BS_257 - различен прочит на съвременната местна архитектура

113

Проектът използва идеята на традиционната къща, комбинираща камък и дърво, и се стреми към красотата в простотата на селското битие, пречупено през призмата на градската ексцентричност


Къщата BS_257 в разложкото село Баня е с проектант HORA (арх. Андрей Ходкевич) и получи специална награда за органично решение на връзката между предназначение, форма и съдържание в категорията „Проекти - Еднофамилни жилищни сгради" в конкурса ARCHINOVA 2021. „Благодаря на журито, организаторите на конкурса и най-вече на нашите инвеститори, които ни гласуват доверие и ни дават свободата да правим нещата, които искаме. Благодаря на всички колеги, които работиха по този проект", каза арх. Андрей Ходкевич при получаването на наградата (на снимката долу вдясно).


Парцелът от 812m² на две нива (възползвайки се от естествената денивелация на терена) има директен достъп до минерална вода. Проектът включва четири малки къщи от по 95m², като на ниското приземно ниво се изграждат басейни с площ от 78m² и различни температурни зони.

Четирите жилищни обема са проектирани като една къща, срязана и разделена на четири различни сегмента. Всеки от тях след това бива завъртян в собствена посока, придаваща му индивидуалност. Така всяка къща има собствена гледка и дворна площ, но се запазва усещането за цялостност.

Къщите от предната част на парцела са повдигнати на пилоти, като по този начин под тях се освобождава допълнително дворно пространство, в което са разположени вътрешен двор и басейните. Другите две къщи биват позиционирани върху второто ниво на обособената дворна тераса.

Отстоянието между къщите и ориентацията на покривите позволява пространството помежду им да действа както голям светлинен комин, така че и да е източник на естествена вентилация за плувния минерален басейн.  

Интериорът на къщите се състои от три нива, включващи кухня и хол на приземния етаж и две спални с бани на втория и третия етаж. Покривните и фасадните отвори са направени така, че да гарантират естествен целодневен достъп на директна дневна светлина в общите помещения. Събирателен за всяка къща е 9-метровият атриум, изпълнен с дневна светлина и естествена вентилация, благодарение на покривните прозорци.

ОЩЕ НОВИНИ

Детска стая за едно синеоко момиче

Детска стая за едно синеоко момиче

Интериорният проект е на Kala DesigN

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

По първоначални заявки работните места, които ще открият, са над 600

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Одобреният доклад на кмета дава ход на основното грантово финансиране за изграждане на болницата в интегрирания проект на Югоизточна България по регионално развитие

NovaCity D-Zine Competition очаква вашите студентски проекти до 20 май

NovaCity D-Zine Competition очаква вашите студентски проекти до 20 май

Защо да участвате в конкурса за интериорен дизайн на реален обект - чуйте от членове на журито и от генералния мениджър на компанията организатор

Камарата на архитектите смята да сезира прокуратурата за изрисуването на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

Камарата на архитектите смята да сезира прокуратурата за изрисуването на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

КАБ определи намесата като „архитектурен вандализъм“, поиска възстановяване на оригиналния вид на сградата, както и тя да получи статут на недвижима културна ценност