Разширяват пешеходната зона на пл. "Света Неделя" в София

492

Щом приключи възстановяването на настилката, ще бъдат поставени пейки и кашпи с дървета


Снимка: "Спаси София"

Лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев обяви, че площад „Света Неделя“ се превръща в изцяло пешеходна зона. “Години наред едно от най-знаковите и натоварени с пешеходци градски пространства беше превърнато в безразборен паркинг. Най-накрая отваряме площада за пешеходците, защото твърде дълго бяхме принудени да лавираме между коли и хлопащи плочки”, заяви той.

Сегашният проект е във връзка с нова организация на територията на паркинга, стопанисван от Центъра за градска мобилност - с цел да се ограничи неговия обхват, каза за Citybuild.bg общинският съветник от "Спаси София" Стефан Спасов. Проектът за възстановяване на настилките в зоната на консервираната археология е по инициатива на общински съветници на "Спаси София", изработен е от общинското предприятие "Софияплан" и е съгласуван за няколко седмици.

Снимка: "Спаси София"

Поставя се настилка, сходна със съществуващата. След това оградата ще бъде премахната и ще бъдат поставени пейки и кашпи с дървета. Очаква се дейностите да приключат до седмица. Изпълнител е фирмата, която отговаря за пътната поддръжка на зоната. За транспортното обслужване на хотела са оставени 7 места за паркиране, които се намират извън площадното пространство.

“От античността до днес пл. „Света Неделя“ е сърцето на града. Наша цел е да върнем блясъка му с цялостен ремонт, за който обаче са необходими няколко години. Затова, вместо да чакаме ремонт за милиони, решихме да действаме и да променим площада, прилагайки бързи и лесни за осъществяване мерки”, коментира Стефан Спасов и допълва: „И това е само началото - готвим още редица проекти, стояли на трупчета през годините, за да покажем, че фразата „тук е така“ остава в миналото”.

Снимка: Citybuild.bg

С това отново временно решение археологията е покрита, за да не се руши до изпълнение на цялостния ремонт на площада по проект на световноизвестния италиански архитект Масимилиано Фуксас, който предвижда част от нея да бъде експонирана. Изпълнението на проекта обаче продължава да се бави заради жалби.

През юни главният архитект на Столична община Здравко Здравков коментира за „Столица“, че става дума за временен павилион в обхвата на площада. През 2016 г. се съставя Нотариален акт за част от бившето заведение „Рубин“. Сега Общината обжалва този акт и на първа инстанция в СГС печели делото, на база на това, че площадът е публична собственост от 1908 година. В друго успоредно производство обаче - този път в Административен съд София град, по повод на издаденото от главния архитект разрешение за строеж, съдът възприема, че „собственикът“ (който е адвокат) се явява заинтересовано лице и отменя разрешението. Столична община е подала жалба към ВАС.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В края на месеца ще заработи новата чешма с минерална вода в кв. "Младост" във Варна

В края на месеца ще заработи новата чешма с минерална вода в кв. "Младост" във Варна

Чешмата е разположена на бул. "Сливница" - на противоположната страна от предишната, която се намираше до дом „Младост“

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Това е новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“ с инвестиция за 22 милиона лева

Община Троян планира изграждане на трасе за колоездене в лесопарк "Турлата"

Община Троян планира изграждане на трасе за колоездене в лесопарк "Турлата"

От администрацията обсъждат допълване на цялостната визия на лесопарка - за осмисляне на терена и превръщането му в зона за спорт, отдих, тренировки и забавление

Община Сливен изготви проект за частично благоустрояване на квартал "Дружба"

Община Сливен изготви проект за частично благоустрояване на квартал "Дружба"

Предвижда се изграждане на алеи и отводняване на междублоковото пространство при блокове 32, 33 и 34 в кв. 632

Откриха обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Откриха обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Дейностите са по проект срещу ефекта на „топлинния остров“, финансиран по програма на Европейското икономическо пространство