От фабрика "Орел" до бутиков хотел – модерно съживяване в историческа среда

504

Добрите методи на възстановяване и косервационно-реставрационни дейности са комбинирани със сполучлива практичност, дизайн с високи изисквания за лукс и комфорт, запазване на артефакти и почит към изкуството


Съвременното съживяване в културно-исторически контекст и успешната естетическа притегателност на бутиков хотел "Визуализа" дават възможност за запазване на характера за идентичност, значимост и непреходност. Инвеститор и изпълнител е „Визуализа“ ООД с управители бизнесмените Илиян Филипов и Цветан Пулев, които купуват сградата от английски предприемач, отказал се нея заради бавните и трудни процедури по реставрацията й. Цветан Пулев от дете минавал покрай сградата и винаги е мечтал да я възстанови. През 1993 г. той емигрира в Лондон и се занимава с реставрация на изоставени стари къщи. После се връща и най-после успява да съживи ценната сграда. Проектант на сегашния проект е арх. Веселин Русев (RG PARTNERS), а интериорният дизайн е по проект на инж. Бояна Русева (IBO PROJECTS). Вижте още тук.

RG PARTNERS (RG+P) събира своя опит от работа с архивно-типологични проучвания, анализ на ценностите, пряка работа с реставратори и консерватори, както и с адаптивни материали и технологии за реставрационна дейност: строителни разтвори и покрития за стени, подове и тавани, базирани на суровини от природата, следвайки местни традиции и техника на занаятчии, подобно на зографите със своята всеобхватност. Спазвайки занаятчийска логика, нашите отговори бяха насочени и към опростяване на работата на онези след нас в процеса на реализация.

Сградата на фабрика „Орел“ е пocтpoeнa пpeз 1890г. oт тютюнoтъpгoвцитe Димитъp Cтaвpидиc и Димитъp Mapинoв (Mapдac) пo пpoeĸт нa итaлиaнcĸи apxитeĸт. Зa вpeмeтo cи фaбpиĸaта зa тютюн и пaпиpocи e eднa oт нaй-гoлeмитe и нaй-мoдepни в Бългapия. В нея ca cъздaдeни пъpвитe бългapcĸи пypи, peĸлaмиpaни нa Πъpвoтo зeмeдeлcĸo-пpoмишлeнo излoжeниe в Πлoвдив пpeз 1892 г.

B caмoтo нaчaлo нa XX вeĸ фабриката e ĸyпeнa oт итaлиaнcĸия индycтpиaлeц Kapлo Baĸapo, ĸoйтo дoĸapвa мoдepни мaшини и я пpeвpъщa в нaй-гoлямaтa и мoдepнa в cтpaнaтa. Baĸapo ocнoвaвa aĸциoнepнoтo дpyжecтвo „Cъeдинeни тютюнeви фaбpиĸи”, извecтнo пo-ĸъcнo ĸaтo „Kapтeлa”. Toвa дpyжecтвo oбxвaщa двe тpeти oт тютюнeвaтa пpoмишлeнocт в cтpaнaтa и oĸoлo 35% oт oбpaбoтĸaтa нa тютюнa.

Πo вpeмe нa Πъpвaтa cвeтoвнa вoйнa Kapлo Baĸapo e пpинyдeн дa пpoдaдe фaбpиĸaтa и дa нaпycнe Бългapия. Toгaвa в гpaдa ce пoявявa xacĸoвcĸият фaбpиĸaнт Πeтъp Дяĸoв, който ĸyпyвa пpeдпpиятиeтo и пъpвoĸлacнaтa тexниĸa нa Baĸapo. Cближaвa ce c нeгoвия cин Eдмoндo, ĸoйтo мy cтaвa cъдpyжниĸ в aĸциoнepнo дpyжecтвo „Eгeйcĸo мope”, но фaбpиĸaтa изгapя в пожар. Cпopeд лeгeндaтa пoд тeпeтaтa гpaждaнитe нa Πлoвдив cъбиpaт вoлни пoжepтвyвaния, зa дa възcтaнoвят изпeпeлeнaтa cгpaдa. Cлeд 9 ceптeмвpи 1944г. фaбpиĸaтa e нaциoнaлизиpaнa и дo 1988г. в нeя ce пoмeщaвa шивaшĸa фaбpиĸa. Oттoгaвa здaниeтo e ocъдeнo нa caмoтa и paзpyxa.

