За два тютюневи склада в Пловдив има разрешение за строеж

158

То е за консервация, реставрация, реконструкция, преустройство и частично надстрояване на складовете в жилищна сграда с офиси, магазини и подземни гаражи


Два от горелите през 2016 г. тютюневи складове в Пловдив (в карето между главната улица „Иван Вазов“, ул. "Капитан Андреев", ул. „Д-р Г. М. Димитров“ и ул. "Екзарх Йосиф") ще бъдат реставрирани и частично надстроени. Собственик на двата склада (единият от две свързани сгради) е дружеството "Р.И.П.А" с управител бившият почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа. Фирмата вече има издадено строително разрешение, става ясно от сайта  на Община Пловдив. 

Припомняме, че миналата година Върховният административен съд потвърди  решението на aдминистративния съд в Пловдив, че Тютюневите складове трябва да бъдат укрепени, защото представляват архитектурно-строителна културна ценност и са както индивидуален, така и част от групов архитектурно-строителен паметник на културата. Делото беше образувано по жалба на собственика срещу заповедта на кмета на Пловдив, която ги задължи да извършат укрепването на пострадалите при пожар сгради, за който беше осъден бездомникът Любомир Данчев.

Снимка: Plovdiv Time

Идейният проект за новата визия на сградите, представен през 2018 година, е на студио „ПАНИДЕЯ", чийто собственик и управител е италианският архитект Раймондо Флакомио. Проектът Residence Tobacco Factory или Tobacco Residence обединяваше трите бивши тютюневи складове в една сграда с четири основни стълбища плюс едно допълнително от сутерените до партера. Hoвaтa фyнĸция предвиждаше мaгaзини нa пapтepa, aпapтaмeнти пo ocтaнaлитe eтaжи и двa пoдзeмни eтaжa c пapĸoмecтa. Проектът предлагаше партерният етаж да има витрини максимално близо до нивото на тротоара, а жилищата да бъдат с осветеност от вътрешни атриуми. В момента не е ясно дали проектът, който е съгласуван с НИНКН, е претърпял промяна.

Тъй като предстои хоризонтално укрепване на конструкцията, собствениците на съседните сгради са уведомени и имат срок за обжалване в рамките на 14 дни. Ако такова няма, укрепването и строителството могат да започнат. Тъй като процедурата все още не е приключила, строителното разрешение не е влязло в сила.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на близо 28 км от пътя Асеновград - Дълбок Извор

Започва ремонтът на близо 28 км от пътя Асеновград - Дълбок Извор

Отсечката преминава през селата Козаново, Патриарх Евтимово и Дълбок извор

Представиха проект за Стандарт за настилки в пешеходните пространства в София

Представиха проект за Стандарт за настилки в пешеходните пространства в София

Проектът е към Наредбата за градската среда, която беше приета през 2020 година от Столичния общински съвет

Започна ремонт на изхода на Гълъбово в посока Симеоновград

Започна ремонт на изхода на Гълъбово в посока Симеоновград

Настилката е в недобро състояние и се нуждае от обновяване

Гроздан Караджов: Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

Гроздан Караджов: Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

На заседанието на парламентарната Комисия по регионална политика депутатите приеха промените в Закона за обществените поръчки, с които се разрешава договорите да бъдат индексирани

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

По първоначални заявки работните места, които ще открият, са над 600