Отново правят опит за възстановяване на вилата на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово

93

Проектът ще бъде подробно презентиран от автора арх. Петкана Бакалова по време на Международна конференция по архитектура


Снимки: Община Карлово

Повече от десет години се правят опити сградата общинска собственост да бъде възстановена и да бъде превърната в културен център (вижте тук). Вилата вече е полуразрушена и има сериозна опасност да се срути. Сега Община Карлово кандидатства с проект за комбинирано финансиране - от Фонд за устойчиви градове и предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Регионално развитие“.

Проектът за реставрация, конструктивно укрепване, адаптация и благоустрояване на прилежащото пространство на вилата на братя Евлоги и Христо Георгиеви бе представен на 4 май в Общината. Присъстваха кметът д-р Емил Кабаиванов, неговият заместник Данка Люртова, началникът на отдел „Планиране и разработка на проекти и програми“ Красен Краев и авторът на проекта арх. Петкана Бакалова.    

Основните дейности, предвидени в проекта, са: консервация и реставрация на сградата; възстановяване на разрушените тухлени и паянтови стени; демонтиране и реставриране на всички видими декоративни дървени елементи от фасадите и възстановяване на липсващите дървени и мазилкови декорации; възстановяване на вътрешните и външни мазилки; осигуряване на достъпна среда за хората в неравностойно положение; оформяне на конферентна зала, зала за камерни културни събития и място за детски събития на открито. Проектът предвижда и създаване на музейна експозиция за дарителството и текстилната промишленост, свързани с историята на текстилната фабрика в близост. 

Снимка: karlovo.tv

Вилата е част от архитектурно-промишления комплекс заедно с фабриката за вълнен текстил „Евлоги Георгиев“, която е недвижима културна ценност, но е частна собственост. През 2020г. двама архитекти дариха на Общината свой дипломен проект за възстановяване и обновяване на фабриката. Миналата година покривът й се срути, а през ноември комисия от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" издаде принудителна административна мярка на сегашния собственик за укрепване на фабриката. Междувременно Общината води дела за възвръщане на собствеността.

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино