Подписан е договорът за концесия на Летище Русе

149

Междувременно представители на „Продължаваме промяната“ подадоха жалба в съда срещу процедурата

 


Снимка: Община Русе

На 27 февруари кметът на Русе Пенчо Милков и представителите на „Еърпорт Русе“ ООД подписаха договора, с който дружеството се задължава да извърши редица подобрения върху Летище Русе и да реализира инвестиционните си планове за постепенното му развитие като гражданско. При срещата представителят на дружеството Антони Търницов отбеляза, че започват изграждането на ограда и осветление на пистата, както и ремонт на ВиК и електроинсталацията в сградата на терминала.

След новината за процедурата по отдаването на летището на концесия, организации алармираха, че приемната сграда е в риск, защото в инвестиционните намерения не се споменава, че тя е гласувана за предоставяне на статут на единична недвижима културна ценност от национално значение и така може да изгуби ценната си автентичност.

Междувременно представители на „Продължаваме промяната“ подадоха жалба в съда срещу процедурата. Административният съд в Русе вече е образувал дело срещу решението от януари, според което съвместното дружество „Еърпорт Русе“ ООД получи правото да ползва летището за срок от 10 години. Жалбата до съда, цитирана от в. "Сега", гласи, че решението на мнозинството в Общинския съвет на Русе е взето по "експресна процедура". Освен това то заобикаляло обичайния начин за предоставяне на стопанисването на публични стратегически проекти като летищата на частни компании - концесиониране. Заседание по делото още не е насрочено, защото съдът е дал време на жалителите да поправят някои дефекти в искането си за обявяване на решението на общинарите за незаконосъобразно. 

“Това са не само разходи, които се спестяват на общината, но които фирмата прави в реално време. Летището не се дава безвъзмездно, както някои политици се опитват да убедят хората. Инвестициите, които се правят дори и в момента, са значителни, и не може да става дума за „безплатно“, казват от Община Русе. "Необходимо е обаче преди някой да говори неистини, да прочете поне решението на Общинския съвет, което е достъпно в интернет и посочва какви мащабни и небезплатни дейности се задължава да изпълни фирмата. „Безвъзмездно“ е правото на ползване, само защото дружеството не се задължава да заплати сума пари, но същевременно правото не е „безплатно“, защото трябва да се изпълнят много скъпоструващи дейности“,  отбеляза кметът.

Съгласно подписаното споразумение в рамките на 24 месеца дружеството трябва да извърши необходимите текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище, вкл. Генерален план за развитие, ремонт на пистата, изграждане на осветление, видеонаблюдение и др. Те възлизат на обща стойност над 2,6 млн. лв., като това е едва първият от трите етапа на планираната инвестиция.

В случай че всичко това не бъде изпълнено, Общината прекратява договора без предизвестие и без да дължи обезщетение, а всички материални и нематериални блага, направени от инвеститорите, остават нейна собственост, коментират още от Общината.

ОЩЕ НОВИНИ

Учредяват общинско дружество с ограничена отговорност "Индустриални паркове – Благоевград"

Учредяват общинско дружество с ограничена отговорност "Индустриални паркове – Благоевград"

С това Общината има възможност да кандидатства пред Министерство на иновациите и растежа за финансиране, което да позволи изграждането на високотехнологичната производствена зона 

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Те се намират в „Зона Б-5“, „Илинден“, „Дървеница“ и Горна баня

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Теренът се намира в югозападния край на двора на болницата

Ново футболно игрище с изкуствена настилка е изградено в двора на СУ "Бачо Киро" в Павликени

Ново футболно игрище с изкуствена настилка е изградено в двора на СУ "Бачо Киро" в Павликени

Над 20 години игрището беше почти празно, тъй като не беше в добро състояние

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Спазване на финансовия лимит по НПЕЕМЖС и изпълнението ѝ в рамките на одобрения бюджет гарантират обявените за обществено обсъждане промени