Очакват ви 10 дни култура в ШЕСТИ УЧАСТЪК в Габрово

135

От 17 до 26 юни емблематичният квартал ще бъде домакин на разнообразни творчески инициативи


10-дневната програма в „Шести участък“ в Габрово си поставя за цел да покаже потенциала на мястото и да провокира интерес сред местните жители, туристите, бизнеса и културните организации. Проявите ще стартират на 17 юни (петък) от 16:00 часа пред Дечковата къща с работилница за цветя от беленица. Под ръководството на аниматори от музей „Етър“ деца и възрастни ще плетат с царевична шума. Работилницата ще бъде съпътствана от фотографска изложба „Етнообектив“, посветена на Еньовден.

От 18:00 часа същия ден на крайречната улица „Аврам Гачев“ ще бъде открита пътуващата изложба „Устойчива мода и дизайн от страните на Вишеградската група“. Проектът на Унгарския културен институт представя добри подходи за екологично производство в модната индустрия.

Студиото за документален театър „Вокс Попули“ (Vox Populli) съвместно с габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще разиграят по калдъръмените улички „Шест истории от Шести участък“. „Акцията“ ще се проведе на 17, 18 и 22 юни от 19:00 до 20:00 часа, а желаещите да се включат трябва да се запишат предварително тук.

От 18 до 26 юни в сградата на читалище „Будителите 2017“ (бившето Помощно училище до централния кооперативен пазар) образователната платформа „Ноу-Хау Шоу-Хау“ (Know-How Show-How) ще проведе творческа работилница за изграждане на градски мебели и дизайн обекти. Срокът за записване е до 12 юни чрез формуляр тук. Дневната ангажираност на участниците ще бъде от 10:00 до 16:00 часа.

На 24 юни от 14:00 до 17:00 часа в залата на РСО „Централна Стара планина“ ще се проведе работна среща за творческа промяна на „Шести участък“. Идеята е да се съберат предложения по разработването на 3-годишен план за действие за трансформацията на квартала.

Съботният 25 юни ще предложи избор от иновативни и интригуващи формати. Началото е в 11:00 часа пред Дечковата къща, където ще ви очаква екипът на Фондация „Прочети София“ за литературен маршрут в „Шести участък“. Бутиковият градски тур ще разкрие детайли от литературната ни история през най-разнородни ракурси.

От 16:00 часа в Дома на хумора и сатирата ще се състои дискусията „Устойчиви практики в дизайна и модата“ с участието на студио Prasklo (Чехия) и Katalin Huszar (Унгария). Денят ще завърши с представяне на резултатите от проекта на „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier) „Въпрос навреме“ – работилница за изработка и отпечатване на социални плакати. Мястото е пред Туристическия информационен център, а часът – 18:00.

Всички събития от програмата „10 дни култура в „Шести участък“ ще се проведат при вход свободен. Организатори на инициативата са Община Габрово и „Студио Комплект“ – София в рамките на проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CИНЕМА). Следете актуална информация на www.gabrovo.bg и на www.studiokomplekt.com, както и на техните Фейсбук страници.

ОЩЕ НОВИНИ

Нагоре по течението: изложба събра дизайн идеи за Дунава от 5 държави на Кея в Русе

Нагоре по течението: изложба събра дизайн идеи за Дунава от 5 държави на Кея в Русе

До 14.08. жителите и гостите на Русе все още могат да разгледат изложбата

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

OPEN BUZLUDZHA 2022

OPEN BUZLUDZHA 2022

Бузлуджа ще бъде осветена от 3D мапинг за пръв път на фестивала

Арх. Деляна Панайотова стана и.д. началник на ДНСК

Арх. Деляна Панайотова стана и.д. началник на ДНСК

Назначението идва от лужебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков

Обновяват сградата на Културния дом в Дряново

Обновяват сградата на Културния дом в Дряново

Дейността е част от приетата в началото на годината капиталова програма

Приключва реставрацията на Бракаловата къща (Етнографският музей) в Бургас

Приключва реставрацията на Бракаловата къща (Етнографският музей) в Бургас

Във финална фаза навлезе изпълнението на проекта за най-старата битова сграда в града, построена през 1872г.