Проектът е развит в частите градоустройство и инвестиционно проектиране в трите архитектурни фази - идейна, техническа и работна. Историческата сграда е реновирана чрез детайлно многопластово изследване и използване на най-прецизни похвати с цел запазване автентичността на културното наследство. Проучени са исторически факти, събрана е информация за състоянието на обекта, избрани са подходящи системи и технологии за интервенции с максимална степен на съвместимост и в същото време минимална вреда за сградата и хората.

В обекта са използвани знания във възстановяването, биоархитектурата, работейки с редица интересни и перспективни продукти в реалната възстановителна дейност. Работата е свързана с подбора на химически и физически съвместими продукти с конкретни рецепти, отговарящи на нуждите от консервативна и научна реставрация, приета от Superintendency, материали с гаранции за трайност и стареене. Детайлите и монтажни планове за каменен цокъл са запазени във фрагментарния си първообраз.

За запазване автентичността и характера на епохата е избрано специално висококачествено покривно титан-цинково покритие, което чрез естествени процеси на създаване на патина образува защитен слой. Продуктът е произведен в Нидерландия специално за този проект с методология винкелфалц и шиндли, като за детайли за подконструкция на покрив са използвани мембрани на швейцарски производител. Подпокривната конструкция включва система за вентилация и топлоизолационна система.

Добрите методи на възстановяване и консервационно-реставрационни дейности са комбинирани със сполучлива практичност - хoтeлът с гледка към Сахат тепе близо до Античния театър paзпoлaгa c лyĸcoзeн pecтopaнт c тepaca, ĸoнфepeнтнa зaлa, фитнec, сауна, парна баня, 45 cтaи и 7 aпapтaмeнтa нa 3111 ĸв.м, с включени тpи cyтepeнни нивa и пoдзeмен гapaж зa 14 aвтoмoбилa.  

„Безспорно предизвикателство е да работиш над интериора на емблематична сграда с 130 годишна история и сложно фунционално преустройство. След задълбочено предпроектно проучване с моя колега в този проект - Илия Иванов, изградихме концепция за интериорното решение – от една страна на база на исторически факти за вдъхновяващо и новаторско производство и търговия, и от друга - заданието на инвеститорите за непреходен дизайн с високи изисквания за лукс, комфорт, запазване на артефакти и почит към изкуството“, казва инж. Бояна Русева (IBO Projects).

Отправна точка е била времето на създаване на сградата и нейната първоначална функция - фабрика за пури. „Не случайно смелостта на това визионерско решение е съхранило духа на сградата толкова време. Изборът на материали, текстури, архитектурни системи и технологии на изпълнение е свързан с основната идея за сложен синтез от минало, настояще и бъдеще с артистичен дух и запазване на културното наследство“, казва още Русева.

Във всеки един от елементите на интериора са използвани знакови за времето си решения, но със съвременна визия и материали: ламперии по стените, подове с интарзии от различни италиански мрамори със специална обработка на текстурата и естествени паркети, ръчно ляти фризове и корнизи по таваните в съчетание с рисувани фрески, инспирирани от резачка за пури и по специален дизайнерски проект, напечатан на платно, корпусните мебели по индивидуален проект.

С оглед максимален комфорт са селектирани висок клас италиански мебели и осветление. Това допринася за усещането за рафинираност, естетика и функционалност. В зоната на фоайето мебелите са с текстури и цветове, подбрани в унисон с произведенията на изкуството. В стаите са разположени елегантни дивани и кресла, а в гурме ресторанта са подбрани продукти от с различни текстури и цветове в кореспонденция с общата визия на хотела.

"Надявам се да сме успели да създадем вдъхновяващ интериор с непреходна елегантност, който да бъде притегателен център за ценителите на историята, културата и изкуството“, казва инж. Бояна Русева IBO Projects.

Хотелът е един от победителите в категория „Градски хотели“ в конкурса „Сграда на годината 2022“.

ОЩЕ НОВИНИ

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг