Предстои обявяване на концесия за парк Клептуза с цел да бъде обновен

138

Идеен проект е разработен от Архитектурна агенция „Братя Кадинови“


След 1989 година в емблематичния за Велинград парк Клептуза се развива незаконно строителство. В продължение на години общината се опитва да си върне собствеността от държавата и да премахне незаконните строежи, като в крайна сметка печели делата. В началото на годината на заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма е представен идеен архитектурен проект за Клептуза. Той е съобразен с желанията на гражданите, изразени по време на обществено обсъждане за визията на парка през 2019 г., казват от Общината. Планират се запазване на летния и зимния ресторант, старата сграда, изграждане на понтонна сцена и различни атракциони. Според кмета д-р Коев първо трябва да се изгради парковото пространство със зони за отдих, детски площадки и фитнеси на открито. На втори етап се предвижда обновяване на двата стари ресторанта, а на трети етап в долното езеро ще бъде оформена зоната за култура и различни събития.

С бъдещия проект се цели съхраняване на съществуващия характерен облик на сградите. Всички намеси ще бъдат възможни само след съгласуване и съгласие на ОбС и ще бъдат с респект към заобикалящата ги архитектура. Няма да има надстрояване, няма да има нови строежи, хотели или казина, казват от Общината.       

На сесията на общинския съвет в края на февруари градските съветници решиха да бъде открита процедура за определяне на концесионер на парка и предложението бе прието. До него се стигна след дългогодишните неуспешни опити на общината за друг вариант за съживяването на парка като емблематично място в града. „Опитахме това да стане през различни фондове и програми, но в крайна сметка до одобрение за финансиране не се стигна. Досега Клептуза беше привлекателен, но труден обект за инвестиции заради множеството незаконни обекти, разположени там. Стигнахме до извода, че няма как нещата да се случат по добър начин, ако се работи на парче“, казва кметът.

Публичната собственост няма да се променя в хода на концесията т.е. според Общината няма опасност Клептуза да попадне в частни ръце. Предстои общинските съветници да определят срока на концесионния договор, като по закон той не може да бъде повече от 35 години и да бъде продължаван повече от веднъж. Всички инвестиции и активи, направени от бъдещия концесионер след приключването на договора, ще останат общинска собственост като дълготраен материален актив.  

Концесионните планове се отнасят само за част от УПИ, попадащ в строителните граници на града (парцел VI в кв. 393 на Велинград с площ 23 030 м2). Защитената местност Лесопарк Клептуза е обявена за защитен природен обект още през 1966г. и ще остане такава. Карстов извор Клептуза също не е обект на концесията. Тъй като част от него попада в границите на парцела, е необходимо да бъде създадена санитарно-охранителна зона около него. Условията за концесията ще се обсъждат през декември. 

Вижте видео на идейния проект тук (Архитектурна агенция „Братя Кадинови“ - арх. Бойко Кадинов, бивш заместник-министър на културата).

ОЩЕ НОВИНИ

Парк "Св. Св. Петър и Павел" в квартал "Разсадника" в столицата вече е с ново осветление

Парк "Св. Св. Петър и Павел" в квартал "Разсадника" в столицата вече е с ново осветление

По предварителни разчети между 40-60% ще бъде икономията на енергия, въпреки че около два пъти е увеличен броят на осветителните стълбове

Засега ремонтът на ул. "Шишман" в София приключва до дни в участъка от "Паренсов" до "Гурко"

Засега ремонтът на ул. "Шишман" в София приключва до дни в участъка от "Паренсов" до "Гурко"

След януари до март догодина трябва да е готов оставащият участък от "Гурко" до паметника на Цар Освободител

Очаква се реконструкцията на приемното здание на жп гара Нова Загора да стартира през февруари-март

Очаква се реконструкцията на приемното здание на жп гара Нова Загора да стартира през февруари-март

В началото на ноември сградата беше обявена за паметник на културата и ще бъде консервирана, адаптирана и социализирана

До 15 януари се провежда традиционната кампания ДА УКРАСИМ СОФИЯ ЗА КОЛЕДА

До 15 януари се провежда традиционната кампания ДА УКРАСИМ СОФИЯ ЗА КОЛЕДА

Конкурсът е за външна празнична украса на сграда, балкон, двор и междублоково пространство и други на територията на Столична община