Започна работа по всички стратегически проекти за свързаност по оста север-юг

341

Предстои обявяване на обществени поръчки за разработване на разширени идейни проекти за всеки от тези пътища


В последните шест месеца Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна фактическа работа по всички стратегически проекти за транспортната свързаност по оста север-юг. Това съобщи вчера заместник-министър Явор Пенчев на Софийски икономически форум III.

Пенчев заяви, че осъществяването на стратегически важните инфраструктурни проекти не трябва да се влияе от политическите крамоли. „Темповете, с които се работи по тези три направления север-юг, са много бързи и предполагам, че в рамките на следващите шест месеца щяхме да имаме избрани изпълнители за проектиране на трасетата и за изработване на подробни устройствени планове“, допълни зам.-министърът. Той представи интерактивната карта с плановете за развитие на транспортната инфраструктура на България и свързаните региони до 2040 година.

В най-напреднал етап е проектът за АМ „Черно море“ с проектна дължина 104 км. По него има разработени 3 варианта, които са внесени в МОСВ и вече има становище по тях. Магистралата е част от паневропейския транспортен коридор № 8, който е най-пряката връзка между Адриатика и Черно море.

Ключов проект е и изграждането на магистрален път от Видин до София, който да минава през тунел под прохода „Петрохан“ и да включва магистрала „Струма“. Това е приоритетният за ЕС транспортен коридор „Ориент – Източно Средиземноморие“, свързващ държавите от Централна и Западна Европа с пристанището в Солун. Реализацията на проекта ще улесни значително транзитния трафик и ще даде тласък на развитието на икономиката на Румъния, България и Гърция.

Пътната свързаност между България и Северна Македония ще изглежда съвсем различно, ако изградим магистрално трасе по направлението Гюешево – Кюстендил – Дупница, добави Явор Пенчев. То ще осигури бърза връзка между автомагистрала „Струма“ и границата със Северна Македония. По предварителни данни това ще бъде скоростно трасе с дължина 62 км. Идеята е в бъдеще да продължи с още два участъка – от Дупница към Самоков и Ихтиман, за да се осъществи връзка с магистралите „Тракия“ и „Хемус“.

По направлението север - юг е важно изграждането на магистралата „Русе - Велико Търново“. Тя е част от коридора от Букурещ до Александруполис, който минава през Русе, Велико Търново, автомагистрала „Хемус“, преминава през тунел под Стара планина, пресича магистралите „Тракия“ и „Марица“ и достига до границата с Гърция при граничния пункт „Маказа“, а оттам на гръцка територия – до Александруполис.

На въпрос за магистрала „Струма“ зам.-министър Пенчев обясни, че за участъка през Кресненското дефиле има влязъл в сила ОВОС и избран изпълнител, но строителството не може да започне, тъй като по напътствие на Европейската комисия трябва да бъде направена допълнителна проверка на съответствието на издадения ОВОС с природозащитните цели на Защитена зона „Кресна“. Изготвянето на тези природозащитни цели е задължение на МОСВ. Ведомството ги е възложило на търговско дружество, но работата по тях няма да приключи до края на тази календарна година. Това ще доведе до повече от 2 години забавяне на старта на строителните дейности.

ОЩЕ НОВИНИ

Обявиха конкурса за пешеходен мост в Южния парк в София над улица БЯЛА ЧЕРКВА

Обявиха конкурса за пешеходен мост в Южния парк в София над улица БЯЛА ЧЕРКВА

Столична община кани архитекти, урбанисти и инженери в открития конкурс за проект на мост, който ще свързва пешеходно Южен Парк II част и Южен Парк III част

Доизграждат се трите напречни връзки между тръбите на тунел ВИТИНЯ на АМ ХЕМУС

Доизграждат се трите напречни връзки между тръбите на тунел ВИТИНЯ на АМ ХЕМУС

В тръбата за София те бяха прокопани през 2020г., сега се довършва работата в тръбата за Варна

Емблематичната къща-близнак на Степан Месробович в Стария град на Пловдив ще стане арт хотел МУЗЕЙ 37

Емблематичната къща-близнак на Степан Месробович в Стария град на Пловдив ще стане арт хотел МУЗЕЙ 37

Главен проектант на възстановяването на паметника на културата е арх. Румяна Пройкова

Предвижда се ателиетата да могат да са със статут на жилища, напомнят от МРРБ

Предвижда се ателиетата да могат да са със статут на жилища, напомнят от МРРБ

Публикуваните за обществено обсъждане промени в Наредба № 7 предвиждат и едностайните жилища да може да се разполагат и на север, североизток и северозапад

ММС планира смяна на инсталацията за заледяване в Зимния дворец

ММС планира смяна на инсталацията за заледяване в Зимния дворец

Заместник-министърът на младежта и спорта в оставка инж. Владимир Харизанов проведе среща с представители на финландската фирма Suomen Tekojää, които се ангажираха да изготвят идеен проект