Приключи конкурсът за идеен архитектурен проект за Колодрума в Сливен

739

Проектът на „Ателие М плюс“ ЕООД ще послужи като основа за изготвяне на технически проект


Приключи работата на 13-членното жури, определено да проведе конкурс за изработване на идеен архитектурен проект за „Ревитализация на Колодрума в гр. Сливен“. Той включва и благоустрояване на прилежащите площи. В журито участваха архитекти от цялата страна, излъчени от Камарата на архитектите в България.  

Основната задача на конкурса е постигане на ефективност, спортна и културна многофункционалност, целогодишно ползване и нова визия на терена на колодрума, отговарящи на съвременните изисквания и потребности на жителите на града. Премираните проекти са: първо място - „Ателие М плюс“ ЕООД, второ място - „Студио Оливър“ ЕООД, трето място - „Хри100“ ЕООД, четвърто място - „Архитектурно студио Бояна“ ЕООД. 

Основната цел на проектното предложение за ревитализация на колодрума в Сливен е да се създаде подходяща обстановка за практикуване на велоспорта. Наред с решаването на проблемите на съоръжението и осигуряване на нуждите на професионалните клубове, целта е мястото да привлича любители от всички възрасти, да бъде лесно достъпно и да провокира интерес към колоезденето на писта и съвместимите велоспортове. Отвореният план на сградата предразполага към реализирането на целите, като са подсигурени възможности за затваряне на съоръжението с цел контрол на достъпа.

Проектното предложение включва изграждане на нова сграда от югоизточната страна на съществуващата писта, като тя самата предвижда едно основно ниво на кота терен и второ ниво, състоящо се от три отделни обема с различни функции и тераса, покрити от козирки. Предвижда се разрушаване и възстановяване на малък сектор от пистата с цел обособяване на нов подход към вътрешността на колодрума, който позволява достъп на товарен бус. Предложено е саниране на съществувщата сграда към колодрума и приобщаването й визуално към фасадата на новата сграда, запазване на съществуващата писта и реновиране на настилката й, реновиране на съществуващите трибуни от северозападна страна, изграждане и разширяване на нови трибуни като част от новата сграда от югоизточната страна на пистата, оформяне на площадно пространство със сектори зеленина пред новата сграда и обособяване на обслужващи паркинги на терена на военното поделение.

Обособяването на втори вход има за цел да осигури свободен достъп на товарен автомобил с височина до 240см височина, което улеснява организиране на алтернативни събития на територията на колодрума. Подходът комбинира и рампа за велосипеди и пешеходци - за бърз достъп до вътрешното пространство и използване на съоръженията, като могат да се осигурят и контрол на достъпа и свободно преминаване. Наличието на две възможности за достъп до пистата - съществуващият пешеходен тунел през реновираната стара сграда и новият достъп, осигуряват възможност за разделяне на потоци или ВИП коридор при необходимост.

 

Всички конкурсни проекти могат да бъдат видяни тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Обявиха конкурса за пешеходен мост в Южния парк в София над улица БЯЛА ЧЕРКВА

Обявиха конкурса за пешеходен мост в Южния парк в София над улица БЯЛА ЧЕРКВА

Столична община кани архитекти, урбанисти и инженери в открития конкурс за проект на мост, който ще свързва пешеходно Южен Парк II част и Южен Парк III част

Доизграждат се трите напречни връзки между тръбите на тунел ВИТИНЯ на АМ ХЕМУС

Доизграждат се трите напречни връзки между тръбите на тунел ВИТИНЯ на АМ ХЕМУС

В тръбата за София те бяха прокопани през 2020г., сега се довършва работата в тръбата за Варна

ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,

ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,

Изложбата на открито в София включва архитектурна разходка и се състои от две части, които рисуват паралели между българския и германския контекст за първите жени в архитектурата

Емблематичната къща-близнак на Степан Месробович в Стария град на Пловдив ще стане арт хотел МУЗЕЙ 37

Емблематичната къща-близнак на Степан Месробович в Стария град на Пловдив ще стане арт хотел МУЗЕЙ 37

Главен проектант на възстановяването на паметника на културата е арх. Румяна Пройкова

Предвижда се ателиетата да могат да са със статут на жилища, напомнят от МРРБ

Предвижда се ателиетата да могат да са със статут на жилища, напомнят от МРРБ

Публикуваните за обществено обсъждане промени в Наредба № 7 предвиждат и едностайните жилища да може да се разполагат и на север, североизток и северозапад