Борис Бонев: С ремонта на театър СОФИЯ ще се наруши визията на барелефите по фасадите, а врачанският камък няма да бъдат съхранен

279

Това заяви независимият общински съветник на заседание на Столичния общински съвет


Снимка: Спаси София

Днес СОС одобри доклад относно заемообразно отпускане на средства от бюджета на Столична община за разплащане на разходи за дейности по сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПРР за обновяване на Театър „София“. Докладът беше внесен от заместник-кмета по обществено строителство Ангел Джоргов, който заяви, че пластиките и барелефите по фасадите няма да се демонтират и ще се запазят в оригинален вид, а покритието ще бъде с естествен камък, като се реализират и мерките за енергийна ефективност. Това беше заявено от СО и в средата на май.

Според Борис Бонев обаче идеята на барелефите е да изпъкват, а когато „потънат“ заради полагането на топлоизолация, ефектът се губи. Освен това за фасадите се предвижда естествен камък, но травертин, а не оригиналния врачанския камък. Ремонтът ще унищожи вътрешната и външна архитектура на сградата, смята той.

„Положихме огромни усилия да вразумим Общината, като организирахме множество срещи с най-изтъкнатите експерти по опазване на културното наследство. Въпреки тяхното категорично мнение против този ремонт, усвояването на милиони се оказа по-важно за управляващите на София. А сега следват „видими резултати“ - топлоизолация, стъклена пирамида, PVC дограма и милиони усвоени евросредства за „енергийна ефективност“, казаха преди дни от "Спаси София".

*Сложната обемна структура на театър "София“ е обединена екстериорно от използването на варовикови каменни облицовки плюс последователно приложена система от декоративни релефни пластики с разнообразна форма, сюжети и фактура. Автори на пластиките са Благой Илиев, Емилия Николова-Байер и Аглика Илиева. С тази скулптурна намеса са решени както високите тела на театралната сграда, така и ниски стени, маркиращи входове, промяна на формата или преливане на пространствата.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино