Павилион за стимулиране на занаятчийството в Бургас

84

Станалото вече любимо място на хората е изградено около съществуващи дървета, а ламарината Corten е с лазерно изрязани традиционни български мотиви


ПАВИЛИОН НА ЗАДРУГАТА НА МАЙСТОРИТЕ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ (ЗМНХЗ) е ситуиран на оживено място в югоизточния край на ул. „Св. св. Кирил и Методий“, където се пресичат два пешеходни потока. Идеята на Община Бургас е чрез подобна структура да се създадат условия за стимулиране на занаятчийството при отчитане на съществуващите ценности на архитектурната среда и в контекста на единно архитектурно решение на улицата. Павилионът е реализиран през 2021г. Проектанти са АРХИТЕКТИ УРБАНА (арх. Росица Златанова, арх. Галина Милкова и арх. Владимир Милков). Реализацията участва в конкурса ARCHINOVA 2022.

Мястото се характеризира с едроразмерна растителност - четири кипариса, емблематични за този участък. Тяхното съхраняване е наложило цялостно съобразяване на архитектурното решение с разположението им. В годините до реализацията на проекта едно от дърветата получава трайно увреждане и се налага да бъде подменено с младо дърво от същия вид.

Предложената структура на павилиона включва закрита търговска част и открита тераса под навес. Закритата търговска площ се използва едновременно като арт кафене и експозиционна зала на ЗМНХЗ, а откритата тераса е с гъвкави функции – консумация на открито, експозиционно пространство за временни изложби, сцена за различни културни събития.

Настилката на откритата част е тъмен декинг, а в закритите помещения – гранитогрес, имитиращ декинг и дърво в същия цвят. В северната и южна част на декинга е оформена зона за консумация на открито с капацитет около 18 места. Към нея са предвидени пейки от импрегниран дъб и маси, чиито плот е изработен от HPLплоскости, имитиращи ламарина Corten. Ексцентрично около младия кипарис в центъра на тази зона е изграден мини бар-плот с елипсовидна форма. Декоративни ажурни пана от импрегнирани дъбови гредички отделят визуално павилиона от съществуващата ограда на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и създават комфорт за посетителите.

Самият навес е разработен като пергола със стоманена конструкция и сенници от дъбови гредички. С цел осигуряване на целогодишно използване на откритите пространства над една голяма част от навеса е надстроено ефирно покритие от триплекс. Формата на навеса е изцяло съобразена с наличната едроразмерна растителност, като са оставени отвори за дърветата. Предвидено е художествено осветление на кипарисите – насочени прожектори към короните на дърветата, което допълнително подчертава тяхната стойност в средата.

Закритата търговска площ е изпълнена с плъзгащи се стъклени врати, които осигуряват приобщаване към откритите пространства през топлите месеци. За осигуряване срещу кражби и вандализъм са предвидени и декоративни външни плъзгащи се врати, изработени от ламарина Corten с лазерно изрязани традиционни български мотиви.

Обектът е обезпечен с охранителни камери за видеонаблюдение, WiFi интернет, Ел и ВиК връзки към градските мрежи на техническата инфраструктура. Изградена е рампа за хора със затруднено придвижване, както и тоалетна със съответното оборудване.

„След реализацията на проекта, само в рамките на няколко месеца, доскоро неугледната уличка „Алеко Константинов“, заедно с павилиона на ЗМНХЗ, се превърна в едно от любимите места на бургазлии за отдих и социални контакти. На това място вече успешно се организират експозиции, арт базари и различни културни прояви“, казват от екипа.

Павилионът е замислен като част от цялостна разработка, свързана с благоустрояването на ул. „Алеко Константинов” и превръщането й в удобна смислова връзка между централния площад „Тройката“ и пешеходната зона по ул. „Св. св. Кирил и Методий“.

ОЩЕ НОВИНИ

Парк "Св. Св. Петър и Павел" в квартал "Разсадника" в столицата вече е с ново осветление

Парк "Св. Св. Петър и Павел" в квартал "Разсадника" в столицата вече е с ново осветление

По предварителни разчети между 40-60% ще бъде икономията на енергия, въпреки че около два пъти е увеличен броят на осветителните стълбове

Засега ремонтът на ул. "Шишман" в София приключва до дни в участъка от "Паренсов" до "Гурко"

Засега ремонтът на ул. "Шишман" в София приключва до дни в участъка от "Паренсов" до "Гурко"

След януари до март догодина трябва да е готов оставащият участък от "Гурко" до паметника на Цар Освободител

Очаква се реконструкцията на приемното здание на жп гара Нова Загора да стартира през февруари-март

Очаква се реконструкцията на приемното здание на жп гара Нова Загора да стартира през февруари-март

В началото на ноември сградата беше обявена за паметник на културата и ще бъде консервирана, адаптирана и социализирана

До 15 януари се провежда традиционната кампания ДА УКРАСИМ СОФИЯ ЗА КОЛЕДА

До 15 януари се провежда традиционната кампания ДА УКРАСИМ СОФИЯ ЗА КОЛЕДА

Конкурсът е за външна празнична украса на сграда, балкон, двор и междублоково пространство и други на територията на Столична община