Подписан е договорът за изграждане на допълнителен корпус на Математическата гимназия във Враца

97

Той ще е с шест класни стаи, тераса, конферентна зала, STEM център и 5 хранилища


Снимка: Община Враца

Новият учебен корпус ще бъде свързан с Математическата гимназия с топла връзка, а реализирането на проекта ще осигури безпроблемното преминаване към едносменен режим на обучение.

Възложителят предвижда изграждане на двуетажна сграда до 10 метра, без сутерен, със застроена площ 405 кв. м и разгъната застроена площ 810 кв. м. Целевият клас на енергийна ефективност на новопостроената сграда да бъде минимум Клас В. Носещата конструкция следва да бъде скелет от стоманобетонни колони, греди, шайби и плочи. За ограждащите стени следва да се предвиди тухлена зидария с дебелина минимум 25 см с финишен слой от варова мазилка и топлоизолация минимум 10 см. За остъкляване на сградата ще се предвиди трикамерна PVC дограма с К-стъкло.

Покривът на сградата ще е скатен, покрит с керемиди и подпокривна изолация. Над втори етаж на сградата трябва да се предвиди изпълнение на бетонова козирка, върху която да стъпва носещата конструкция на покрива. Във връзка с изискванията за предоставяне на достъпна среда за хора с увреждания проекта следва да предвижда изграждането на панорамен асансьор от северната страна на съществуващата сграда, в близост до съществуваща стълбищна клетка до трети етаж на съществуващата основна сграда.

В сградата се предвижда да бъдат обособени две нива с височина до окачения таван (светла височина) минимум 2.60 м, като се предвиди изпълнение на топла връзка към съществуващата сграда и на двете нива. Вътрешните преградни стени следва да се предвидят от гипсокартон, с дебелина минимум 12 см. Предвидените основни пространства и помещения на първи етаж са: фоайе, помещение за охрана на достъпа, зала за събития със сцена, две класни стаи, две хранилища. Предвидените основни пространства и помещения на втория етаж са: фоайе, коридор, асансьор, тераса, четири класни стаи, три хранилища.

Община Враца има сключен договор след обществена поръчка на инженеринг с фирма „Строй груп 5“ ЕООД, която трябва да изгради допълнителния корпус на гимназията до 400 календарни дни. Средствата в размер на 1 595 947 лв. са осигурени от бюджета на образователното министерство през 2020 година. Причината за забавянето е обжалване на процедурите за избор на изпълнител.

ОЩЕ НОВИНИ

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Дейностите са във връзка с изпълнението на проекта „Естетизиране на облика на общинския пазар в гр. Троян и инфраструктура – етапно строителство“

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Това в вторият проект, който община "Родопи" реализира със средства от Министерството на младежта и спорта

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

Пробивът заедно с този на бул. „Тодор Каблешков“ ще осигури връзката между бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Тя е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив”, и 18 април – Международния ден за опазване на културното наследство