 100% въглеродно неутрални и впечатляват с висок стандарт за безопасност

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

Влезте в света на новия лукс и иновациите с разказ за представянето на под-марката на събитието миналата година и очакването от предстоящото издание

По пътя към успешна кариера със съдействието на АЛУКЬОНИГЩАЛ

По пътя към успешна кариера със съдействието на АЛУКЬОНИГЩАЛ

Компанията инвестира своите опит и знания в развитието на младите бъдещи архитекти

Terazid G-22 (Betoncontact) е висококачествен контактен грунд

Terazid G-22 (Betoncontact) е висококачествен контактен грунд

Продуктът на ТЕРАЗИД служи за създаване на връзка между стари нестабилни основи и нови мазилки и настилки

Нов стандарт за инсталации за пастообразни продукти е внедрен в БАУМИТ БЪЛГАРИЯ

Нов стандарт за инсталации за пастообразни продукти е внедрен в БАУМИТ БЪЛГАРИЯ

Целта е да се постигне по-добър контрол на качеството, да се подобрят условията на труд, да се повиши производителността и да се намалят разходите