Започва дългоочакваният ремонт на Концертна зала в Пловдив

367

Изпълнител ще е фирма "Заечки", инвеститорски контрол ще осъществява фирма "Алфа Пи Проджект", а авторският надзор - архитектурна агенция "Братя Кадинови"


Пространството около ниското тяло на бившия партиен дом вече е оградено и се подготвя теренът за ремонта на Концертна зала в Пловдив. След две прекратени поръчки от последната през октомври за изпълнител е избрана фирма "Заечки" ЕООД. Общината е дарила няколко квадратни метра на държавата и се очаква съвсем скоро Министерството на културата да подпише договора.

Проектът е на архитектурна агенция "Братя Кадинови" ЕООД. Вижте техническия инвестиционен проект в документацията на обществената поръчка, акценти от него в сайта тук и идейния проект тук.

В обхвата на обществената поръчка е включено цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, включително прилежащите трактове, изграждане на нова оркестрина, както и четири броя подвижни сценични платформи, които имат за цел осигуряването на нови сценични и театрални възможности за организиране на съвременен тип представления.

Визуализации: kadinovibros.com

Сградата на Пловдивката филхармония се намира в централната градска част, като целият комплекс оформя завършека на главната пешеходна зона в Пловдив и централния градски площад. Основният пешеходен подход към обекта е от север - през площад Централен, откъдето е и главния вход за посетители. Паркоустройственото решение предвижда интериорно и екстериорно озеленяване на приемните фоайета на Концертната зала - на първи етаж от сградата (кота ± 0.00), в зоната на коридорите с вътрешни стълби, където е разположена основната част на концертната зала с прилежащите й помещения, и фоайето на втория етаж на кота + 3.60.

С проекта се предвижда озеленяване в декоративни съдове - кашпи, в които са засадени растения за вътрешно и външно озеленяване. При озеленяването на интериорните пространства са подбрани видове с компактна и гъста листна маса, с изправен хабитус, различна текстура и обеми на листата, както и устойчиви интериорни видове, издържащи успешно условията на сух въздух и изкуствено осветление. Главният вход за посетители на Концертната зала се подчертава с акценти от пирамидални и кълбовидни форми на иглолистни растения, засадени в кашпи, разположени в непосредствена близост до северната фасада. Проектът е на ланд. арх. Веселин Хаджиев.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН