Завърши изграждането на последния участък от Южната дъга на СОП

1261
Бул. „Климент Охридски“ е последният участък от Южната дъга на Софийския околовръстния път. 

Днес председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров и представители на останалите ангажирани институции подписаха Акт 16 за обект: Лот 31 „Рехабилитация и реконструкция на път II-18 Софийски околовръстен път - Южна дъга от км 41+137,87 до км 44+720 и пътна връзка № 2 на пътен възел Младост в участъка от СОП до началото на съществуващия надлез". Проектът е изпълнен по ОПРР.

 

Новият булевард пресича основното трасе на СОП. Подходите към двете големи съоръжения на него са направени с подпорни армонасипни стени. Технологията е нова и е избрана пред конвенционалните стоманобетонови или бетонови подпорни стени въз основа на технически, икономически и не на последно място - естетически и архитектурни предимства.

 

Общата стойност на договора за строителство е 44 701 958, 68 лева с ДДС. Изпълнител е Консорциум „Главболгарстрой - Южна дъга". Строителният надзор е осъществен от „Рутекс" ООД. Договорът им е за 358 326 лв. с ДДС.

 

По проекта са извършени следните дейности: изграждане на пътен възел и нов булевард „Климент Охридски" с дължина 850 м; построяване на мост-естакада по основното трасе с дължина 358 м и 14 отвора; изграждане на южно и северно директно трасе с обща широчина на двете пътни платна 30 м, включваща тротоари, разделителна ивица и пътни платна с широчина по 10.50 м, в които са развити 3 активни ленти за движение; изграждане на южен и северен локал с 2 активни ленти за движение и тротоари, улично осветление и др.

 

Общата дължина на обновения пътен участък от републикански път II-18 СОП е 3.58 километра. Пътният участък е важна транспортна връзка, тъй като поема локалния трафик на София и транзитното движение от автомагистралите "Тракия" и "Хемус". Свързва двете магистрали с Югозападна България и съседните държави. С реализирането на проекта ще се намали времето за пътуване, задръстванията в града и ще се повиши безопасността и комфортът при пътуване.

 

Снимки: АПИ

Редактор: Ема Димитрова