Конференция отбеляза Световния ден на географските информационни системи

305

Лекторите представиха проекти на ГИС решения, приложими както в частния сектор, така и в държавни организации


На 15 ноември с конференция с над 180 гости беше отбелязан Световният ден на географските информационни системи. На събитието ГИС Алианс събра представители на държавната администрация, академичните среди и бизнеса. Една от презентациите беше за 3D дигиталния двойник на кв. „Люлин“ в столицата. Вследствие на заснемането се прави план за адаптация към климатичните изменения, което служи за определяне на типа застрояване, вид на сградите и зелените площи. В резултат от разработката са предложени комплексни решения, които включват създаване на система от „джобни" паркови пространства, „мобилни гори", зелени паркинги (чрез мобилни конструкции), зелени охлаждащи коридори и острови (чрез мобилни конструкции), зелени покриви и зелени стени, пропускливи настилки, „дъждовни" градини, възстановяване на заливни речни тераси.

По време на конференцията беше представен и проект Solar Cities за оценка на соларния потенциал на покривни конструкции на сградите в София и в Бургас. Реализацията на проектните дейности се очаква да подпомогне процеса по оползотворяване на потенциала на покривните пространства с цел генериране на електричество от фотоволтаични инсталации, както и насърчаването и улесняването на инвестициите във фотоволтаичните инсталации от местното население, бизнеса и обществените институции.

Друго представено интернет приложение беше iSofMap, което предлага електронна карта, отразяваща кадастъра и регулацията на София; възможност за разглеждане, включване и наслагване на разнообразни слоеве с информация като административна карта, общ устройствен план, регулационен план, кадастрална карта и кадастрален план, предхождащ КККР, карта на възстановената собственост и други; свободен онлайн достъп до допълнителни тематични карти с паметници на културата, зони, велоалеи, шумова карта и други; безплатен достъп до множество данни за местонахождението, границите и характеристиките на недвижимите имоти; ползване на електронни услуги като автоматизирано заявяване, изработване и получаване на подписани с електронен подпис Комбинирана скица за пълна или частична идентичност, Извадка от цифров модел и Данни от цифров модел.

По време на събитието на ГИС Алианс беше показана и географска информационна система с широко приложение, базирана на open source продукти. ГИС Tobel позволява поддържането и обработката на голяма част от архивите на общината, свързани с кадастър, регулационни и застроителни планове, общ устройствен план, общинска собственост, подземни проводи и съоръжения и др. Tobel поддържа и управлява пространствена информация и предоставя електронни услуги за нуждите на проектирането, благоустройството, строителството и управление на собствеността.

Световният ден на географските информационни системи беше отбелязан още с представяне на новостите в полза на гражданите в електронния портал на Направление „Архитектура и градоустройство” към Столична община, на структуриране на геопространствените данни за имотите със статут на недвижими културни ценности в съответствие с международните картографски стандарти, както и представяне на изследване на нуждите от социална и зелена инфраструктура чрез Network analysis. Пълна програма може да видите тук.

ОЩЕ НОВИНИ

В края на месеца ще заработи новата чешма с минерална вода в кв. "Младост" във Варна

В края на месеца ще заработи новата чешма с минерална вода в кв. "Младост" във Варна

Чешмата е разположена на бул. "Сливница" - на противоположната страна от предишната, която се намираше до дом „Младост“

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Това е новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“ с инвестиция за 22 милиона лева

Община Троян планира изграждане на трасе за колоездене в лесопарк "Турлата"

Община Троян планира изграждане на трасе за колоездене в лесопарк "Турлата"

От администрацията обсъждат допълване на цялостната визия на лесопарка - за осмисляне на терена и превръщането му в зона за спорт, отдих, тренировки и забавление

Община Сливен изготви проект за частично благоустрояване на квартал "Дружба"

Община Сливен изготви проект за частично благоустрояване на квартал "Дружба"

Предвижда се изграждане на алеи и отводняване на междублоковото пространство при блокове 32, 33 и 34 в кв. 632

Откриха обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Откриха обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Дейностите са по проект срещу ефекта на „топлинния остров“, финансиран по програма на Европейското икономическо пространство