Японският архитект Рикен Ямамото е носителят на наградата Pritzker 2024

133

Отличието е за неговия подход към проектиране на пространства за споделяне, свързването на култури и хора от няколко поколения, адаптирайки архитектурата към нуждите на бъдещето и обогатявайки живота на хората и техните социални връзки


Източник: pritzkerprize.com

Рикен Ямамото (роден през 1945 година) прави връзка между публични и частни сфери, вдъхновявайки хармонични общества въпреки разнообразието от идентичности, икономики, политики, инфраструктури и жилищни системи. Той определя общността като „чувство за споделяне на едно пространство“, деконструирайки традиционните представи за свобода и неприкосновеност на личния живот, като отхвърля условията, които са превърнали жилището в стока без връзка със съседите. Вместо това, той свързва култури, истории и граждани от няколко поколения, като адаптира архитектурата към нуждите на бъдещето.

Източник: pritzkerprize.com, Shinkenchiku Sha. Ecoms House

Наградата "Прицкер" се присъжда на Ямамото като признание за тези качества, талант, визия и ангажираност, които са допринесли за застроена среда чрез изкуството на архитектурата, казва журито. В своята дълга кариера Рикен Ямамото успява да произведе архитектура както като фон, така и като преден план на ежедневието. Чрез качеството на своите сгради той се стреми да подобри и обогати живота на хората и техните социални връзки. И прави това чрез архитектура със структурна честност, прецизно мащабиране и внимание към пейзажа.

Източник: pritzkerprize.com, Tomio Ohashi. Yamakawa Villa

Архитектурата на Ямамото изразява подхода му към модулната структура и простотата на формата. Той не диктува дейности, а по-скоро позволява на хората да оформят живота си в неговите сгради. Архитектът съзнателно се ангажира с най-широка гама от видове сгради и мащаби в проектите, които избира. Независимо дали проектира частни къщи или обществена инфраструктура, училища или пожарни, кметства или музеи, общото и приятелско измерение винаги присъства.

Източник: pritzkerprize.com, Mitsumasa Fujitsuka. Jian Wai SOHO

Като млад архитект, роден в Китай и обучен в Япония, Ямамото чувства необходимост да завърши образованието си с разбиране за различността. Той пътува, за да преживее културата и ежедневието на общностите на други континенти. За него една сграда има обществена функция, дори когато е частна. Рикен Ямамото не копира от миналото, а по-скоро адаптира, използва повторно и се развива. Вижте повече в сайта на Riken Yamamoto & FIELDSHOP.

Източник: pritzkerprize.com, Tomio Ohashi. Yokosuka Museum of Art

Източник: pritzkerprize.com, Sergio Pirrone. Fussa City Hall

Източник: pritzkerprize.com, Tomio Ohashi. GAZEBO

Източник: pritzkerprize.com, Tomio Ohashi. Hiroshima Nishi Fire Station

Източник: pritzkerprize.com, Nacasa & Partners. Tianjin Library

Източник: pritzkerprize.com, Riken Yamamoto & Field Shop. Shinonome Canal Court CODAN

Миналата година най-високото отличие в архитектурата получи сър Дейвид Алън Чипърфийлд. Наградата е създадена през 1979 г. от Джей и Синди Прицкер – предприемачи и филантропи от Чикаго. Тя се присъжда на живи архитекти, чиято работа съчетава талант, авангардност и хуманитаризъм. Лауреатите получават 100 000 щатски долара, сертификат и бронзов медальон. Тази година церемонията по награждаването ще се проведе в Института за изкуство в Чикаго.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница